Prof.dr. Mihai Craiu explică la ce folosesc testele de detecţie a anticorpilor împotriva SARS-CoV-2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul primar pediatru, prof.dr. Mihai Craiu, explică pe înţelesul tuturor ce sunt anticorpii, când apar şi care este utilitatea testelor care îi depistează.

”Anticorpii care apar primii sunt cei din clasa imunoglobulinelor M (IgM). Ca în toate bolile infecţioase umane. Anticorpii IgM apar repede şi dispar, în timp ce anticorpii "cu memorie" din clasa IgG apar mai târziu în evoluţia bolii, către vindecare. Ambele tipuri apar după multe zile de la debutul bolii”, explică universitarul pe pagina de faceboo a SpitaluluiVirtual.

Testele actuale, adaugă profesorul, au o precizie modestă pentru că sunt dezvoltate după studii complexe, dar care au o durată redusă de dezvoltare (doar 3-4 luni de cercetări). ”Sigur vor apărea tehnici de detecţie superioare, care vor identifica ACELAŞI lucru, cu o precizie mai înaltă.”

La ce sunt bune totuşi? ”Nu la diagnostic... Pentru a spune dacă un pacient are boala Covid-19 este recesară o altă tehnică, RT-PCR. Aceasta amplifică materialul genetic al noului coronavirus şi arată dacă el există în corpul bonavului, la momentul testării (din secreţii nazale sau din materii fecale).”

Testele privind prezenţa anticorpilor sunt utile pentru studiile de epidemiologie. ”Epidemiologia este ştiinţa studiului bolilor în populaţii. De la termenii "epi" şi "demos" care înseamnă în greaca veche "deasupra" şi "popor". Adică studii asupra unor comunităţi.”

Studiind prezenţa sau absenţa anticorpilor putem afla aspecte relevante practic:

1. Câţi pacienti au avut, în populaţia respectivă, forme de boală FĂRĂ simptome?

2. Dacă boala se transmite uşor sau mai dificil?

3. Dacă virusul poate trece de la femeia gravidă la făt, înainte de naştere?

4. Cât durează imunitatea? Dacă este temporară sau permanentă?

5. Tot cu ajutorul dozării anticorpilor putem afla dacă aceştia sunt neutralizanţi pentru SARS-CoV-2 (adică dacă aceşti anticorpi ne apără de o nouă infecţie).

6. Şi ar putea fi modul de studiere al eficacităţii unui potenţial vaccin.

7. Nu în ultimul rând, ar avea un impact economic, căci o populaţie care nu mai e vulnerabilă la acţiunea infectantă a noului coronavirus ar putea să işi reia activitatea economică.

8. Liniştea certitudinii... nu-i aşa că ati vrea să stiţi sigur, cândva in viitor, dacă ati avut boala?

9. Unii pacienti vindecaţi, care au multi anticorpi, ar putea dona sânge. Sunt studii care analizează tratamentul cu ser de la cei vindecaţi de Covid-19, la pacientii cu forme grave.

”Pentru moment avem grijă la igiena mâinilor şi la distanţare socială. De restul se ocupă cei din linia întâi.”

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite