Planta mărul lupului, nocivă pentru cei din bazinul Dunării
0Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea Stony Brook au descoperit cauza numărului mare de persoane din bazinul Dunării cu afecţiuni renale grave: remediile cu mărul lupului.
În zonele rurale din ţările bazinului Dunării (cu precădere în Croaţia, Bosnia, Serbia, România şi în Bulgaria) s-a observat, de-a lungul timpului, că un număr mare de persoane suferă de afecţiuni renale grave, care culminează cu insuficienţă renală. Specialiştii au numit această patologie „nefropatia endemică balcanică" sau, pur şi simplu, „boala balcanică". Până nu demult, cauza acestei boli era total necunoscută, în timp însă s-au făcut mai multe supoziţii cu privire la originea afecţiunii. Zilele acestea au fost publicate rezultatele unui studiu amplu al cercetătorilor de la Universitatea Stony Brook din New York pe această temă.
Citeşte şi:
Leacuri din natură pentru infecţiile genitale
Remediu contra afecţiunilor ginecologice
Potrivit specialiştilor, de vină pentru numărul mare de persoane cu afecţiuni renale în zona bazinului Dunării este planta mărul lupului. De fapt, cauza afectării rinichilor nu este planta în sine, ci un compus toxic din mărul lupului, şi anume acidul aristolohic. Acesta duce la insuficienţă renală şi chiar la cancer al tractului urinar superior, au observat specialiştii.
Planta este utilizată frecvent de români, dar şi de alte populaţii din bazinul Dunării, ca remediu natural împotriva afecţiunilor ginecologice, psoriazisului, dar şi pentru cicatrizarea rapidă a rănilor şi a arsurilor. Şi cei care nu apelează la astfel de remedii naturale pot intra în contact cu mărul lupului, fiindcă planta creşte în lanurile de grâu şi, în multe cazuri, ajunge şi în pâine.
Specialiştii americani spun însă că afectarea renală a apărut mai ales la persoanele care au folosit mărul lupului şi care aveau o predispoziţie genetică în acest sens.