Nou tip de terapie anticancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celulele canceroase de la nivelul ţesuturilor moi pot fi distruse cu ajutorul radioterapiei de ultimă generaţie. Această metodă anticancer nu lezează ţesuturile vecine şi se aplică în cazul tumorilor localizate la nivelul creierului, ficatului, plămânilor sau al rinichilor. 

Terapia CyberKnife se realizează cu ajutorul unui aparat de ultimă generaţie, dotat cu un braţ mobil robotizat, care emite raze X. Acest braţ, coordonat prin calculator, prezintă marele avantaj că se deplasează tridimensional cu o precizie de 0,2 milimetri. Acest lucru permite orientarea fasciculului de iradiere în toate direcţiile, deci tumoarea poate fi iradiată de jur împrejur, fără lezarea ţesuturilor sănătoase care o înconjoară.

Mai citiţi şi:

Celulele stem reîntregesc dantura

Preţul vieţii pentru o tânără româncă tratată de cancer în China: 450.000 de dolari

Asemenea radioterapiei clasice, şi radioterapia prin tehnica CyberKnife este recomandată ca tratament adjuvant în terapia cancerului. Această tehnică poate fi indicată după intervenţiile chirurgicale de extirpare a tumorilor, în completarea chimioterapiei, sau în combinaţie cu cele două proceduri.

„Terapia CyberKnife se foloseşte în cazul tumorilor mici ale ţesuturilor moi şi se recomandă, de exemplu, în cazul tumorilor la creier, prostată, pancreas, ficat sau la plămân", explică profesorul doctor Kaan Erkler, specialist în oncologie pediatrică la clinica Anadolu Medical Centre din Turcia.

Potrivit specialistului, precizia tehnicii CyberKnife depăşeşte radiologia clasică şi, mai mul decât atât, prin această tehnică tumori inaccesibile radiologiei clasice pot fi iradiate cu succes.

Tratează tumorile sub patru centimetri

Tratamentul prin tehnica CyberKnife presupune parcurgerea a trei etape. Prima etapă constă în evaluarea bolnavului de către o echipă interdisciplinară formată din medici radiologi, specialişti în chirurgie generală şi oncologi, care stabilesc dacă este eligibil pentru acest tip de tratament. Criteriile principale de care se ţine cont în această etapă sunt dimensiunea tumorii, care trebuie să fie mai mică de patru centimetri şi localizarea acesteia.

Etapa a doua constă în pregătirea pacientului pentru terapie şi depinde de localizarea tumorii. „De exemplu, în cazul tumorilor la nivelul creierului se realizează o mască termoplastică, dispozitiv care se modelează în funcţie de fizionomia fiecărui pacient şi care ajută la iradierea exactă a tumorilor, fiindcă împiedică mişcările ce ar putea conduce la iradierea greşită a ţesuturilor", mai spune prof. dr. Kaan Erkler. Tot acum se fac şi scanări radiologice ale pacientului. A treia etapă constă în analizarea imaginilor radiologice pentru a găsi cea mai potrivită metodă de a iradia tumoarea fără a leza ţesuturile vecine.
 
O şedinţă durează până la două ore

În funcţie de complexitatea cazului, tratamentul cancerului cu CyberKnife poate dura între 30 de minute şi două ore. De obicei, sunt necesare mai multe sesiuni de iradiere cu CyberKnife.

Specialiştii spun că cele mai scurte tratamente constau în două şedinţe de iradiere, iar în medie, este nevoie de cinci şedinţe consecutive pentru ca tratamentul să fie complet. Între sesiunile de tratament, specialiştii recomandă un interval de minimum 24 de ore. Până la următoarea şedinţă de terapie, pacientul poate să se întoarcă acasă şi poate lucra.

Mai mult, tratamentul cu CyberKnife se poate realiza în ambulator, fără să fie nevoie de internare.

În România, noua tehnică nu există

În secţiile de oncologie din România, noua tehnică de iradiere a tumorilor folosind CyberKnife nu există încă, iar specialiştii români recunosc limitele tratamentelor clasice.

„Radiologia are limitele ei, de exemplu, iradierea se poate face la sân, rect, os, dar nu se poate face la ficat prin metode convenţionale", spune chirurgul specialist în oncologie Cristian Dragomir de la Clinica III de chirurgie a Spitalului „Sf. Spiridon" din Iaşi.

Totuşi, şi pentru tumorile situate la nivelul ţesuturilor moi există tratamente clasice, dar invazive comparativ cu tehnica CyberKnife. „Acesta este un sistem computerizat şi scump pentru sistemul medical românesc, deci nu cred că va fi adoptat prea curând în spitalele de oncologie din România", mai spune chirurgul oncolog Cristian Dragomir.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite