Foloseşti zilnic parfum? Ai grijă la substanţele periculoase pe care le conţine!
0
Parabenii, acetatul de benzil, ftalatul de dimetil şi butilatul de hidroxitoluen sunt chimicale care intră frecvent în compoziţia parfumurilor şi care pun sănătatea în pericol. Pentru a folosi parfumul în siguranţă, se recomandă aplicarea lui direct pe haine şi nu pe piele, cum procedează cele mai multe persoane.
Datorită mirosului plăcut care influenţează starea de spirit, parfumul este considerat un accesoriu indispensabil. În ciuda acestui fapt, medicii ne recomandă să-l folosim cu precauţie, deoarece poate favoriza apariţia unor probleme de sănătate. Dificultăţile de respiraţie, durerea persistentă de cap (cefalee), iritaţiile ochilor şi pielii, stările de greaţă şi de ameţeală sunt doar câteva dintre cele mai frecvente probleme. Explicaţia este că circa 90 la sută din cele peste cinci mii de substanţe sintetice folosite la fabricarea parfumurilor sunt de natură petrolieră.
Datele statistice arată că aproximativ 10 la sută din populaţia globului are alergie la parfum. Primul semn este tusea seacă, care poate persista mai mult de două-trei minute. În astfel de situaţii, se recomandă încetarea folosirii parfumului, deoarece, în caz contrar, căile respiratorii pot fi afectate pe termen lung. Pentru a evita îmbolnăvirea, pe viitor, producătorii de parfum vor fi obligaţi să precizeze pe etichetă substanţele alergene.
Pun sarcina în pericol
Majoritatea parfumurilor, inclusiv cele scumpe, conţin ftalat de dimetil, o substanţă chimică despre care se ştie că produce anomalii ale organelor genitale la bebeluşii de sex masculin. Prin urmare, femeile însărcinate ar trebuie să limiteze folosirea parfumului în timpul sarcinii sau să opteze pentru unul organic. O altă substanţă chimică din compoziţia parfumului este butilatul de hidroxitoluen (BHT), care îşi pune amprenta negativ asupra glandei tiroide. Nocivi pentru sănătate sunt şi parabenii (methyl/propyl/butyl/ethyl) care se regăsesc nu doar în parfumuri, ci în toate produsele de îngrijire. Medicii susţin că parabenii au acţiune asemănătoare estrogenului, favorizând în timp apariţia cancerului de sân.
Pielea, afectată pe termen lung
Dermatologii recomandă evitarea aplicării parfumului în zonele cu puls (la încheieturile mâinilor şi în spatele genunchilor, pe gât sau după ureche), deoarece pot favoriza apariţia iritaţiilor şi, implicit, senzaţia de mâncărime.Totodată, s-a observat că unele chimicale sunt responsabile de apariţia dermatitei atopice, afecţiune cutanată inflamatorie, care creează o senzaţie intensă de mâncărime şi are evoluţie cronică. De asemenea, parfumul este contraindicat înainte de expunerea la soare. În caz contrar, pielea sensibilizată de substanţele din parfum se poate înroşi şi pot apărea vezicule pline cu lichid.
Cele naturale, de preferat
Deşi parfumurile naturale nu sunt la fel de persistente precum cele sintetice, 98% din substanţele de bază sunt din culturi organice. Aceste parfumuri sunt obţinute din alcool, din apă şi din uleiuri esenţiale şi pot fi folosite direct pe piele, deoarece nu produc niciun fel de iritaţie. Pentru a persista mai mult timp, dermatologii recomandă degresarea pielii şi aplicarea, în prealabil, a unui ulei de corp fără miros.
Citeşte şi:
Ce cosmetice ne sabotează vitalitatea