Endometrioza creşte riscul de avort şi malformaţii congenitale
0Femeile diagnosticate cu endometrioză sunt mult mai expuse riscului de a pierde sarcina şi au nevoie de mai multă atenţie pe parcursul sarcinii, avertizează specialiştii în infertilitate.
Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă scoţieni, pe un eşantion de aproape 15.000 de femei, arată că endometrioza creşte cu până la 76% riscul de avort şi că femeile nu sunt foarte bine informate în privinţa acestei afecţiuni.
De asemenea, cercetarea a scos la iveală că riscul unei sarcini ectopice (fătul se dezvoltă în afara uterului) este cu 1,6 puncte procentuale mai ridicat în cazul gravidei cu endometrioză, în comparaţie cu 0,6, cât este în mod normal pentru femeile sănătoase.
„Dacă endometrioza ar fi depistată mai devreme, am putea interveni cu tratament adecvat şi mai eficient“, spune dr. Lucky Saraswat, unul dintre autorii studiului.
Femeile care sunt descoperite cu această afecţiune în timpul sarcinii trebuie monitorizate foarte atent şi sunt necesare mai multe ecografii cu ultrasunete, adaugă medicul.
Însă endometrioza nu creşte doar riscul de avort, ci şi de complicaţii. Potrivit specialiştilor, endometrioza ar creşte cu 26% riscul de naştere prematură şi cu 40% necesitatea de a face cezariană, operaţie care poate pune în pericol atât viaţa mamei, cât şi a fătului.
Endometrioza afectează între 2-10% dintre femei şi nu este foarte uşor de depistat. Printre manifestările principale ale acestei probleme se numără menstruaţia dureroasă şi durerile de stomac.
Endometrioza este un sindrom care nu poate fi tratat, ci mai degrabă ameliorat, prin diverse tratamente, între care şi operaţia laparoscopică. De multe ori însă, afecţiunea revine şi este necesară terapia de supresie hormonală.