Dr. Andrei Filip, chirurg oftalmolog: „O operaţie cu laser pentru dioptrii până la minus 10 durează sub două minute“
0Doctorul Andrei Filip, unul dintre cei mai apreciaţi oftalmologi români, vorbeşte despre miopie şi cum poate fi remediată aceasta graţie unor operaţii revoluţionare care durează cel mult două minute şi din care pacientul îşi revine complet în numai 72 de ore.
Andrei Filip (46 de ani) este unul dintre cei şase chirurgi oftalmologi din Europa Centrală şi de Est care fac operaţii cu ReLEx SMILE, cel mai performant laser pentru corectarea dioptriilor mari – până la minus 10.
Doctor în ştiinţe medicale, membru al Societăţii Române de Oftalmologie, al Consiliului European pentru Oftalmologie şi al Academiei Americane de Oftalmologie, Andrei Filip are mii de operaţii la activ.
A fost primul medic oftalmolog din România invitat să susţină prezentări şi cursuri în cadrul celor mai importante congrese de specialitate din Statele Unite ale Americii.
Reputatul oftalmolog are competenţe în chirurgia cataractei şi a strabismului, chirurgia glaucomului, chirurgia pleoapelor, keratoplastie (n.r. – transplant de cornee), chirurgia refractivă, tratamente laser, angiofluorografie, precum şi în ecografie oculo-orbitară.
ADEVĂRUL: La ce categorii de vârstă apare cel mai des miopia şi care ar fi cauzele?
DR. ANDREI FILIP: Miopia poate fi prezentă din naştere sau poate să apară pe parcursul vieţii, de cele mai multe ori la vârste tinere. Cauzele apariţiei sunt, în majoritatea cazurilor, genetice. Există şi situaţii când, la vârste mai înaintate, apar dioptrii cu minus generate de modificări ale structurii cristalinului care, în final, vor duce la cataractă.
- Cum au evoluat cazurile de miopie în ultimii ani?
Clinica noastră este supraspecializată în chirurgia refractivă modernă. Astfel, la noi întotdeauna vin mulţi pacienţi cu miopie şi alte tipuri de dioptrii, în dorinţa de a scăpa de ochelari. Pot spune că numărul pacienţilor a crescut spectaculos de când am introdus în România, în premieră, în anul 2014, tehnica SMILE. Motivul este simplu, această tehnică reprezintă cel mai modern tratament laser pentru miopie, este minimum invazivă şi după 72 de ore nu mai există restricţii – adică pacientul poate avea o viaţă fără restricţii. SMILE poate corectă dioptrii de până la minus 10 şi astigmatism de până la 5 dioptrii, iar dioptrii cu minus combinate, de până la minus 15.
Timpul în faţa electronicelor trebuie redus
- Cât de mult influenţează statul excesiv la calculator miopia şi dioptriile?
Există teorii care susţin că activităţile îndelungate de aproape şi/sau desfăşurate în spaţii închise, pot favoriza modificarea dioptriilor. Din cauza expunerii copiilor şi tinerilor la dispozitive digitale plasate la distanţă mică de ochi – telefon mobil, tabletă, PC – în detrimentul activităţilor în aer liber, incidenţa miopiei a crescut în ultimul deceniu şi va continuă să crească exponenţial, conform unor studii de specialitate. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne temem de tehnologiile moderne, acelaşi fenomen este valabil şi pentru meserii precum bijutieri, ceasornicari, stomatologi şi aşa mai departe. Consider că este foarte important să existe un echilibru în tot ceea ce facem, iar când vine vorba de copii este de datoria noastră ca adulţi să îi stimulăm să reducă timpul petrecut pe electronice şi să le oferim alternative tentante de a petrece mai mult timp în aer liber. Există lentile pentru ochelari de protecţie cu tratamente care neutralizează lumina albastră emisă de ecranele digitale, care oferă o vedere confortabilă şi o percepţie mult mai naturală a culorilor.
- Cât durează o operaţie cu tehnica ReLEx Smile, pentru dioptrii de până la minus 10?
Anestezia se efectuează cu picături şi subliniez că SMILE nu doare, le spun pacienţilor că nu vor avea nicio senzaţie neplăcută în timpul procedurii. SMILE este o procedură extrem de prietenoasă, delicată cu ochii, minim invazivă, dar şi foarte rapidă. Partea cu laser durează 25 de secunde, iar extragerea lenticulei – în funcţie de experienţa medicului – durează aproximativ 20-40 de secunde. Durata procedurii este aceeaşi indiferent de valoarea dioptriei. Singură variabilă poate fi colaborarea cu pacientul sau diverse particularităţi anatomice ale ochilor acestuia. Experienţa cu SMILE este deja foarte bogată. Tehnică se utilizează de peste 10 ani, iar până în momentul de faţă s-au efectuat peste 4 milioane de proceduri, dintre care peste 3.000 la noi în clinică.
După 72 de ore, fără restricţii
- Care sunt cele mai importante restricţii şi măsuri postoperatorii pentru un pacient operat de miopie prin tehnica SMILE?
Când pleacă de la noi după intervenţia SMILE, pacientul va vedea în ceaţă, care va dispărea pe măsură ce timpul trece, în ore sau zile. Majoritatea pot conduce maşina după numai 24 de ore. La 72 de ore după intervenţie nu mai există restricţii, pacientul poate reveni la o viaţă normală, poate merge la mare şi inclusiv să practice sporturi, în limita restricţiilor date de miopie. De asemenea, consider că este foarte important să menţionez că după 72 de ore după SMILE, doamnele au voie să se machieze.
- În cât timp îşi poate relua activităţile profesionale o persoană operată prin tehnica SMILE?
Pacienţii a căror meserie nu implică expunerea în medii murdare sau cu praf pot reveni la serviciu după 24 de ore sau în funcţie de capacitatea fiecăruia de vindecare. Accesul la electronice poate avea loc în ziua operaţiei, cu menţiunea că vederea poate fi înceţoşată. Mulţi pacienţi se tem să îşi solicite ochii în faţă ecranelor în prima perioadă postoperatorie de teamă să nu saboteze efectul operaţiei, însă noi le recomandăm ca, dimpotrivă, să îşi folosească cât mai mult vederea la toate distanţele, pentru a grăbi şi favoriza procesul de adaptare a funcţiei vizuale la nouă situaţie, cea fără dioptrii.
Medicul Andrei Filip, în timpul unei operaţii FOTO: arhiva personală
- Care este riscul ca dioptriile să crească din nou după o operaţie cu laser?
Odată cu evoluţia laserelor, stabilitatea celorlalte tehnici că PRK sau FemtoLasik a crescut spectaculos. Avem grijă să fim la zi cu tehnologia cu care ne tratăm pacienţii, pentru a le oferi posibilitatea de a beneficia de evoluţia acesteia. SMILE este în momentul de faţă cea mai stabilă tehnică laser pentru tratarea miopiei, datorită faptului că este singură tehnică ce foloseşte exclusiv un femtolaser pentru corectarea dioptriilor. Există două fenomene, unul se numeşte creştere şi celălalt, regresie. La momentul operaţiei, dioptriile trebuie să fie stabile de cel puţin un an, altfel vor creşte de la nivelul atins după corecţia laser. Regresia este practic influenţată de procesul de vindecare, dar la SMILE riscul de regresie este apreciat la sub 2%.
O dioptrie de minus 29, corectată
- Care a fost cel mai dificil caz de pacient cu miopie pe care l-aţi operat până acum?
Cea mai mare dioptrie cu minus corectată până acum a fost minus 29. Cu SMILE am corectat minus 10 cu minus 5 astigmatism, adică maxim ce poate corecta. Pentru cei care au dioptrii mai mari există variante de tratament ca ICL (n.r. – o lentilă implantată în ochi), înlocuire de cristalin sau tehnici combinate.
- Există limită de vârstă pentru operaţia cu laser?
Dacă vă referiţi la SMILE, nu există neapărat o limită de vârstă, tehnica putând fi utilizată inclusiv pentru corectarea unor dioptrii restante după o operaţie de cataractă. Însă, pentru pacienţii aflaţi la vârstă presbiopiei, atunci când există nevoie de dioptrii diferite pentru distanţă şi pentru aproape, am introdus tot în premieră în România, tehnica Presbyond, o intervenţie care se face de peste 10 ani şi care se adresează şi miopilor.
Membru în Consiliul European pentru Oftalmologie
Nume: Andrei Filip
Data şi locul naşterii: 20 august 1974, Bucureşti
Studiile şi cariera:
Şi-a luat licenţa în 1999, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, Bucureşti.
Este medic primar şi chirurg specialist oftalmolog, iar din 2001 lucrează la clinica Ama Optimex.
În 2007 a devenit doctor în Ştiinţe medicale, iar din 2008, practică chirurgia refractivă laser.
Este membru al Consiliului European pentru Oftalmologie şi co-autor la numeroase cărţi şi tratate de oftalmologie.
A fost primul medic oftalmolog român invitat să susţină prezentări şi cursuri în cadrul celor mai mari congrese americane de oftalmologie: AAO – Academia Americană de Oftalmologie şi ASCRS – Societatea Americană de Cataractă şi Chirurgie Refractivă
De asemenea, este şi primul medic oftalmolog român invitat să susţină prezentări în cadrul Simpozionului European de Chirurgie Refractivă – ZEISS
Este recenzor pentru „Journal of Refractive Surgery“ (Jurnalul de Chirurgie Refractivă), publicaţia oficială a Societăţii Internaţionale de Chirurgie Refractivă.
Locuieşte în: Bucureşti.