Cum se operează cancerul de rinichi cu robotul. „O mişcare amplă a chirurgului la consolă este tradusă de robot într-o microdisecţie extrem de fină“
0Cancerul renal are tendinţa de a apărea mai des la bărbaţi, comparativ cu femeile, şi este diagnosticat mai frecvent după vârsta de 60 de ani. Carcinomul renal reprezintă 90-95% din totalitatea cancerelor renale. Intervenţia chirurgicală efectuată cu ajutorul robotului creşte calitatea vieţii pacientului.
Deşi mecanismele fiziopatologice de apariţie a carcinoamelor renale - care reprezintă 90-95% din totalitatea cancerelor renale - sunt complexe şi incomplet elucidate până în prezent, factorii favorizanţi implicaţi sunt bine documentaţi, afirmă dr. Cristian Iatagan, medic primar urolog, (foto jos) chirurg la Ponderas Academic Hospital, Regina Maria.
Astfel, fumatul creşte de două ori riscul de apariţie a cancerului renal, în timp ce obezitatea induce modificări hormonale importante în organism şi reprezintă un factor favorizant important, în special în cazul femeilor.
Vârsta este şi ea un factor de risc – majoritatea cancerelor renale fiind diagnosticate după decada a şasea de vârstă, dar boala poate apărea şi la tineri, în cazul existenţei unui teren genetic predispozant, adaugă medicul primar.
Acest tip de boală oncologică tinde să afecteze mai mult bărbaţii, comparativ cu femeile, risc apreciat ca fiind de şase ori mai mare.
„Administrarea cronică a unor medicamente - se pare că analgezicele cu conţinut crescut de fenacetină sunt printre cele mai periculoase; hipertensiunea arterială;
istoricul familial de cancer renal, mai ales la rude de gradul întăi; bolile cronice de rinichi, dializarea prelungită, transplantul renal; unele boli genetice - boala von Hippel Lindau, limfoamele; expunerea la unele substanţe chimice: benzen, solvenţi organici, unele ierbicide, cadmiu, azbest“, enumeră medicul alţi factori de risc în cancerul renal.
Cum se diagnostichează corect cancerul renal
„Deşi cancerul renal este curabil chirurgical atunci când este diagnosticat precoce, particularitatea acestuia de a nu avea semne precoce de alarmă pune încă numeroase probleme de tratament din cauza prezentării tardive a pacienţilor la medic“, adaugă specialistul.
Atunci când simptomele apar în evoluţia bolii, ele sunt nespecifice. „Hematuria - prezenţa sângelui în urină - este unul dintre semnele cel mai des întâlnite, dar care apare şi în alte boli urologice. Ulterior, în evoluţia bolii, tabloul clinic – tot nespecific – poate cuprinde: diminuarea apetitului; durere în flancuri ce nu se ameliorează; scădere ponderală în absenţa unor motive evidente; febră cu durată prelungită, care nu apare pe fundal de răceală, gripă sau altă afecţiune de natură infecţioasă; astenie; anemie; hipertensiune arterială; transpiraţii nocturne; stare generală alterată; prezenţa unei mase tumorale in abdomen.“
În acest context, diagnosticul pozitiv este imagistic. „De cele mai multe ori, o ecografie abdominală de control ridică suspiciunea unei formaţiuni expansive renale şi medicul îndrumă pacientul spre un examen CT - computer-tomografic - sau rezonanţă magnetică nucleară - cu substanţă de contrast, care stabileşte diagnosticul. Ambele explorări au sensibilitate şi specificitate foarte bune pentru cancerul renal şi numai în rare cazuri mai este necesară efectuarea unei puncţii-biopsii renale.“
Cancerul renal este rezistent la radioterapie şi chimioterapie
Cancerul renal este rezistent la radioterapie şi chimioterapie, din care cauză tratamentul acestuia este chirurgical. „În funcţie de stadiul tumorii, la momentul diagnosticului acesta poate fi: extiparea totală a rinichiului afectat - nefrectomia radicală - sau extiparea doar a tumorii cu prezervarea ţesutului renal sănătos - nefrectomia parţială.“
Clasic, aceste operaţii se fac prin chirurgie deschisă, „cu tăietură“. „Dezvoltarea impresionantă a tehnologiei medicale din ultimele decenii permite ca, în ziua de azi, majoritatea acestor intervenţii să poată fi efectuate minim invaziv, laparoscopic sau robotic. Chirurgia robotică reprezintă cea mai avansată tehnică chirurgicală minim invazivă, care permite efectuarea operaţiilor complexe cu o mai mare precizie, flexibilitate şi control. Robotul chirurgical este un sistem computerizat interpus între chirurg şi pacient care potenţează şi augmentează semnificativ contribuţia medicului.“
Chirurgul - şi nu „robotul“ - efectuează operaţia şi controlează complet sistemul robotic şi procedura chirurgicală. „Chirurgul face toate mişcările operatorii, dar cu tehnologie şi instrumente care îi permit să vadă mai bine, să controleze instrumentele intuitiv şi să opereze dintr-o poziţie ergonomică şi confortabilă. Se folosesc instrumente chirurgicale robotizate miniaturizate, de ordinul milimetrilor, care se introduc în corpul pacientului prin câteva incizii minime. Atunci când se efectuează o intervenţie chirurgicală cu robotul da Vinci Xi - cel mai avansat robot chirurgical din lume - aceste instrumente sunt montate pe trei braţe robotice separate, care sunt articulate şi care au 7 grade de libertate, permiţând chirurgului libertate de mişcare şi precizie superioare mâinii umane. Al patrulea braţ conţine o cameră video 3D de înaltă definiţie care ghidează chirurgul în timpul procedurii“, explică specialistul.
Chirurgul controlează aceste instrumente şi camera video de la o consolă situată în sala de operaţie, lângă masa operatorie. „Mişcând cu degetele "joy-stick"-urile de la consolă, chirurgul este capabil să manevreze simultan toate cele patru braţe ale robotului, în timp ce priveşte printr-un sistem optic binocular de înaltă definiţie, care îl plasează efectiv în interiorul pacientului, oferindu-i o vizibilitate mai bună, mai precisă şi mai detaliată decât cea pe care ochiul uman ar putea-o oferi în timpul operaţiei deschise. Fiecare mişcare pe care chirurgul o face cu joy-stick-urile este reprodusă întocmai de către robot, care însă scalează mişcarea. Astfel, o mişcare amplă a chirurgului la consolă este tradusă de robot într-o microdisecţie extrem de fină. Ochii şi mâinile chirurgului sunt întotdeauna aliniate, minimizând oboseala acestuia. De asemenea, sistemul robotic elimină tremurul prezent în mod normal în timpul deplasării mâinii, crescând acurateţea mişcării care devine astfel mai sigură.“
Chirurgia robotică este net superioară celei clasice şi laparoscopiei
Potrivit chirurgului, studiile au arătat că, acest tip de chirurgie robotică este net superior chirurgiei laparoscopice sau deschise în tratamentul cancerului renal şi al tumorilor benigne renale. „În cazurile care au indicaţie, utilizarea robotului da Vinci Xi - cel mai modern sistem de chirurgie robotică existent la ora aceasta în lume - maximizează şansa pacientului de conservare postoperatorie a funcţiei rinichiului, prin efectuarea în siguranţă oncologică a unei nefrectomii parţiale. Comparativ cu operaţia deschisă şi laparoscopică, în chirurgia robotică timpul de ischemie caldă - acea perioadă în care este clampată artera renală pentru a evita sângerarea în timpul exciziei tumorii - este mult redus. Astfel, se asigură o viabilitate crescută a ţesutului sănătos restant, cu reluarea funcţiei rinichiului.“
Dintre beneficiile oferite de folosirea chirurgiei robotice pentru cancerele renale merită amintite rezultatele funcţionale şi recuperarea mult îmbunătăţite – în condiţiile în care rezultatele oncologice sunt cel puţin la fel de bune ca în chirurgia clasică, adaugă chirurgul.
Potrivit acestuia, complicaţiile intraoperatorii şi postoperatorii sunt mult reduse; hemoragia este minimă, cu un necesar de transfuzie de sânge foarte scăzut, sub 1%; durerea postoperatorie este de intensitate foarte mică; riscul de infecţii este şi el foarte scăzut, deoarece poarta de intrare a bacteriilor prin plaga cu dimensiuni de ordinul milimetrilor este redusă; iar recuperarea pacientului este mai rapidă, cu spitalizare de scurtă durată şi reluarea imediată a activităţii.“
Toate acestea duc la o mai bună calitate a vieţii pacientului.