Când este periculoasă durerea de sâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tensiunea mamară apare mai ales cu câteva zile înainte de menstruaţie.  În jur de 70% din femei s-au confruntat la un moment dat cu durerea de sâni. Cele mai frecvente cauze sunt de natură hormonală.

Senzaţia de durere la nivelul sânilor, numită medical mastodinie sau mastalgie, nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare. De cele mai multe ori, la femeile tinere, acest simptom debutează înaintea menstruaţiei şi se succede ciclic, fiind asociat cu modificările hormonale. Alteori, mastodinia apare în cadrul unor afecţiuni mamare.

„Mastodiniile sunt însoţite frecvent de senzaţia de tensiune, de umplerea sânilor, şi, de regulă, sunt bilaterale, dar pot să apară şi la un singur sân, pot iradia axilar, spre membrul superior, şi la baza gâtului. Mastodinia poate avea intensităţi diferite, de la o simplă jenă, la tensiune dureroasă, până la durere continuă, intensă", afirmă medicul Gabriel Viişoreanu, specialist ecografie generală la Clinica MedLife din Bucureşti. De obicei, durerea care apare înainte de menstruaţie afectează ambii sâni, iar cea care nu are legătură cu ciclul menstrual, un singur sân.

Poate apărea şi la menopauză

În afara perioadelor menstruale, durerea mamară poate apărea în perioada sarcinii şi înainte sau în timpul menopauzei, mai ales dacă femeia urmează tratament de substituţie hormonală. Alte cauze posibile ale durerii mamare sunt folosirea anticoncepţionalelor orale, infecţiile virale sau bacteriene, traumatismele în zona sânului, leziunile benigne, precum mastoza chistică, fibroadenoamele sau mastita.

La femeile care alăptează, tensiunea din sâni poate semnala prezenţa unei infecţii a glandei mamare. Una dintre ele este abcesul mamar, o complicaţie a mastitei, dată de acumularea unei pungi de puroi într-o regiune a glandei mamare. Foarte rar, durerea de sâni poate fi semn de cancer mamar.

Medicii atenţionează că în cancer, astfel de durere apare mai ales în stadii avansate, fiind asociată şi cu alte simptome. Alteori, însă, mastalgia poate anunţa o mastită carcinomatoasă, o formă de cancer care apare mai ales la femeile tinere, în perioada sarcinii sau în cea a alăptării.

Sunt necesare analize

Atunci când durerea apare la un singur sân şi când nu este ciclică, nu trebuie amânată vizita la medic. „Dintre investigaţiile specifice, pentru femeile tinere se recomandă ecografia mamară, iar pentru cele de peste 45 de ani se recomandă mamografia şi ecografia mamară", precizează medicul Gabriel Viişoreanu. Pentru tumorile mici, a căror origine nu poate fi precizată, se poate realiza o investigaţie prin rezonanţă magnetică cu substanţă de contrast.

Perele scad nivelul colesterolului

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite