Biserica Evanghelică Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

petrecut cu ceilalţi neoprotestanţi. Anii de început ai cultului au fost marcaţi de două nume: foştii preoţi ortodocşi Teodor Popescu şi Dumitru Cornilescu - ultimul fiind cel care a şi

petrecut cu ceilalţi neoprotestanţi. Anii de început ai cultului au fost marcaţi de două nume: foştii preoţi ortodocşi Teodor Popescu şi Dumitru Cornilescu - ultimul fiind cel care a şi tradus în limba română Biblia folosită astăzi de cultele neoprotestante din România. Desprinderea de ortodoxie - în care a fost caterisit la 16 ianuarie 1924 - l-a determinat pe Teodor Popescu să devină fondatorul unei mişcări de factură neoprotestantă (foarte apropiată ca orientare de cultul Creştin după Evanghelie). A fost construit un sediu în anul 1926,loc unde funcţionează şi astăzi. Iniţial, mişcarea se numea "Creştinii după Scriptură". Ulterior a fost constrânsă să se unească cu "Creştinii după Evanghelie", separarea producându-se abia în anul 1990. La nivel organizatoric există un "Sfat de Fraţi" care alege un comitet şi un preşedinte. BER are peste 240 de evanghelişti (predicatori).

Cât la sută din populaţia României a citit Biblia, v-aţi pus întrebarea asta?
Am stat de vorbă cu dl Ioan Botgros, actualul preşedinte al cultului intitulat Biserica Evanghelică Română (BER). Acesta ne-a mărturisit povestea ajungerii sale în acest cult, nu înainte de a face o scurtă rugăciune, la care ne-a îndemnat să participăm dacă suntem creştini, în biroul său de la sediul BER. Ioan Botgros este de formaţie inginer proiectant în industria petrochimică. A lucrat într-un institut de profil numit IPROCHIM, pe care l-a şi condus în calitate de director între anii 1990-2004. S-a născut în apropiere de Odobeşti (Vrancea), într-o familie creştin-ortodoxă.
La un moment dat, înainte de '89, pe când avea doar 29 de ani, a fost trimis în interes de serviciu acasă la un coleg de-al său. Acesta avea undeva pe o masă Biblia - o carte pe care I. Botgros şi-a dorit să o citească de mai multe ori în adolescenţă, dar nu reuşise. Acest coleg l-a făcut să ajungă la sediul cultului unde este şi una dintre "adunările" din Bucureşti şi unde - ne declară dl Botgros - s-a produs "întoarcerea sa la Dumnezeu". Pentru adepţii BER, numele locului unde se întâlnesc poartă numele de "casă de rugăciune" iar participanţii merg la "adunare". Biserica este organismul, "celula elementară" de rugăciune - conform celor susţinute de preşedintele BER. Actualmente, cultul numără aproximativ 20.000 de credincioşi şi este un fapt de mândrie pentru ei că "acest cult s-a născut în România, nu prin lucrarea unor misionari străini". După exemplul primilor creştini, ceea ce-i deosebeşte pe adepţii BER de alte culte neoprotestante, în primul rând de Creştinii după Evanghelie (descrişi în dosarul de săptămâna trecută), este faptul că aceştia practică botezul "casei creştine", deci şi a copiilor, prin cufundarea în apă. Dar credinţa acestora este că "mântuirea şi trăirea unei vieţi după voia Domnului nu se capătă prin botez, ci prin credinţa personală în Domnul Iisus Hristos". Ca şi la alte culte neoprotestante, nu există cler sau ierarhi, toţi credincioşii sunt fraţi. În cadrul adunării aceştia cântă în comun, dar nu există cor sau instrumente muzicale. Revista cultului se intitulează - ca şi la penticostali - "Adevărul Creştin". Deorece este un "brand" românesc, BER nu are un corespondent în străinătate, dar are relaţii frăţeşti cu Bisericile Evanghelice din SUA, Biserica Reformată din Olanda, Adunările Evanghelice libere din Germania.
Întrebându-l despre studiile celor peste 240 de predicatori ai cultului, am aflat că aceştia nu se pregătesc în institute de specialitate, ci beneficiază de cursuri de vară în aşa-numitele "şcoli biblice".
Ioan Botgros consideră că orice om trebuie să trecă prin "naşterea din nou", lucru pe care el pretinde că l-a trăit la vârsta de 29 de ani. Nota bene: o dată botezat în ortodoxie, botezul a rămas valabil, el nu a mai fost botezat încă o dată în noul cult. Există un "algoritm" care trebuie parcurs de orice credincios, conform spuselor preşedintelui BER: (1) omul trebuie să asculte Evanghelia; (2) să înţeleagă, să accepte că este păcătos (în limbajul specific aceasta înseamnă "pocăinţa"). Adepţii acestui cult practică doar două ritualuri: "Botezul creştin" şi "Cina Domnului" în fiecare duminică. Pâinea poate fi frântă de oricare "bătrân" din cadrul bisericii. Îl întrebăm dacă există şi romi în cadrul cultului. Aceştia există, evident, sunt deja şase adunări de romi şi un predicator.

Cu Evanghelia în satele sărace
Preşedintele BER ne mai vorbeşte despre bunele relaţii pe care le-a dezvoltat cu Biserica Reformată din Olanda. Misionari ai acesteia au reuşit să promoveze Evanghelia în câteva sate foarte sărace din Mehedinţi. Aceşti oameni nu erau totuşi creştini ortodocşi, nu au întâmpinat greutăţi, întrebăm? "Trăiau în sărăcie şi păcat deopotrivă" - ni se răspunde. Dar există totuşi oameni curaţi în ortodoxie? "N-am întâlnit... Dacă nu se-ntemeiază pe Biblie, totul este zadarnic" - ne spune Ioan Botgros. şi continuă: "Pur şi simplu, în ortodoxie eu nu aveam cunoştinţe de Biblie, nu cunoşteam adevărurile fundamentale ale Bibliei - este o realitate". De asemenea, el consideră că în alte religii nu au cum să existe oameni curaţi.
Care sunt subiectele abordate atunci când îşi propune să vorbească în tren, de exemplu, despre Evanghelie? Există mai multe teme: (1) "S-amplinit vremea şi Împărăţia Cerurilor este aproape - aceasta înseamnă că trebuie să ne pocăim şi să credem în Evanghelie"; (2) "Ca omul să se pocăiască, trebuie să recunoască faptul că e păcătos...".
Există VIP-uri în cadrul cultului? Nu în mod special, dar ne dă un exemplu: vicepreşedintele Băncii Române pentru Dezvoltare, dl Petre Bunescu, care este predicator chiar în cadrul acestei biserici. Aria de răspândire a adepţilor BER este foarte densă în judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Argeş.
Întrucât sunt adepţii versetului biblic "creşteţi şi vă înmulţiţi", există şi familii în cadrul cultului care au chiar 14-15 copii. Relaţiile sexuale dinainte de căsătorie sunt de neconceput.
Ioan Botgros consideră că un om care se-ntoarce la Dumnezeu primeşte Duhul Sfânt. Aşadar, toţi cei aproximativ 20.000 de credincioşi ai cultului au primit Duhul Sfânt, întrebăm? "Da, iar aceasta se cunoaşte după roadele Duhului Sfânt, care sunt descrise în Evanghelie", ne spune. şi ne dă ca exemplu "Blândeţea". Aşadar, dumneavoastră sunteţi încredinţat că sunteţi un om blând? "Da, cred, asta!".
Aveţi şcoli duminicale în care vă învăţaţi copiii. Care este istoria de până acum pe care aceştia o învaţă, întrebăm? "La noi istoria începe cu Teodor Popescu" Totuşi, ce s-a întâmplat pe parcursul a 2000 de ani, părinţii şi sfinţii creştini ce sunt pentru dumneavoastră? "Hristos umple golul", ne spune Ioan Botgros. Un om precum Papa Ioan Paul al II-lea a fost un om spiritual? "Spiritual nu cred să fi fost căci nu avea cunoştinţe despre adevăr".
Există adevăr în afara cultului dumneavoastră? "Există la baptişi, la adventişti, iar la ortodocşi numai în cadrul mişcării
Oastea Domnului
" - consideră Ioan Botgros. Cum poate fi făcută această împărţire între credincioşi şi necredincioşi? "Există un criteriu simplu! Îl întrebi pe om: ai păcatele iertate? şi răspunsul trebuie să fie afirmativ pentru că
În El avem răscumpărarea păcatelor, prin sângele Lui avem păcatele iertate
". Aşadar, dumneavoastră aveţi păcatele iertate?... "Da! şi poporul piere din lipsa de cunoştinţe..." Păi n-a pierit timp de 2000 de ani... "Asta-i o părere omenească".

Acţiuni de promovare în Gara de Nord
"Am fost şi eu, şi acum mai merg: în Bucureşti pe la metrou, pe la Gara de Nord, înainte de urcarea oamenilor în tren, sau chiar în tren etc. Am cântat pe stradă ori în metrou cântece creştine, după care oamenii se apropie cu curiozitate, iar noi le-am spus despre Evanghelie. În România sunt mii de localităţi unde nu este cunoscută Evanghelia! Personal, când merg cu trenul le vorbesc oamenilor fiindcă mărturisirea de la om la om este cea mai importantă. Cât la sută din populaţia României a citit Biblia, v-aţi pus întrebarea asta? (Ioan Botgros)

"Pentru mine, toate câte s-au întâmplat aici cu Teodor Popescu au fost - păstrând proporţiile - similare cu cele întâmplate în Germania cu Luther... De altfel, acest fost preot ortodox, Teodor Popescu, este considerat de unii dintre noi "Micul Luther al României". Pentru că, iată, la o distanţă de câteva sute de ani, ceea ce a făcut Luther în Germania are loc şi aici în România. Vreau să spun că această mişcare de reformă în Biserică a fost făcută cu mare întârziere.
Ioan Botgros

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite