Un ciclon devastator ajunge în România. Avertismentul meteorologilor despre ce urmează, când revine canicula

0
Publicat:

Un ciclon devastator, care a făcut ravagii în Slovenia, ajunge în România. Meteorologii anunță furtuni violente, dar și temperaturi mai scăzute cu 15 grade Celsius. Nu ne bucurăm de răcoare prea mult timp, pentru că la sfârșitul săptămânii un nou val de canicula afectează România.

Instabilitate atmosferică accentuată în următoarele zile FOTO Shutterstock
Instabilitate atmosferică accentuată în următoarele zile FOTO Shutterstock

Meteorologii nu exclud nici posibilitatea producerii unor tornade, însă aceste fenomene nu pot fi prevăzute dinainte, ci doar atunci când sunt emise avertizările nowcasting.

În continuare suntem sub influența unui transport de aer mai rece, un transport de aer nu doar la suprafață, ci și în atmosfera medie, astfel încât în următoarele zile, în majoritatea zonelor din țară vom avea temperaturi mai răcoroase decât cele cu care am fost obișnuiți până acum. Avem toată gama de fenomene care însoțesc instabilități puternice. Este o situație în care România este la contactul a două mase de aer cu temperaturi opuse. Avem influența unui câmp de presiune joasă care aduce aer foarte rece din spre nord-vestul Europei. Practic, masa de aer rece deja a intrat în România și la contactul ei cu masa caldă avem aceste instabilități foarte puternice. Avem încă zone cu deficit de apă în sol, unde vom avea secetă, dar și zone unde oamenii se vor confrunta cu inundații, a explicat Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la Antena 3 CNN.

Valori termice mai mici decât normalul perioadei

 Marți, 8 iulie, conform ANM, vremea va fi răcoroasă în majoritatea regiunilor, cu valori termice mult mai mici decât ar fi normal în prima decadă a lunii august în vest, în nord și în centru; astfel, temperaturile maxime se vor încadra în general între 20 și 26 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 și 16 grade Celsius, ușor mai ridicate pe litoral.

"Pe parcursul zilei, vor fi înnorări mai persistente și va ploua local în jumătatea de nord-est a țării și la munte (cu precădere în zona Carpaților Orientali și estul Carpaților Meridionali), unde se pot acumula izolat peste 15-20 l/mp și vor fi posibile descărcări electrice. În restul teritoriului, cerul va fi temporar noros, iar ploi slabe se vor semnala pe spații mici. Noaptea, cerul va deveni variabil și pe arii restrânse se va forma ceață. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe litoral și pe alocuri pe crestele montane și în extremitatea de sud-vest a țării", anunță meteorologii.

În București, vremea se va răcori din nou, astfel că maxima temperaturii aerului se va situa în jurul a 26 grade Celsius, iar minima va fi de 14-16 grade Celsius. Cerul va avea înnorări ziua, mai ales în primele ore, când temporar va ploua slab, apoi treptat va deveni variabil. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări trecătoare.

Minime, între 10 și 20 grade Celsius

Miercuri, 9 august, vremea se va încălzi în toată țara, însă dimineața și noaptea va fi răcoare mai ales în regiunile intracarpatice și la munte. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare la munte, în vestul și în nordul teritoriului, unde cu totul izolat vor fi ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în zona montană înaltă și în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 și 30 grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 10 și 20 grade Celsius, cu valori mai mici în depresiuni. Dimineața și noaptea, izolat se va forma ceață.

În Capitală, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă, în creștere față de ziua anterioară, va fi de 28 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între 12 și 15 grade Celsius.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite