Ziua Zero. Lukoil anunţă dacă se retrage din România. Garda de Mediu: Ruşii repornesc vineri instalaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruşii de la Lukoil sunt aşteptaţi să anunţe astăzi dacă închid rafinăria Petrotel. Cel puţin aşa a anunţat marţi vicepreşedintele pe rafinare din grupul rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, după ce a încheiat o înţelegere cu procurorii români în dosarul în care conducerea companiei este acuzată de evaziune fiscală şi spălare de bani. Garda de Mediu Prahova a anunţat că Lukoil reporneşte azi instalaţiile.

UPDATE Lukoil reporneşte, vineri, instalaţiile din incinta rafinăriei din Ploieşti, oprite în urmă cu o săptămână, a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Prahova, Daniela Tudorache, care a precizat că instituţia a fost notificată în acest sens de către companie, arată Mediafax.

În documentul transmis Gărzii de Mediu se precizează că instalaţiile vor fi repornite începând de vineri şi că reprezentanţii companiei se obligă să respecte toate procedurile privind protecţia mediului.

Se pare că în urma discuţiilor cu procurorii care instrumentează dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani reprezentanţii companiei au asigurat garanţii care pot acoperi prejudiciul de 230 de milioane de euro stabilit în acest dosar.

Pentru repornirea instalaţiilor pe platforma de la Petrotel sunt necesare pregătiri specifice, iar atingerea capacităţii de 100% la producţie poate dura şi două săptămâni, potrivit lui Gheorghe Paraschivoiu, liderul de sindicat al angajaţilor din Petrotel Lukoil. Tot astăzi este ziua în care angajaţii rafinăriei ar urma să-şi încaseze salariile. 

La rafinăria Petrotel se produc anual 500.000 de tone de motorină. 

Constantin Tampiza, fost coordonator al activităţii Lukoil în România, a anticipat că ruşii nu vor închide rafinăria Petrotel, iar asta pentru că Lukoil nu ar mai fi putut să alimenteze cele 300 de benzinării din România de la rafinăria de la Burgas, din Bulgaria, din cauza problemelor logistice .

„Dacă Lukoil va închide rafinăria, atunci va fi cea mai mare greşeală a lor. Din punct de vedere al logisticii o să fie foarte greu, căci de la Burgas nu poţi aduce cu trenul decât maxim o garnitură pe zi, de 800 de tone, din cauza stării proaste a căii ferate din munţii Bulgariei. Cu vaporul se pot transporta la Constanţa cantităţi mai mari, dar infrastructura portuară este folosită aici de către trei operatori, adică şi Petrom şi Rompetrol. Ca să alimenteze benzinăriile din România le trebuie minim 3.000 de tone pe zi“, a declarat Tampiza pentru "Adevărul“.

„În acest moment ne sunt blocate stocurile strategice de ţiţei şi produse petroliere şi avem sechestru asigurător pe tot patrimoniul rafinăriei şi pe debitele Lukoil România faţă de Petrotel. Am propus o înţelegere pentru revizuirea acestor măsuri asiguratorii. Dacă vom ajunge la un acord, vom reporni rafinăria, dacă nu, nu“, spunea miercuri Nekrasov, la Ploieşti.

Băsescu: o astfel de abordare este inadmisibilă

Ieri, preşedintele Traian Băsescu a catalogat drept inadmisibilă presiunea făcută de reprezentantul companiei Lukoil şi a cerut Guvernului ca dacă mâine Lukoil nu reia producţia să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti.

Preşedintele a spus că în problema Lukoil nu discută ”abordări dâmboviţene”, ci doar ameninţări şi presiunea făcută de un lider al companiei Lukoil împotriva procurorilor şi a Guvernului României.

”O astfel de abordare este inadmisibilă, iar dacă mâine stabileşte să nu reia producţia, cer Guvernului României să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti pentru că asta depăşeşte limitele unei companii”, a declarat Băsescu.

El a spus că Guvernul trebuie să fie pregătit să plătească preţul cu care a vândut rafinăria de la Ploieşti şi să fie pregătit tehnic să o preia în operare.

”La constatarea finală a ilegalităţilor comise de Lukoil, să discutăm în contrapartidă suma constatată a fi fraudă cu sumele investite de Lukoil în această rafinărie”, a adăugat şeful statului.

De asemenea, Băsescu a transmis că comportamentul părţii române faţă de Lukoil trebuie să fie ”pe înţelesul ruşilor”, avertizând că această companie trebuie să se hotărască: ori respectă legile statului român şi rămâne aici, ori, ”dacă vrea legile de la Moscova, se duce acolo”.

"Va trebui să ne comportăm la fel. Ruşii nu pot spune: «Închid rafinăria că aşa vreau eu». Lukoil trebuie să se gândească să dispară de tot de pe piaţa românească dacă asta e abordarea. Ei au şi un întreg lanţ de distribuţie", a declarat Băsescu.

Şeful statului a adăugat că România este stat de drept şi că legea se aplică tuturor în mod egal. El a mai spus că exercitarea de presiuni îi pare "o abordare de tip putinian", adăugând că "aşa ceva face Putin în ţară la el, nu într-o ţară a UE".

"Lukoil să se hotărască: dacă vrea să rămână, respectă legile statului român. Dacă vrea legile de la Moscova, se duce acolo", a mai spus Băsescu încheind „Ia plecaţi acasă, băieţi, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria!”.

Ponta: am făcut deja discuţii cu instituţiile statului în aşa fel încât să fim pregătiţi

Câteva ore mai târziu a venit şi reacţia premierului Victor Ponta care a explicat că „o companie nu pleacă din ţară pentru că este nervos preşedintele la ora trei“. 

„Există instituţii ale acestui stat care trebuie să vadă în orice situaţie şi pentru orice fel de companie care are o încărcătură strategică ce măsuri legale şi constituţionale putem să luăm. Dar, vă rog frumos, o companie nu pleacă din ţară că e nervos preşedintele la ora trei. Haideţi să tratăm lucrurile cu înţelepciune şi să ne gândim la buna funcţionare a statului”, a răspuns Ponta.

El a arătat că a discutat deja cu instituţiile statului care au atribuţii în domeniu.

„Am făcut deja discuţii cu instituţiile statului în aşa fel încât să fim pregătiţi. Dacă există ameninţări la adresa siguranţei energetice sau a unor interese strategice ale României, evident că aceste lucruri ne vor duce la anumite decizii”, a precizat premierul.

Întrebat în ce condiţii Guvernul poate prelua rafinăria Lukoil, premierul a arătat că România este o ţară democratică, care respectă Constituţia.

„Eu vreau să spun că toate sunt companii româneşti, indiferent de capitalul pe care îl au. Şi OMV Petrom este o companie românească, chiar dacă are capital majoritar austriac. Tot companie românească este. Deci toate companiile româneşti care activează pe teritoriul ţării trebuie să-şi respecte obligaţiile legale, să plătească taxe, impozite. Sper ca acest lucru şi tot ce ţine de Guvern să se desfăşoare în continuare”, a arătat Ponta.

Ancheta care a încins spiritele

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au declanşat, pe 2 octombrie, o anchetă de amploare urmată de percheziţii la sediile mai multor companii aparţinând Lukoil, inclusiv la rafinăria din Ploieşti. 

Acuzaţiile: evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de aproximativ 230 de milioane de euro.
 

A doua zi, oficialii Lukoil au anunţat că au început procedurile de oprire a producţiei rafinăriei Petrotel, ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime şi ţiţei. 

Decizia a stârnit nemulţumirea sindicatelor, care i-au cerut ajutor lui Victor Ponta. „Ca urmare a blocării conturilor, nu se pot plăti furnizori şi antreprenori şi chiar şi salariile salariaţilor, ceea ce ar face ca peste 2.500 de salariaţi de pe platformă să rămână fără obiectul muncii. (...) Vă rugăm să ne sprijiniţi”, se arată într-o scrisoare adresată premierului.

Premierul s-a pronunţat tranşant împotriva sechestrului. „Îmi exprim speranţa ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană şi independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oameni şi de nişte interese economice (...)”, a declarat Ponta. 

La doar o zi după ieşirea publică a premierului, procurorii au anunţat că au ridicat parţial sechestrul pus pe conturile bancare şi stocurile comerciale ale companiei petroliere, dar că l-au pus sub urmărire penală pe directorul general al Petrotel Lukoil SA Ploieşti, Andrey Bogdanov, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. 

Oficialii Lukoil nu au fost însă mulţumiţi şi au ameninţat că, în cazul în care măsura sechestrului nu va fi revocată în totalitate, vor închide rafinăria şi vor pleca din România.

CSM analizează afirmaţiile lui Ponta

Declaraţiile premierului i-au făcut joi pe membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să sesizeze Inspecţia Judiciară concluziile urmând să fie prinse într-un raport privind apărarea independenţei justiţiei. 

La finalul şedinţei, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, s-a arătat însă sceptic în privinţa demersului CSM, afirmând că „acest instrument prevăzut de lege (sesizarea Inspecţiei Judiciare – n.r.) este ineficient”.

A evitat însă să spună că Inspecţia Judiciară va face verificări şi cu privire la unele declaraţii potrivit cărora chiar procurorul general al României împreună cu soţia sa, magistrat la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, au pus presiune pe procurori pentru ridicarea parţială a sechestrului la rafinăria Petrotel. 

Nu s-a dat totuşi în lături din a condamna presiunile făcute asupra Justiţiei de către Lukoil. „Declaraţiile Lukoil sunt de natură să pună presiune pe procuror şi să-l timoreze! Pentru că, un astfel de anunţ: – Dacă mâine nu opreşti sechestrul, noi plecăm de aici – este o presiune”, a arătat acesta.
 

Lukoil nu pleacă

Lukoil nu poate să închidă rafinăria Petrotel deoarece reţeaua de 300 de benzinării din România nu va putea fi alimentată din Bulgaria, din cauza problemelor logistice, a explicat, pentru „Adevărul“, Constantin Tampiza, fost coordonator al activităţii Lukoil în România. Acesta susţine că dacă Lukoil va închide rafinăria, atunci va fi obligată să vândă şi benzinăriile. (Daniel Ionaşcu)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite