„Vom face propriul raport“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Raport inacceptabil", „expresii mult prea tari, care au ajuns în toate Cancelariile" din cauza schilodirii Legii ANI,  un „incident" ai cărui vinovaţi sunt, de fapt, doar Senatul şi Curtea Constituţională şi pentru care România nu trebuia să fie descrisă în termeni atât de duri.

Acestea au fost concluziile preşedintelui Traian Băsescu în privinţa raportului Comisiei Europene, prezentat în cadrul unei conferinţe de presă la Cotroceni.

Citeşte şi:
Decizie fermă a Curţii Constituţionale: Legea ANI rămâne neconstituţională


Deşi la început preşedintele a spus că raportul reprezintă o evaluare corectă a realităţilor tehnice din ţară, el a afirmat apoi că documentul conţine acuzaţii grave şi nedrepte, potrivit cărora România şi-ar fi încălcat angajamentele asumate la aderare. „Vom face noi un raport în care să explicăm progresele şi insuccesele instituţiilor României, pe care îl vom transmite fiecărui stat membru şi Comisiei Europene", a anunţat ieri şeful statului.

Băsescu a mai spus că îi va chema pe senatori şi pe deputaţi în sesiune extraordinară în prima jumătate a lunii august pentru a discuta cu prioritate Legea ANI, precum şi legea „micii reforme" în justiţie. „Dacă Parlamentul ar aproba aceste legi, România ar putea fi ferită de riscurile intrării în spaţiul Schengen", a susţinut Băsescu. Democrat-liberalii, absolviţi de vină Băsescu a făcut trimitere la Opoziţie în momentul în care s-a referit la votul din Senat asupra Legii ANI.

Întrebat însă dacă PDL, care deţine majoritatea parlamentară, nu este responsabil pentru votul din Senat, preşedintele a susţinut că aleşii democrat-liberali au acţionat pentru ca actul normativ să iasă într-o formă îmbunătăţită. „Acum, să caut vinovaţi... Eu nu vorbesc de vinovaţi, ci de Putere şi Opoziţie, care trebuie să urmărească interesul naţional. Dacă PDL nu vota legea, riscul era să se revină la forma iniţială, fără cele două amendamente adoptate de Senat şi legea ieşea şi mai slabă decât a ieşit", a mai spus el.

Loviturile lui Frunda

Noua Lege ANI, care  compromite grav eficacitatea procesului de verificare, de sancţionare şi de confiscare a bunurilor nejustificate, după cum se arată în raportul CE,  a suferit modificări mai ales în Senat. Actul normativ a fost amendat la propunerea parlamentarului UDMR Gyorgy Frunda, astfel încât au fost desfiinţate comisiile de cercetare a averilor, care puteau propune instanţei confiscarea părţii nejustificate a averii.

Alte modificări se referă la declaraţiile de avere, care ar urma să aibă două forme: una confidenţială, inaccesibilă publicului,  şi una publică, excesiv de vagă. Tot mulţumită senatorului Frunda a fost diminuat de la trei ani la un an termenul în interiorul căruia ANI poate efectua verificări asupra averilor persoanelor care şi-au finalizat mandatul şi a fost eliminată declararea de bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică, precum şi obiectele care fac parte din patrimoniul cultural.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite