VIDEO Mihail Gorbaciov, în România după 20 de ani
0Ultimul lider al URSS se întoarce azi în ţara noastră. Ultima sa vizită a fost în iulie 1989. Gorbaciov vizitează România la invitaţia unei companii de presă pentru a participa la lansarea ziarului „Puterea“.
Mihail Sergheevici Gorbaciov, conducător al Uniunii Sovietice între 1985 şi 1991, este invitat în România pentru a marca apariţia publicaţiei „Puterea", viitor cotidian naţional patronat de un trust de presă al cărui nume rămâne încă necunoscut. Potrivit lui Adrian Thiess, reprezentantul misterioasei companii, ziarul „Puterea" „va fi finanţat de unul dintre cele trei mari trusturi de presă germane, dar nu-i pot dezvălui numele deocamdată".
Portrivit unor informaţii pe care Thiess le neagă, publicaţia ar fi finanţată, de fapt, de magnatul rus Alexander Lebedev, care a achiziţionat recent ziarul britanic „The Independent". Gorbaciov face afaceri cu Lebedev, ceea ce ar justifica prezenţa fostului lider al URSS la lansarea ziarului. Echipa redacţională a cotidianului „Puterea" va fi formată, în mare parte, din jurnalişti care au lucrat pentru ziarele „Ziua", „Cotidianul" şi „Gardianul", patronate de Sorin Ovidiu Vântu, ale căror ediţii printate au fost desfiinţate de curând.
Gorbaciov a mai vizitat România în mai 1987 şi în iulie 1989, însoţit de soţia sa, Raisa, prima-doamnă a Uniunii Sovietice.
Mihail Gorbaciov, care are programată aterizarea la ora 11.45, îşi va începe programul vizitei oficiale la ora 12.00, cu o declaraţie de presă, iar la 12.30 se va deplasa spre hotel, urmând ca la ora 14.00 să ia masa de prânz cu 22 de invitaţi, printre care şi Ion Iliescu şi cu Emil Constantinescu. Lansarea publicaţiei „Puterea", al cărei invitat special este, va avea loc la ora 18.45, la „Clubul Diplomatic" din Bucureşti.
Legături complicate cu Ceauşescu
Elena Ceauşescu (stânga), Raisa şi Mihail Gorbaciov, Nicolae Ceauşescu, în mai 1987 Foto: Corbis
Prima vizită a lui Gorbaciov în România a avut loc între 25 şi 27 mai 1987, la doi ani după ce preluase conducerea Uniunii Sovietice. Pentru Nicolae Ceauşescu, pe atunci preşedintele Republicii Socialiste România, întâlnirea era de o importanţă capitală. Din păcate pentru Ceauşescu, conducătorul sovietic a fost indignat de starea de îndoctrinare a românilor care l-au întâmpinat cu urale slugarnice: „Ceauşescu-Gorbaciov!", „Ceauşescu-Pace!". Preşedintele URSS avea să-l taxeze pe Ceauşescu, aşa cum reiese din stenogramele de la 4 iunie 1987, în care Gorbaciov prezintă Biroului Politic al CC al PCUS raportul asupra vizitei oficiale efectuate în România, stenograme publicate de „Adevărul", în octombrie 2009.
Ceauşescu a gafat
Gorbaciov povestea sentimentul de indignare pe care l-a avut faţă în faţă cu propagandiştii regimului Ceauşescu: „Când m-am apropiat de oameni, i-am întrebat: «Dar voi ştiţi şi alte cuvinte?».
Ne-au dus la un magazin şi la o piaţă. Mi se spune că, după aceea, când am plecat de acolo, mulţimile s-au repezit să înşface tot. Ceauşescu s-a supărat foarte tare, când eu, în mod public, la o mare adunare, am vorbit despre transparenţă, despre reformă, când mi-am permis să vorbesc în mod concret despre ceea ce facem noi în URSS. Acest lucru l-a scos din minţi. De aceea trebuie să ne comportăm cu el cu grijă, treptat, fără să ne grăbim, fără să exagerăm posibilităţile noastre, luând în considerare, totodată, faptul că în societatea românească se doreşte foarte mult apropierea de noi."
În iulie 1989, la cea de-a doua vizită a lui Gorbaciov în România, Ceauşescu a gafat din nou. Potrivit mărturiilor lui Constantin Olteanu, ministru al Apărării Naţionale din 1980 până în 1985, la sosirea lui Gorbaciov pe Otopeni aştepta o maşină adusă de la Moscova, care urma să îi ducă pe cei doi conducători spre Bucureşti. Ceauşescu însă a refuzat să se urce alături de Gorbaciov, folosind o scuză infantilă. „Gorbaciov l-a întrebat pe Ceauşescu: «Nu mergeţi în oraş? Mai rămâneţi?». Şi Ceauşescu a răspuns copilăreşte: «Eu mai rămân că mai am nişte treburi în zonă»" , îşi aminteşte Constantin Olteanu.
„Cel mai violent dialog dintre cei doi a fost cel din vila lui Drăghici, din cartierul Primăverii. Era vara lui 1989. Seara, Ceauşescu l-a adus pe Gorbaciov şi au vorbit ei acolo, între patru ochi, şi erau să se ia la bătaie, să intre gărzile peste ei să îi despartă", punctează şi istoricul Alex Mihai Stoenescu.
Vânătoarea refuzată
La 4 decembrie 1989, cei doi au mai avut o întâlnire oficială la Moscova. Ceauşescu l-a invitat pe Gorbaciov la vânătoare, în România. Răspunsul liderului sovietic, unul negativ, a fost reluat şi în cartea sa de memorii publicată în 1995. „Ceauşescu m-a întrebat: «Îţi place să vânezi?». I-am răspuns că nici nu mai ştiam ce înseamnă asta". Ceauşescu s-a întors în ţară extrem de iritat şi hotărât să continue rezistenţa în faţa schimbărilor iniţiate de URSS. Trei săptămâni mai târziu era executat la Târgovişte. Rolul lui Mihail Gorbaciov în înlăturarea dictatorilor români a fost unul covârşitor, după cum a demonstrat şi „Adevărul" în cadrul serialului „Sfârşitul Ceauşeştilor".
"Ceauşescu s-a supărat foarte tare, când eu, în mod public, la o mare adunare, am vorbit despre transparenţă, despre reformă."
Mihail Gorbaciov
fost lider sovietic
Laureat al Nobelului pentru Pace
Mihail Sergheevici Gorbaciov s-a născut la 2 martie 1931. A fost ales Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice la 11 martie 1985. Avea 54 de ani şi devenea primul lider al Partidului născut după victoria Revoluţiei Bolşevice din 1917.
A fost considerat unul dintre liderii cu viziune liberală ai URSS, findcă a introdus în cadrul aşa-numitului program „Perestroika" reforme economice spectaculoase. „Perestroika" era acompaniată de „Glasnost", cuvânt care s-ar traduce prin „transparenţă" şi viza deschiderea liderilor comunişti faţă de cetăţeni.
A fost declarat omul anului de către revista americană „Time", în 1988. Doi ani mai târziu primea Premiul Nobel pentru Pace. În ceea ce priveşte legăturile cu România, în 2009, fostul lider sovietic şi-a amânat vizita la Gala „Zece pentru România", organizată de Realitatea TV, din cauza unor probleme de sănătate.
Gorbaciov va pleca din România mâine-dimineaţă, de pe Aeroportul Băneasa, cu o aeronavă privată.