VIDEO Ludovic Orban îşi află soarta peste două săptămâni. DNA a cerut un an de închisoare cu executare pentru liderul PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, la ultimul termen în dosarul în care este judecat pentru folosirea influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite, că aşteaptă ca instanţa să consfinţească faptul că nu a sărvâşit nicio infracţiune. Liberalul a fost achitat în faza de fond, iar decizia pe care o va da peste două săptămâni instanţa, va fi definitivă.

UPDATE Instanţa a anunţat că va da o sentinţă peste două saptămâni, pe 5 martie. Procurorul DNA a cerut un an de închisoare cu executare pentru liderul PNL.

UPDATE Procurorul despre sentinţa instantei de fond: „contrar opiniei instantei de fond considerăm că există toate elementele constitutive ale infractiunii pntru care inculpatul a fost trimis in judecată, plus folosirea influentei functei de presedinte al PNL pentru obtinerea sumei din partea martorului denuntător. (...)  Acesta era constient de pozitia sa si a folosit-o in scopuri necuvenite. Da, martorul este cel care l-a contactat pe inculpat, insa acesta a insistat pentru o intâlnire la domiciliul martorului. Orban i-a solicitat in mod expres «te gandesti si vezi daca poti sa-mi dai un sut in fund!». (...) Banii erau pentru directorii a doua posturi tv. «Iar aici doar noi stim» acest lucru demonstrează că demersul inculpatului a fost deliberat stiind că se afla in afara legii finantării campaniei electorale”, relatează anchetatorul.     

La rândul lui, avocatul lui Ludovic Orban a explicat că „mesajele SMS ale martorului catre inculpat, de tipul «esti un labagiu» arat[ lipsa unei exercitări reale a influentei”.

Declaraţii Ludovic Orban

UPDATE Procesul a început. Procurorul a cerut pedeapsa cu executare, spre limita minimă pentru Ludovic Orban. 

Acesta este în sala de judecată. Priveşte în gol, parcă nici nu ascultă ce spune procurorul.

Cu câteva ore înainte, Orban le spunea jurnaliştilor că „astăzi este ultimul termen, se susţin pledoariile finale, se pun concluziile (...). mă duc exact cum am participat în fiecare fază a procedurilor juridice atât la DNA, cât şi la instanţa de fond, cât şi la instanţa de recurs. Aştept să mi se facă dreptate. Aştept ca instanţa să judece exact după fapte, după lege şi să dea acea decizie care mi se pare normală şi care să consfiinţească faptul că eu nu am sărvâşit nicio infracţiune”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban a afirmat, în contextul acuzaţiilor care au fost aduse recent DNA, că procurorul care i-a întocmit dosarul nu mai face parte din DNA.

„În privinţa cazului meu pot să vă spun că procurorul care mi-a întocmit dosarul nu mai este în DNA. Domnul Negulescu este scos din magistratură. Acum sunt tot felul de ciorbe reîncălzite care se servesc seară de seară pe anumite canale media (...). Aici există Constituţie şi lege, există CSM, Inspecţie Judiciară. Am auzit că Inspecţia Judiciară a efectuat cercetări în ceea ce priveşte activitatea DNA, deciziile se iau efectiv în baza acestei entităţi. Nu sunt adeptul telejustiţiei. (...)”, a spus Orban.

Achitarea

Fostul deputat Ludovic Orban a fost achitat, în 31 ianuarie, de un complet de trei judecători al instanţei supreme. Decizia nu a fost definitivă şi a fost contestată la completul de cinci judecători al instanţei supreme, care luni are primul termen pentru judecarea contestaţiei.

Actualul preşedinte al PNL spunea că nu are niciun fel de emoţie că nu va fi menţinută hotărârea prin care a fost achitat. "Nu există niciun fel de temei pentru a nu se menţine decizia de achitare pe fond. (...) Nu am absolut niciun fel de emoţie în această privinţă”, afirma Ludovic Orban.

Orban a fost trimis în judecată în 17 mai 2016, de către procurorii DNA, care l-au acuzat că şi-a folosit influenţa pentru a obţine foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului, în 1 martie 2016, Orban, atunci prim-vicepreşedinte al PNL, l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara acelui an, când deputatul fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al Capitalei.

În 20 martie, când s-a întâlnit cu omul de afaceri, Orban i-ar fi cerut 50.000 de euro în numerar, “nu în vreo modalitate legală, precum şi cu depăşirea plafonului stabilit prin Legea finanţării partidelor politice”, cerând ca banii să ajungă la persoane cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, potrivit DNA.

În 11 aprilie 2016, ziua în care a fost pus sub control judiciar, Orban a anunţat că îşi retrage candidatura la Primăria Capitalei şi demisionează din funcţiile de prim-vicepreşedinte PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, el rămânând deputat până la încheierea mandatului, în decembrie. În 18 iunie, Ludovic Orban a fost ales al optulea preşedinte post-decembrist al Partidului Naţional Liberal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite