VIDEO FOTO Ce navă de luptă au trimis ruşii să spioneze cel mai mare exerciţiu NATO care are loc în acest an în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
distrugătorul Smetlivy  FOTO Wikipedia
distrugătorul Smetlivy  FOTO Wikipedia

De obicei, atunci când NATO organizează manevre militare pe teritoriul României, Moscova trimite în zonă o navă de supraveghere sau avioane specializate pentru a monitoriza de la distanţă mişcările militarilor aliaţi. Mai nou, cu ocazia exerciţiului Saber Guardian 2019, care are loc în mai multe baze de antrenament din România, ruşii nu au trimis o navă specializată, ci una de luptă.

Este vorba de distrugătorul Smetlivy, aparţinând clasei Kashin, care are misiunea să monitorizeze din apropierea apelor teritoriale ale Bulgariei exerciţiile NATO Saber Guardian 2019, Strike Back 2019, Shabla 2019 şi Swift Response 2019 care se vor desfăşura luna aceasta în regiune.

Fiind concepute în anii ‘50, navele din clasa Kashin, denumite şi  Project 61 sunt vechi şi au fost concepute în special pentru lupta antiaeriană fiind dotate în acest sens cu rachete ghidate. 

În total au fost fabricate 25 de astfel de nave în câteva variante constructive.  Dintre acestea cinci cinci au fost exportate şi au intrat în dotarea forţelor navale indiene. 

Ruşii au avut în exploatare 20 de astfel de nave, dar 18 au fost scoase la pensie, taiate şi trimise la fier vechi. O alta, Otvazhnyy,  s-a scufundat în 1974 după ce motorul unei rachete s-a aprins accidental şi a provocat o explozie în urma căreia nava s-a dus la fund cu tot cu 24 de marinari ruşi. 

Distrugătorul Smetlivy la plecarea spre coasta Siriei

Astfel, dacă excludem cele patru nave care mai sunt în serviciul indienilor (una a fost scoasă la pensie în acest an), distrugătorul Smetlivy, nava care este cu ochii pe exerciţiile NATO care au loc în acest moment, este singura din clasa sa care mai este ţinută pe linia de plutire în flota rusescă din Marea Neagră. 

Trebuie precizat că Smetlivy nu mai are dotările originale din anul 1969. Ea a fost modernizată în anii ’90 şi, printre altele, lansatoarele de rachete RBU-1000 au fost schimbate cu unele mai moderne, de tip SS-N-25. 

Nava are o lungine de 144 de metri şi este propulsată de patru turbine pe gaz care însumează o putere de peste 95.000 CP. Este capabilă de o viteză maximă de 70 de kilometri pe oră (cu turbinele la putere maximă) şi, pe lângă rachete antiaeriene, este dotată cu tunuri, rachete antinavă, armament antisubmarin, torpile şi un elicopter Ka-27. 

Ca eperienţă de luptă, printre altele, Smetlivy a participat la războiul cu Georgia şi a patrulat în zona coastelor Siriei. 

13.500 de militari din 14 ţări NATO sau partenere

Reamintim că exerciţiul Saber Guardian 2019 (SG19) are loc în bazele Cincu, Borduşani, Babadag, Smârdan şi Râşnov şi are ca principal obiectiv evidenţierea coeziunii, unităţii şi solidarităţii statelor partenere şi aliate în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă şi concentrare a forţelor în timp scurt, oriunde în Europa.

exerciţiu

Ceremonia de deschidere Saber Guardian 2019 FOTO MApN Nicolae Pascaru

Activităţile de instruire în comun din România includ exerciţii tactice de stat major şi cu trageri de luptă, forţări ale cursurilor de apă, deplasarea tactică a unităţilor şi secvenţe cu specific medical, arată MApN.

Ceremonia de deschidere Saber Guardian 2019

Pentru eficientizarea activităţilor de instruire în context internaţional, SG19 este conexat cu o serie de exerciţii naţionale şi multinaţionale, numărul total de militari participanţi ridicându-se, astfel, la aproximativ 13.500 de militari din 14 ţări aliate şi partenere (Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Germania, Marea Britanie, R. Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Turcia, Ucraina, şi SUA), dintre care 7.600 de militari reprezintă Armata României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite