VIDEO EXCLUSIV Ambasadorul Turciei în România: „Oamenii din stradă cer reintroducerea pedepsei cu moartea. Există această dezbatere în Turcia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Koray Ertaş, ambasadorul Turciei în România. Foto: Eduard Enea
Koray Ertaş, ambasadorul Turciei în România. Foto: Eduard Enea

În exclusivitate pentru „Adevărul“, ambasadorul Turciei în România, Koray Ertaş, a discutat 
despre motivele din spatele loviturii de stat din Turcia, despre situaţia din ţara sa după puciul eşuat, 
dar şi despre posibilitatea reintroducerii pedespei cu moartea, un gest pe care Germania l-a calificat ca fiind „sfârşitul negocierilor de aderare la UE".

„Adevărul”: Ce s-a întâmplat mai exact în Turcia în ultima săptămână şi de ce credeţi că a eşuat puciul militar?

Koray Ertaş: Din moment ce s-a întâmplat în mijlocul lunii iunie, toată atenţia lumii a fost îndreptată asupra acestor evenimente. Un mic grup de oameni din sistemul militar conectaţi la gruparea teroristă a lui Fethullah Gülen au încercat să dea o lovitură de stat în noaptea de vineri spre sâmbătă. Până spre dimineaţă, s-a văzut că încercarea nu a fost sprijinită de toată armata, iar de sâmbătă, cu ajutorul populaţiei, inclusiv al partidelor de opoziţie, acest puci a fost înfrânt.

În opinia dumneavoastră, care a fost momentul exact în care această lovitură de stat a eşuat?

În după-amiaza zilei de vineri, în jurul orei 17.00, serviciile de securitate şi-au dat seama că în rândul armatei există anumite disensiuni. Din acel moment, în fiecare zi aflăm noi şi noi detalii interesante despre această lovitură eşuată, ca de exemplu detalii despre rolul jucat de unul dintre cei mai importanţi generali din Istanbul, comandantul Armatei I-a, care a realizat că va urma o lovitură din partea guleniştilor inflitraţi în armată şi l-a informat pe preşedinte. De asemenea, am aflat recent că a fost o încercare de a ataca vila unde se afla Erdogan la momentul loviturii, operaţiune desfăşurtă de forţele speciale militare. Din fericire, au fost suficienţi oameni în armată, printre generali şi în rândul forţelor de securitate care nu am fost de partea celor care au încercat lovitura de stat.

Se aşteptau autorităţile din Turcia la o asemenea încercare de preluare a puterii din partea armatei?

Nu. Am fost complet luaţi prin surprindere. Conspiratorii au făcut o greşeală pentru că au fost forţaţi să acţioneze un pic mai devreme decât plănuiseră. În mod normal, se pare că ar fi trebuit să se desfăşoare la 3-4 dimineaţa, când toată lumea dormea.

Ce relaţii existau între Erdogan şi armată? Au existat conflicte înainte de acest puci?

Nicidecum. Mai ales că situaţia din Siria – şi aici mă refer la campania împotriva Statului Islamic – a unit o bună parte din societatea turcă. Mai mult, guvernul era pe cale să acorde mai multă putere şi imunitate membrilor armatei care desfăşoară această campanie militară, aşa că era o relaţie puternică între cele două entităţi. Armata este o instituţie foarte respectată în Turcia.

Comisarul european Johannes Hahn a declarat recent că arestările în număr mare din Turcia indică faptul că ar fi existat o listă pregătită dinainte. Cum comentaţi declaraţiile acestuia?

Încă din 2014 a existat o „curăţare” a instituţiilor statului de adepţii gulenismului pentru că au reuşit să se inflitreze în instituţii sensibile, cum ar fi sistemul judiciar, poliţie, armată şi serviciile secrete. Încă de pe atunci procurorii au început să-i ancheteze pe cei apropiaţi de Gülen, mai ales în legătură cu fraudarea unor examene şcolare şi fondurile obţinute din instituţiile de învăţământ private. Trebuie făcută o distincţie foarte clară între arestare şi reţinerile din aceste zile. Momentan, cei mai mulţi sunt suspendaţi, urmând ca rolul lor în lovitura de stat să fie determinat individual. Dacă nu se dovedeşte că au participat în evenimentele recente, vor fi eliberaţi şi se vor putea întoarce la joburile lor.

Există discuţii despre introducerea pedepesi cu moartea. Vor fi cei arestaţi momentan pasibili de o asemenea pedeapsă?

Pedeapsa cu moartea este o discuţie care încă are loc în societatea turcă. Oamenii sunt foarte furioşi când văd la televizor tancuri ce strivesc civili, avioane care bombardează oameni nevinovaţi pe străzi, aşa că sunt mulţi cei din stradă care doresc reintroducerea acestei pedepse, însă este o discuţie prematură. Vom analiza şi credeţi-ne când spun că vom acţiona raţional. Statul turc nu va reacţiona într-o manieră răzbunătoare. Momentan, statul turc trebuie să ia măsuri ca să fie sigur că nu vor exista alte acţiuni suicidare din partea adepţilor mişcării teroriste güleniste.

Aţi numit această mişcare teroristă. De ce credeţi 
asta?

Da, este o mişcare teroristă pentru că este o grupare care foloseşte arme împotriva propriilor cetăţeni. Aşa cum am văzut şi în 2014, sunt în stare de orice. Atunci au atacat instituţii ale guvernului alese democratic şi legitim. Mai mult, consiliul nostru de apărare a ţării, echivalentul CSAT-ului românesc, i-a declarat o grupare teroristă.

De ce s-au răcit relaţiile între Erdogan şi Gülen ? 

Până în 2013, în Turcia, exista un alt sistem de educaţie. În afară de liceele normale, părinţii care aveau o situaţie bună îşi puteau trimite copiii la instituţii private de pregătire care erau controlate de Fethullat Gülen. Aceste centre îi pregăteau pe elevi pentru admiterea la facultate. Ministrul Educaţie a decis că acest mecanism nu oferă oportunităţi egale tuturor elevilor, aşa că le-a oferit celor care conduceau aceste centre oportunitatea să se transforme în instituţii publice. În acel moment, güleniştii au luat foc, pentru că astfel de centre sunt nucleul lor pentru viitori studenţi din facultăţile pe care le controlează şi centre unde îşi răspândeau ideologia. După nici două luni, adepţi ai gülenismului din diferite instituţii ale statului, inclusiv din media, au început să-l acuze pe Erdogan de corupţie.

Credeţi că guvernul turc are suficiente dovezi pentru a-l extrăda pe Gülen din Statele Unite?

Cred că da. SUA sunt partenerii noştri apropiaţi şi un aliat strategic important. Ştiu ce se întâmplă în Turcia şi ne oferă asistenţă în ancheta pe care o desfăşurăm în cazul acestei lovituri de stat. Autorităţile din ţara noastră susţin că există dovezi convingătoare în ceea ce priveşte implicarea lui Gülen în această lovitură de stat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite