VIDEO Dosar penal în urma incidentelor din Valea Uzului. Pentru săvârşirea cărei infracţiuni se fac cercetări
0În legătură cu incidentele de la cimitirul din Valea Uzului Jandarmeria Română comunicat a asigurat în zonă, prin structurile sale teritoriale şi împreună cu celelalte structuri ale M.A.I, măsurile de ordine şi că în urma incidentelor care au urmat s-a deschis un dosar penal.
Principalele obiective ale misiunii de ieri au vizat prevenirea apariţiei unor acte de violenţă între participanţii la cele două momente comemorative şi evitarea unor acte de profanare a unor morminte din respectivul cimitir, comportamente care ar fi generat un impact emoţional deosebit pentru populaţia din zonă.
Premergător şi pe timpul desfăşurării evenimentelor, Jandarmeria împreună cu celelalte structuri M.A.I. au adoptat măsuri preventive pentru detensionarea situaţiei şi protecţia tuturor participanţilor, arată Jandarmeria Română într-un comunicat.
După terminarea manifestaţiei, o echipă de cercetare din cadrul Inspectoratului de Poliţe Judeţean Bacău a efectuat lucrările specifice necesare identificării criminalistice. Având în vedere aspectele constatate la fata locului, respectiv distrugerea porţii de acces în cimitir, s-a dispus constituirea unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 253 Cod Penal, precum şi în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor comiterii faptelor şi a identificării persoanelor implicate.
"Precizăm totodată că pe timpul misiunii de asigurare a ordinii publice, deşi au fost înregistrate câteva momente tensionate, nu au fost situaţii care să impună intervenţia în forţă sau alte măsuri speciale", a subliniat Jandarmeria Română.
Reamintim că Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului s-a transformat joi, 6 iunie, în câmp de luptă între grupări naţionaliste reprezentate de români şi etnici maghiari din Covasna şi Harghita. Mai mulţi maghiari au format un lanţ uman pentru a nu permite românilor să intre în Cimitir pentru a participa la sărbătoarea de Ziua Eroilor. Un grup de români a forţat intrarea, la faţa locului intervenind şi jandarmii pentru ca situaţia să nu escaladeze.
Contextul istoric
La Valea Uzului, localitate situată în judeţul Harghita, la doar câţiva kilometri de graniţa cu judeţul Bacău, există un Cimitir Militar Internaţional, unde sunt îngropaţi mii de soldaţi români, unguri, germani, austrieci, slovaci, sârbi şi ruşi, morţi în luptele date în zonă în anii 1916-1917, în timpul Primului Război Mondial. Alte câteva sute de morminte datează din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.
După căderea regimului comunist, cimitirul internaţional al eroilor de pe Valea Uzului a fost redescoperit de către autorităţile maghiare de la Budapesta, care au efectuat, împreună cu maghiarii din Sânmartin (judeţul Harghita) lucrări de reorganizare sub pretextul curăţirii şi conservării. Vechile cruci, multe deja putrezite sau dispărute, au fost înlocuite cu cruci noi de lemn. Lucrările de refacere au avut loc în 1994 şi 1998 cu ajutorul financiar al guvernului maghiar şi al fundaţiei Bethlen Gabor.
În contextul Centenarului Unirii din 1918, Primăria oraşului Dărmăneşti (judeţul Bacău) a obţinut în 2018 o finanţare de 300.000 de lei pentru reamenajarea cimitirului. Au fost puse 52 de cruci de piatră pentru soldaţi necunoscuţi şi a fost ridicată o troiţă. Festivitatea de inaugurare a avut loc în 17 mai 2019. Proiectul de reamenajare a unui segment din cimitir în memoria soldaţilor români a provocat un scandal mediatic şi diplomatic între unguri şi români. Maghiarii îi acuză pe români că au profanat cimitirul. Ulterior reamenajării din 17 mai, în spaţiul online au apărut fotografii şi filme care arătau cum crucile montate pe mormintele eroilor români sunt acoperite cu plastic negru, cel mai probabil de către membrii ai comunităţii maghiare.