Urgenţă strategică: Cu războiul aproape, Guvernul şterge datoriile companiilor de armament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de Arme Cugir SA va beneficia şi ea de ştergerea datoriilor
Fabrica de Arme Cugir SA va beneficia şi ea de ştergerea datoriilor

Executivul va anula datorii de peste o sută de milioane de lei companiilor cu capital integral de stat din industria de apărare, ca măsură pentru siguranţă naţională, dacă un proiect de lege va fi aprobat de parlamentari.

Beneficiare vor fi zece companii din subordinea Romarm, Uzina Mecanică Bucureşti, Uzina Mecanică Plopeni, Automecanica Moreni SA, Metrom SA, Tohan SA, Fabrica de Pulberi Făgăraş SA, Pirochim Victoria SA, UM Sadu, Carfil SA şi Fabrica de Arme Cugir SA. Cu datorii de 121.114.000 de lei, aceste firme au producţia blocată, iar la nevoie MApN nu şi-ar putea reface stocurile de muniţie sau armament mai ales în contextul actual, al războiului din Ucraina. Între altele, în România nu se mai fabrică pulberi explozive, dar nici capse percutoare. Cele două fabrici care produceau pulberi, Fabrica de Pulberi SA din Făgăraş şi Pirochim Victoria SA, sunt acum pe butuci, iar industria de armament trebuie să recurgă la importuri din Serbia.

Conform ultimelor raportări către Ministerul Finanţelor, în 2020, Fabrica de Pulberi SA din Făgăraş avea datorii de 3.749.296 de lei, a realizat venituri de 8.857.500 de lei, dar a avut şi cheltuieli pe măsură, de 9.121.423 de lei. Una peste alta, în afară de datoriile vechi, în 2020, Fabrica de Pulberi SA din Făgăraş a mai realizat şi o pierdere de 263.923 de lei. Şi am luat anul 2020 ca exemplu, dar compania a ieşit constant pe pierdere din anul 2007 şi până în prezent. 

Situaţia financiară a Pirochim Victoria SA este asemănătoare. Cu numai 72 de angajaţi, în 2020, compania avea datorii mai vechi de 5.961.809 de lei, a realizat venituri de 3.528.171 de lei şi a trecut 4.077.206 de lei la capitolul cheltuieli, rezultând o pierdere netă de 549.035 de lei. În fine, cu mici excepţii, din 2005 şi până în prezent, Pirochim Victoria SA a mers în fiecare an pe pierdere, cea mai mare înregistrându-se în anul 2013, când aceasta a atins un plafon de 4.293.436 de lei, pe fondul unor datorii mai vechi de 4.809.894 de lei. 

Şi această situaţie nu este întâlnită numai la fabricile de pulberi, ci şi la cele de armament sau muniţie. Fabrica de Arme Cugir SA, de exemplu, a avut în 2020 pierderi de 7.456.030 de lei, totul pe fondul unor datorii istorice de 68.676.331 de lei.

Retehnologizarea fabricilor de armament este obligatorie

Analistul militar Aurel Cazacu a explicat pentru „Adevărul” de ce măsura de ştergere a datoriilor companiilor din industria de armament este un benefică, dar nu şi suficientă. „Dacă ne oprim numai la ştergerea pierderilor nu facem nimic. Este necesar un proces de retehnologizare care să pună producţia la punct, pentru că altfel, în şase luni sau un an, datoriile revin în bilanţul acestor companii. În plus, trebuie relansat exportul de muniţie sau armament pentru că numai printr-un volum mare al producţiilor aceste companii vor deveni profitabile, cât de cât. Culmea este că retehnologizarea de care vorbim nici nu este una foarte scumpă. De exemplu, vorbim de 25-30 de milioane de euro pentru fabricile de pulberi şi de numai câteva milioane de euro pentru liniile automate de capse. O nimica toată pentru scopul dorit”, a precizat Aurel Cazacu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite