UPDATE Noua secţie de investigare a magistraţilor, operaţională. Adina Florea, propusă pentru funcţia de procuror-şef adjunct

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhiva
Imagine de arhiva

Secţia de anchetare a infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului General devine operaţională începând de marţi. La această secţie va lucra Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru şefia DNA, în calitate de procuror pe funcţie de execuţie.

UPDATE Preşedintele CSM, Simona Marcu, susţine, referitor la operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, că îşi exprimă convingerea că va asigura protecţie magistraţilor în ceea ce priveşte posibilele presiuni asupra lor. Recrutarea magistratilor exclude orice ingerinţă exterioară, sustine presedintele CSM.

"Astăzi, 23 octombrie 2018, s-a operaţionalizat Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, înfiinţată prin Legea nr. 207/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 pentru organizarea judiciară. Procedura de recrutare a magistraţilor procurori, numiţi în cadrul acestei structuri a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, exclude orice ingerinţă exterioară sistemului judiciar, fiind atributul Consiliului Superior al Magistraturii.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă convingerea că noua structură specializată va contribui la asigurarea unei protecţii adecvate a magistraţilor împotriva presiunilor exercitate asupra lor, sporind garanţiile de independenţă ale acestora. Aceste garanţii sunt, în egală măsură, premise indispensabile pentru accesul justiţiabililor şi societăţii, în ansamblu, la un act de justiţie realizat doar în litera şi spiritul legii.

Consiliul Superior al Magistraturii îşi va asuma în continuare derularea cu responsabilitate a procedurilor de numire a procurorilor în funcţii de conducere şi de execuţie în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, potrivit dispoziţiilor legale", transmite Simona Marcu printr-un comunicat de presa.

UPDATE Adina Florea a fost numită, marţi, procuror-şef adjunct al Secţiei de investigare a magistraţilor de către conducerea CSM. actele de numire fiind înaintate de către instituţie către Parchetul General.

UPDATE Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru şefia DNA, a fost propusă de către Florena Strechi, procurorul şef al noii secţii pentru funcţia de procuror şef adjunct. Propunerea a fost înaintată către Consiliul Superior al Magistraturii pentru confirmare, au confirmat reprezentanţii Ministerului Public.

Potrivit ordonanţei de urgenţă adoptată săptămâna trecută de către Guvern, procurorul-sef adjunct al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie este numit in functie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea motivata a procurorului-sef sectie, dintre procurorii deja numiti in cadrul sectiei, se arată la art.88.

Numirea în funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei pentru investigarea infractiunilor din justiţie se face pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura dată.

Ştirea iniţială: Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că Secţia pentru anchetarea infracţiunilor din justiţie va prelua un volum de 1.400 de dosare cu magistraţi, subliniind că marţi începe activitatea acestei structuri din cadrul Parchetului General.

„Cică 1.400 de dosare (vor fi preluate, n.r.). Este un volum important de dosare. Azi (marţi, n.r.) va începe activitatea. Vom avea un comunicat de presă”, a declarat procurorul general, Augustin Lazăr, la sediul Parchetului General.

Cine face parte din Secţia specială

Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru şefia DNA, a fost acceptată, de către comisia formată din membri CSM, pentru funcţia de procuror pe funcţie de execuţie. Adina Florea, propusă de ministrul Justiţiei la conducerea DNA, a declarat că înscrierea pentru un post de procuror de execuţie în Secţia de anchetă a magistraţilor nu este o variantă de rezervă, reiterând ideea potrivit căreia, dacă va fi acceptată de Klaus Iohannis la DNA, va merge acolo.

Procurorul-şef al Secţiei este Florena Strechi, de la Parchetul General. De asemenea, pe funcţii de execuţie vor lucra şi procurorii Codruţa Chindea (de la Braşov), Sorin Iasinovschi (de la Suceava) şi Magdalena Olteanu (de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 6).

Ministrul Justiţiei preciza atunci că un element de noutate prevăzut de Ordonanţa de Urgenţă este că Secţia pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi va avea 15 procurori, în condiţiile în care în lege era stipulat că secţia va avea "până la 15 procurori", formulare care ar fi creat ambiguitate.   

"Dat fiind caracterul provizoriu al concursului organizat în baza acestei OUG, evident ulterior se vor constitui comisiile prevăzute de lege, vor fi ocupate toate cele 15 posturi de procurori necesare bunei desfăşurări. Sigur, după publicarea în Monitorul Oficial, cei interesaţi vor putea lectura şi analiza fiecare prevedere a OUG şi veţi vedea că ea face trecerea între actuala reglementare şi viitoarea reglemnetare, asigurând operaţionalizarea secţiei.Nu se suplimentează schema de personal. Cei 15 procurori sunt selectaţi din sistem, dintre cei actuali. Este vorba doar de o schimbare a competenţei şi locului de muncă. În final, operaţionalizarea secţiei nu schimbă nimic. Aceleaşi dosare se mută din curtea DNA în curtea Ministerului Public. Nu este un plus de activitate. Tutela sub care se desfăşoară activitatea va fi cea a Ministerului Public", a explicat Toader.

De asemenea, procurorul general, Augustin Lazăr, declara că sunt asigurate toate resursele necesare pentru operaţionalizarea noii secţii.

Adina Florea, la intrarea în PG pentru Secţia de anchetare a magistraţilor: Ne apucăm de treabă

Procurorii care fac parte din Secţia pentru anchetarea magistraţilor spun că îşi încep activitatea cu gânduri bune şi că sunt convinşi că vor face faţă provocărilor. Adina Florea, propusă pentru şefia DNA, ocupă un post de execuţie în această structură, spune că e gata să înceapă activitatea.

„Cu gânduri foarte bune. Ne apucăm de treabă”, a declarat procurorul Adina Florea, la intrarea în sediul Parchetului General, potrivit Mediafax. Adina Florea, propusă de ministrul Justiţiei la conducerea DNA, a declarat că înscrierea pentru un post de procuror de execuţie în Secţia de anchetă a magistraţilor nu este o variantă de rezervă, reiterând ideea potrivit căreia, dacă va fi acceptată de Klaus Iohannis la DNA, va merge acolo.

De asemenea, la fel de încrezător este şi procurorul Sorin Iaşinovschi: „Sunt foarte pregătit. Orice activitate începe cu totul bine pus la punct. Ştiu că voi face faţă”.

Procurorul Codruţa Chindea a declarat, la intrarea în instituţie, că nu are emoţii.

„Încă suntem la început, în faţa organizatorică. Emoţii, nu am, asta facem de 20 de ani. Este o muncă ca şi oricare alta. Trebuie să fim echilibraţi şi corect. Am 21 de ani de magistratură”, a declarat procurorul Codruţa Chindea.

Secţia de anchetare a infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului General devine operaţională începând de marţi. La această secţie va lucra Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru şefia DNA, în calitate de procuror pe funcţie de execuţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite