Trimişi la război în Afganistan cu uniformele scămoşate şi decolorate. Firma pe care Armata o considerată vinovată
0O puternică firmă de confecţii din Galaţi, Adina SRL, este acuzată de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) că a furnizat uniforme de tip combat de proastă calitate pentru militarii români care luptă în Afganistan. MApN a şi notificat compania respectivă după ce aceste uniforme, cumpărate anul trecul prin sistemul electronic de achiziţii SEAP, se degradează rapid în teatrul de operaţii.
Concret, în soarele afgan, materialul se decolorează şi se scămoşează. „Adevărul” a încercat să contacteze telefonic compania, dar până la închiderea ediţiei acest lucru nu a fost posibil.
Cu câţiva ani în urmă, MApN a ajuns la concluzia că este necesară schimbarea uniformelor de luptă cu unele moderne, identice cu cele ale partenerilor NATO din teatrele de operaţii. Primul pas a fost elaborarea specificaţiilor tehnice. În acest scop, au fost testate o serie de materiale şi prototipuri de uniforme produse în laboratoarele Armatei, ele fiind evaluate prin purtare de un număr de 436 de militari, în perioada 2015-2016.
Apoi, MApN a declanşat procedura de achiziţie prin licitaţie deschisă desfăşurată pe platforma online SEAP, printr-un anunţ publicat pe data de 23 februarie 2017.
„Astfel, au fost achiziţionate următoarele produse: bocanci combat din piele întoarsă, capelă combat, centură combat, costum de protecţie împotriva intemperiilor, costum combat categorii de forţe, costum termic, ecuson brodat, emblemă coifură, fes, lenjerie termică, mănuşi combat, mănuşi tactice, pălărie, pulover polar, scurtă, tricou, vestă tactică multifuncţională”, arată MApN.
31 de milioane de euro
Licitaţia s-a încheiat pe data de 12 iulie 2017 cu un acord - cadru cu 13 furnizori. Unul dintre aceşti furnizori este S.C. Adina SRL, care are de livrat Armatei Române, printre altele, costumul combat.
Conform MApN, în total, valoarea maximă estimată a acordului-cadru este de 146 milioane lei, pentru toate cele 17 tipuri de produse. Costumul combat (veston şi doi pantaloni) reprezintă 9% din total, adică aproximativ 14 milioane lei, la un preţ de 161 de RON, fără TVA, per bucată.
Primul contract subsecvent s-a încheiat cu S.C. Adina SRL pe data de 7 august 2017. În urma acestuia, alături de alte produse atribuite, s-au livrat la termen aproximativ 30.000 de costume combat pentru toate categoriile de forţe. În luna aprilie 2018, s-a semnat al doilea contract subsecvent pentru aproximativ 50.000 de costume combat, care urmează a fi livrate până la sfârşitul anului.
Surprizele apar imediat după „intrarea în luptă“
Problemele cu aceste uniforme au apărut imediat după dislocarea în Afganistan a primilor militari dotaţi cu un astfel de echipament, în luna februarie 2018. La scurt timp, au fost sesizate o serie de probleme cu aceste uniforme care s-au decolorat şi scămoşat rapid.
„Toate aceste probleme au fost colectate periodic prin intermediul chestionarelor de evaluare distribuite fiecărui militar. În plus, echipe ale ministerului s-au deplasat în Afganistan pentru evaluarea la faţa locului”, susţine MApN, care precizează că a notificat firma producătoare cu privire la problemele semnalate, astfel încât acestea să fie rezolvate înainte de producţia celui de-al doilea lot de ţinute combat.
Oricum, conform contractului, uniformele au o perioadă de garanţie de 12 luni, timp în care furnizorul are obligaţia a înlocui produsele, fără costuri suplimentare, în maximum 10 zile lucrătoare de la data notificării furnizorului de către beneficiar.
Companie prosperă
Compania de confecţii S.C. Adina SRL ocupă locul 1 în judeţul Galaţi la categoria sa. Începând cu anul 2015, compania nu a scăzut sub o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de lei, iar în 2016 profitul a depăşit un milion de lei. Anul trecut, a fost încheiat de societatea S.C. Adina SRL cu un profit de 485.272 de lei. Oricum, în ultimii trei ani, compania figurează cu peste 100 de persoane angajate.
Din datele furnizate de site-ul specializat listafirme.ro, compania S.C. Adina SRL este patronată şi administrată de Rodica Camelia Blidaru. Conform unor surse, aceasta are o vastă experienţă în domeniu. Ar fi lucrat la Întreprinderea de Confecţii Galaţi până în 1991, când a şi înfiinţat compania. Ulterior, producţia s-a axat pe uniforme de protecţie, fiind chiar unul dintre furnizorii combinatului siderurgic. Apoi, portofoliul companiei s-a îmbunătăţit şi cu uniforme militare sau de forţe de ordine.
Pe propriul site, compania S.C. Adina SRL se prezintă ca fiind „unul din principalii furnizori de echipamente militare individuale destinate instituţiilor de apărare şi securitate naţională”. Tocmai din acest motiv, probabil, începând cu anul 2010, compania S.C. Adina SRL a înregistrat la OSIM mai multe mărci gen „INVICTUS mereu un pas înainte!” sau „www.echipamentemilitare.ro”.