Trei dintre copiii din Argeş internaţi la Spitalul Marie Curie sunt la terapie intensivă. Experţii europeni au fost chemaţi oficial abia pe 15 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei copii internaţi la Spitalul Marie Curie din Capitală cu sindrom hemolitic uremic sunt în stare gravă, fiind internaţi pe secţia de terapie intensivă. Alţi doi bebeluşi sunt mai bine şi ar putea fi externaţi. Părinţii vor să dea în judecată statul pentru modul în care gestionează cazul. O echipă de specialişti europeni va ajunge, joi, la unitatea sanitară din Bucureşti pentru a-i ajuta pe doctorii români.

„Şefa secţiei de Gastroenterologie de la Marie Curie s-a deplasat la Piteşti. O echipă de epidemiologi de la INSP va fi astăzi în judeţul Argeş pentru a continua ancheta din gospodăriile cu probleme, iar experţii internaţionali vor veni astăzi în jurul orei 15.30”, a declarat Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătăţii.

În faţa Ministerului Sănătăţii, un grup de oameni cu cărucioare goale fac un protest paşnic faţă de modul în care instituţia gestionează situaţia bebeluşilor din Argeş, infectaţi cu o bacterie necunoscută încă.

Doctorul Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a anunţat că a mers într-o vizită neanunţată la Spitalul de Pediatrie din Piteşti. „Am evaluat din punct de vedere clinico-medical care este starea pacienţilor, care sunt resursele umane şi ce nevoi materiale au. Am căutat să văd protocoalele terapeutice pe care le are spitalul, ele există. Am şi rugat un medic de la Spitalul „Marie Curie” să se deplaseze astăzi la Piteşti şi să ajute, am trimis un om de specialitate”, a arătat oficialul.

„Era aglomeraţie la camera de gardă, oamenii de acolo îşi fac treaba, se ajută între ei şi am rugat dacă este nevoie să solicite sprijin de la Spitalul de Boli Infecţioase din oraş”, a completat el.

Şapte copii internaţi la Spitalul Marie Curie

„La ora actuală, în spitalul nostru mai sunt şapte copii internaţi cu diagnosticul de sindrom hemolitic-uremic. Dintre aceştia, trei se află pe secţia de Terapie Intensivă în stare staţionară cu dializă peritoneală, nu mai rău decât erau ieri. Ceilalţi patru, care sunt pe secţia de Nefrologie, doi au încă acest tratament — dializă peritoneală, iar ceilalţi doi sunt fără dializă peritoneală, în stare bună, aş putea să spun din ce în ce mai bună de la o zi la alta”, a precizat şeful secţiei de Nefrologie, Mihaela Bălgrădean.

Mihaela Bălgrădean a spus că cei doi copii externaţi marţi sunt aşteptaţi la control în cursul zilei de joi sau vineri.

Potrivit acesteia, la Spitalul „Marie Curie” nu au mai fost internaţi copii cu sindrom hemolitic-uremic în afară de cei care sunt trataţi în prezent în unitatea medicală. Întrebată dacă vor mai fi transferaţi copii din Argeş la Bucureşti, Bălgrădean a spus că numai în condiţiile în care medicii de acolo se vor confrunta cu anumite complicaţii. 

Părinţii vor să dea în judecată statul

Furişi pe faptul că statul a fost incapabil să depisteze bacteria care stă la baza îmbolnăvirii copiilor lor, mai mulţi părinţi intenţionează să dea în judecată statul. Anunţul a fost făcut de bunicul celui de-al treilea copil care a murit, Alexandru Anghel, care a precizat că părinţii se vor constitui într-o asociaţie.

„Vreau să îmi spună cineva ce s-a întâmplat cu nepoţica mea. Asta e singura dorinţă pe care o am momentan. Dar, cineva trebuie să şi răspundă pentru ce ni s-a întâmplat. O să ne constituim şi cu celelalte familii într-o asociaţie şi o să dăm în judecată instituţiile care nu şi-au făcut treaba”, a declarat Alexandru Anghel.

Ministrul Sănătăţii: „Tratăm complicaţii ale unei boli ale cărei cauze le bănuim”

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat miercuri seară, la TVR, că au fost parcurse toate etapele standard ale unei anchete în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic, însă nu a fost descoperit „agentul etiologic”, ci acesta este doar "„bănuit”.

„În acest moment tratăm consecinţe, tratăm complicaţii ale unei boli ale cărei cauze le bănuim, dar nu le-am putut dovedi prin anchetele epidemiologice, prin investigaţii în tentativa de stabili un diagnostic etiologic, deci a cauzei care a produs îmbolnăvirea. S-au parcurs toate etapele standard ale unei astfel de anchete, dar iată nu avem agentul etiologic, îl bănuim deoarece ştim că această boală este consecinţa agentului care a fost prezentat”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, copiii s-au îmbolnăvit de la o bacterie care se găseşte în materii fecale, în mizerie. Demnitarul a spus că raportarea cazurilor a fost tardivă, deşi regula în astfel de situaţii prevede un termen de 24 de ore.

Ce amenzi a aplicat Ministerul Sănătăţii în acest caz

La rândul său, Amalia Şerban director în Ministerul Sănătăţii, a explicat, miercuri, că amenzile aplicate la Spitalul de Pediatrie Piteşti au fost date atât pentru neraportarea cazurilor la timp, cât şi pentru triajul necorespunzător.

Potrivit acesteia, pentru managerul Spitalului de Pediatrie Piteşti a fost aplicată o amendă de 1.000 de lei, iar pentru asistenta şefă — 500 de lei. „Putem vorbi despre atribuţiile spitalelor, care în ultimul timp uită că au de raportat, încearcă să-şi facă bine treaba în spital, dar de multe ori înregistrăm această lipsă de raportare”, a spus directorul din MS.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a afirmat că MS nu poate să demită managerul de spital întrucât unitatea medicală este în subordinea Consiliului Local.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite