Tăriceanu şi Verestoy Attila, asociaţi de brokerul Cristian Sima cu escrocheria Rompetrol. Ce-i aşteaptă pe cei deja condamnaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Roşca Stănescu a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova FOTO Adevărul
Sorin Roşca Stănescu a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova FOTO Adevărul

Condamnaţii cu executare din dosarul Rompetrol au ajuns în Penitenciarul Rahova, unde vor sta în carantină trei săptămâni. După pronunţarea condamnărilor, fostul broker Cristian Sima a dezvăluit că în afacere ar mai fi fost implicaţi Călin Popescu Tăriceanu şi Verestoy Attila.

Cei şase condamnaţi din dosarul Rompetrol, care au primit pedepse cu executare, se află în custodia autorităţilor. Patru dintre ei - Sorin Roşca Stănescu, Alexandru Bucşă, Florin Iulian Aldea, Claudiu Simulescu şi Petrică Grama - s-au predat încă de marţi seara. Un al şaselea condamnat, Sorin Pantiş, era deja în penitenciar, unde îşi ispăşeşte pedeapsa primită în dosarul privatizării ICA.

Primul care s-a conformat deciziei instanţei a fost senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu. Acesta s-a predat marţi după-amiaza la IPJ Ilfov, de unde a fost transferat la Penitenciarul Rahova.
Într-un comunicat remis presei, senatorul şi-a susţinut în continuare nevinovăţia faţă de implicarea sa în dosar Rompetrol.

Roşca Stănescu a fost vizitat, a doua zi, de către avocaţii săi. Dan Chitic, unul dintre avocaţii fostului ziarist, a declarat miercuri că vor fi făcute toate demersurile, atât pe plan intern, cât şi internaţional, pentru apărarea drepturilor şi libertăţii senatorului.
Avocatul a mai spus că singurul mesaj public transmis de clientul său din închisoare este acela că „adevărul va ieşi la iveală”.

Trei săptămâni de carantină

Cinci din cei şase condamnaţi la închisoare cu executare îşi vor petrece următoarele 21 de zile în carantină. „În perioada de carantină se studiază comportamentul şi personalitatea persoanelor private de libertate, se efectuează examene medicale, activităţi de educaţie sanitară, examene psihologice, se evaluează necesităţile educaţionale dar şi gradul de adaptabilitate la privarea de libertate”, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

De asemenea, condamnaţii vor participa la activităţi de informare şi documentare pentru a cunoaşte regulamentul de ordine interioară, dar şi care le sunt drepturile şi obligaţiile pe perioada desfăşurării pedepsei.

În această perioadă, condamnaţii pot primi câte un pachet de maxim 10 kilograme. În plus, „persoanele încarcerate pot primi medicamente numai la recomandarea unui medic consultant, a unui medic specialist, cu avizul medicului unităţii, în baza unei prescripţii medicale, întocmită în două exemplare, un exemplar însoţind în mod obligatoriu medicamentele primite”.
Cei cinci pot fi vizitaţi de familie, iar apărătorii lor pot veni oricând să stea de vorbă cu ei.
După carantină, o comisie specială a Penitenciarului Rahova va stabili, în funcţie de rezultatul evaluărilor, regimul de executare a pedepselor primite de condamnaţi. Ulterior, aceştia vor fi transferaţi la alte penitenciare pentru a-şi ispăşi pedepsele.

Afacerea Rompetrol, investigată încă din 2005

În dosarul Rompetrol, Curtea de Apel a pronunţat nu mai puţin de 12 condamnări, dintre care şase pedepse cu executare. Un al treisprezecelea inculpat – Dinu Patriciu – a decedat pe 19 august, iar procesul împotriva sa a încetat.

Cercetările în afacerea Rompetrol au demarat în martie 2005. DIICOT  a declanşat cercetarea penală a lui Dinu Patriciu pentru delapidarea a 85 de milioane de dolari, bani recuperaţi de Rompetrol de la Libia, în contul unei creanţe mai vechi.

Dinu Patriciu ar fi încercat să piardă urma banilor din Libia prin încheierea de contracte de cesiune de creanţe, împrumut şi novaţie între firmele din cadrul grupului Rompetrol.

În acelaşi dosar, Patriciu a fost acuzat că a  organizat şi coordonat operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor emise de Rompetrol Rafinare SA. Scopul  a fost influenţarea şi menţinerea unui nivel artificial al preţului de deschidere şi tranzacţionare a acţiunilor. Patriciu i-ar fi implicat în aceste manevre şi pe Sorin Roşca Stănescu şi pe Sorin Pantiş, cărora le-a dezvăluit termenii şi condiţiile în care urmează să se desfăşoare operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti. 

Cristian Sima: Tăriceanu şi Verestoy Attila, implicaţi în afacerea Rompetrol

La scurtă vreme după ce Curtea de Apel a pronunţat condamnările, fostul broker Cristian Sima
a descris pe blogul său cum a manipulat Dinu Patriciu piaţa de capital şi ce rol au avut alte personaje ale afacerii Rompetrol, dar nemenţionate de procurorii anticorupţie.

Senatorii Călin Popescu Tăriceanu şi Verestoy Attila sunt doar doi dintre cei care, în opinia lui Cristian Sima, ar trebui să ajungă în penitenciar alături de Sorin Roşca Stănescu.

Acesta susţine că Tăriceanu, la fel ca Roşca Stănescu, avea informaţii confidenţiale despre listarea la bursă a acţiunilor Rompetrol.
”Nu cu mult timp înainte de listarea Rompetrol, m-am trezit în birou cu C.P. Tăriceanu. (...) M-a întrebat cum merge bursa, economia şi alte politeţuri. Apoi, a dorit să-şi deschidă un cont şi a şi transferat două miliarde de lei vechi.Cu câteva săptămâni înainte de listare a venit să-mi dea, simultan, un ordin şi un pont. Să cumpăr acţiuni Rompetrol pentru el de toţi banii pe care îi avea la mine, ba chiar şi de mai mulţi bani, şi să cumpăr şi pentru mine. Mi-a dat şi preţul: 116 lei. Mi-a sugerat că la sfârşitul zilei le vom vinde cu 480”, a scris Sima pe blog.

Fostul broker susţine că l-a refuzat pe Tăriceanu, explicându-i că este ilegal ceea ce face. Acesta ar fi făcut atunci tranzacţia prin firma de brokeraj a lui Attila Verestoy, Eastern Securities.

Şpăgi mascate prin bursă

Cristian Sima susţine că Patriciu, prin manipularea pieţei de capital, a mascat de fapt plata unor şpăgi. ”Patriciu a vândut la 116 şi a cumpărat la 480. El a făcut o pierdere intenţionată, legală de fapt, prin care a plătit tot ce datora la multă lume în modul cel mai elegant posibil. Patriciu nu i-a făcut pe Tăriceanu, Verestoy sau SRS să câştige pentru că era generos, ci pentru că avea de plătit anumite şpăgi de la preluarea Petromidia. Toată lumea i-a anchetat apoi pe cei care au câştigat, când esenţial era să vezi cine a dorit să piardă, şi de ce”, notează Sima.

În opinia acestuia, alături de Sorin Roşca Stănescu în închisoare ar trebui să se afle şi alte personaje: ”Este ciudat că azi, dintre toţi speculanţii cu acţiuni Rompetrol, doar SRS e arestat şi mai ales că şefa CNVM-ului, a primit doar pedeapsă cu suspendare. Pierderea intenţionată făcută de Vega pe acţiunile Rompetrol, pierdere care e o evaziune fiscală clară ca ziua, nu a fost nici ea anchetată”.

Cine este Cristian Sima

Brokerul Cristian Sima a fost şef al Bursei Sibiu până în octombrie 2012, când a fugit din ţară. El a fost acuzat de clienţi că le-a pierdut banii la bursă - circa 2 milioane de euro şi 2 milioane de dolari.

Stabilit la St. Moritz, în Elveţia, unde are o proprietate de lux, fostul broker a făcut mai multe dezvăluiri despre personaje importante din politica românească, dar şi despre vedete care i-au fost clienţi.

Printre clienţii care aşteaptă şi acum banii de la Sima se numără fostul ministru de finanţe Daniel Dăianu, Marie-Rose Mociorniţă, fosta soţie a jurnalistului Cornel Nistorescu, Monica Nistorescu, creatoarea de modă Irina Schrotter sau omul de afaceri Radu Dimofte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite