Suspiciunile privind existenţa unei închisori secrete a CIA la Bucureşti, în raportul Amnensty International 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un saudit a declarat că a fost închis într-o închisoare secretă din România, înainte sa fie transferat  la Guantanamo Bay
Un saudit a declarat că a fost închis într-o închisoare secretă din România, înainte sa fie transferat  la Guantanamo Bay

Suspiciuni privind existenţa unei închisori secrete a CIA la Bucureşti sunt consemnate în raportul anual al organizaţiei Amnesty International (AI) privind drepturile omului în lume, dat publicităţii joi. Secţiunea dedicată României în acest raport se încheie cu un capitol privind antiterorismului şi securitatea.

În septembrie, Parlamentul European lansa un apel către ţările suspectate că ar fi găzduit închisori ale CIA pe teritoriul lor să se supună obligaţiei legale de a face o anchetă independentă, imparţială, minuţioasă şi eficientă în ceea ce priveşte implicarea lor în programele de extrădare şi de detenţie secretă, aminteşte Amnesty International. 

Apelul a fost lansat în urma identificării, la Bucureşti, de către foşti oficiali americani, a unei închisori secrete şi a unor zboruri de extrădare între România şi Polonia şi Lituania, ţări care sunt, la rândul lor, suspectate de găzduirea unor unităţi de detenţie secrete ale agenţiei americane de contrainformaţii.

În luna octombrie a anului trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat autorităţilor române cazul Al-Nashiri contra România, privind un saudit care susţinea că ar fi fost încarcerat şi torturat într-o închisoare a CIA secretă din România, înainte să fie transferat la legendarul centru de detenţie Guantanamo Bay, în Cuba, se mai precizează în raport.

„Agenţi de poliţie sunt acuzaţi că au utilizat forţa în mod arbitrar şi disproporţionat în timpul manifestaţiilor antiguvernamentale şi împotriva măsurilor de austeritate. Autorităţile locale din oraşele Baia Mare şi Piatra Neamţ au efectuat operaţiuni masive de evacuare a romilor. Parlamentul European a cerut autorităţilor române să declanşeze o nouă investigaţie privind presupusa implicare în programele CIA de extrădare şi încarcerare a suspecţilor de terorism în centre secrete”, se arată la începutul secţiunii dedicate României din raportul AI.

Amnesty International notează că Guvernul din România a fost schimbat de două ori în 2012. 

„După săptămâni de proteste faţă de măsurile de austeritate, Cabinetul condus de Emil Boc (Partidul Democrat-Liberal) a demisionat în februarie 2012. În aprilie, după un nou val de proteste, Guvernul condus de premierul Mihai Răzvan Ungureanu a căzut ca urmare a unei moţiuni de cenzură. Preşedintele l-a desemnat premier pe Victor Ponta (din cadrul Partidului Social-Democrat), a cărui coaliţie a câştigat majoritatea locurilor în Parlament în scrutinul parlamentar din decembrie 2012. Parlamentul României l-a suspendat pe preşedintele Băsescu în luna iulie, Guvernul acuzându-l pe şeful statului de încălcarea Constituţiei. Referendumul care a urmat, pe tema suspendării preşedintelui, a fost invalidat din cauza prezenţei slabe la urne, iar preşedintele a rămas în funcţie. În iulie, Comisia Europeană a exprimat preocupări în legătură cu respectarea principiilor statului de drept şi independenţei justiţiei în România”, se mai arată în raportul AI.

Delegaţii ale organizaţiei Amensty International au vizitat România anul trecut, în lunile martie, mai, octombrie şi decembrie.

Citeşte mai multe ştire pe aceeaşi temă:

Amnesty International: Evacuarea unor ţigani români din Paris este „ruşinoasă şi crudă“

Peste 200 de persoane, în majoritate ţigani din România, au fost evacuate forţat miercuri dintr-un adăpost improvizat din Paris, acţiune ce a fost catalogată de către „Amnesty International“ ca fiind „ruşinoasă şi crudă“.

Amnesty International: Miniştrii francezi care vin în România trebuie să evite "atitudinea ipocrită"

Amnesty International îndeamnă România şi Franţa să evite operaţiunile de evacuare a romilor, recomandând delegaţiei guvernamentale franceze care va veni la Bucureşti să evite "atitudinea ipocrită" folosită ca pretext pentru expulzarea etnicilor romi.

Pentagonul cere peste 450 de milioane de dolari pentru întreţinerea închisorii Guantanamo Bay

Oficialii de la Pentagon au cerut fonduri de peste 450 de milioane de dolari pentru mentenanţa şi îmbunătăţirea condiţiilor din închisoarea americană Guantanamo Bay din Cuba. Cu toate acestea, preşedintele SUA Barack Obama şi-a exprimat în trecut intenţia de a închide închisoarea, de altfel extrem de controversată din cauza practicilor şi tratamentului aplicat deţinuţilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite