SURSE: Primarul din Şelimbăr şi-a folosit antrenorul de călărie într-o retrocedare de 26 de milioane de euro. Maricuţa are cai de 455.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Maricuţa, aseară la ieşirea din sediul DNA FOTO: Adevarul
Daniel Maricuţa, aseară la ieşirea din sediul DNA FOTO: Adevarul

Zeci de saci cu documente au fost ridicaţi în urma percheziţiilor care au avut loc la Primăria Şelimbăr în cazul retrocedărilor de terenuri, edilul Daniel Maricuţa, suspectat că alături de alţi angajaţi a obţinut foloase necuvenite de peste 114 milioane de euro, urmând să fie citat la DNA Alba Iulia.

Preşedintele Baroului Sibiu, Nicolae Baier, avocatul primarului din Şelimbăr, Daniel Maricuţa, a declarat, joi, că deocamdată nu s-a dispus nicio măsură preventivă în cauză. “S-au făcut percheziţii extinse, atât domiciliare, cât şi la sediile instituţiilor publice. S-au ridicat obiecte şi înscrisuri şi, momentan, nu s-a dispus nicio măsură preventivă în cauză, urmând să fim citaţi, zilele următoare, pentru declaraţii la DNA Alba Iulia", a declarat Nicolae Baier.

Percheziţiile la sediul Primăriei Şelimbăr s-au încheiat abia joi dimineaţă, zeci de saci cu documente fiind încărcaţi în trei dube ale Jandarmeriei. Edilul Daniel Maricuţa a plecat cu o maşină privată de la sediul Primăriei Şelimbăr, la mai bine de o jumătate de oră după plecarea anchetatorilor, el fiind însoţit de angajaţi ai instituţiei. La plecare, Maricuţa a refuzat să facă declaraţii presei.

“Afacerea” lui Maricuţa

Maricuţa este cercetat pentru că ar fi constituit o grupare infracţională „ce avea ca scop dobândirea de terenuri aflate pe raza comunei Şelimbăr de la persoane care erau îndreptăţite la reconstituire şi vânzarea acestor terenuri investitorilor la preţ mare“.

Reţeaua era formată din avocaţi, notari şi oamenii de încredere ai edilului, care de altfel deţineau funcţii importante în Primărie şi Consiliul Local. Rolurile-cheie le-ar fi avut Elena Scumpu – secretarul Primăriei, Maria Melniciuc –şefa Oficiului Cadastru şi Ioan Iuga – consilierul personal al edilului.

Are cai de 455.000 de euro

Potrivit ultimei declaraţii de avere completată de Daniel Maricuţa, în iunie anul trecut, averea primarului suspectat de implicare în fraude cu terenuri de peste 114 milioane de euro este una apreciabilă şi în acte. În comuna unde a fost ales de patru ori are terenuri agricole de 13,6 ha, lacuri de 10,5 ha plus alte tipuri de terenuri cu o suprafaţă totală de un ha. Alte 1,6 ha de teren aflate pe numele său sunt situate pe teritoriul oraşului Avrig şi în comuna Sadu.

Cu excepţia terenului din Avrig (0,5 ha), toate au fost achiziţionate prin cumpărare după ce a fost ales primar. La fel, apartamentul din Sibiu, garsoniera din Avrig (30 de mp) şi imensa vilă de 982 de mp din satul Mohu. Declaraţia de avere mai enumeră ceasuri de 12.000 de euro, dar şi un set de tacâmuri de 4.000 de euro. Maricuţa a investit, însă, mult şi într-o pasiunea sa: caii de echitaţie. Potrivit declaraţiei de avere, aceşti cai şi mânjii pe care îi are valorau, în vara anului trecut, 455.000 de euro. Daniel Maricuţa este preşedintele onorific al Federaţiei Ecvestre Române.

Cum să faci 26 de milioane de euro

Surse judiciare au explicat una din metodele prin care gruparea a ajuns să controleze terenuri evaluate de 26,8 milioane de euro. Totul ar începe în 1998, atunci când Otto Fabich, antrenor de călărie pentru caii deţinuţi de Maricuţa, a depus la Primăria Şelimbăr o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate în calitate de moştenitor ai numiţilor George şi Regina Salmen. Acesta ar fi semnat şi o declaraţie cu terenurile de care a beneficiat ca urmare a reconstituirii dreptului de proprietate, declaraţie nedatată, dar care poartă semnătura Elenei Scumpu, în partea dreaptă sus.

Maricuţa şi oamenii săi ar fi reuşit să obţină o procură din partea lui Otto Fabich, prin care acesta o mandatează pe Maria Claudia Lupu - cunoştinţă a lui Ioan Iuga, să îl reprezinte la reconstituirea dreptului de proprietate, precum şi să vândă terenul oricui va crede de cuviinţă şi la orice preţ.

În conţinutul procurii, autentificată sub nr. 195/13 februarie 2004 de BNP Victoria Bianu se inserează faptul că Otto Fabich are dublă cetăţenie, româno-germană, deşi până în anul 2007 acest lucru nu era posibil. De altfel, Otto Fabich se legitima cu paşaportul eliberat de autorităţile germane, fără a prezenta un document emis de autorităţile române.

Identificau terenuri valoroase

Având procura, în aceeaşi perioadă cu celelalte persoane, Maricuţa, Scumpu şi Melniciuc s-ar fi ocupat cu identificarea terenurilor valoroase pentru punerea în posesie şi eliberarea titlurilor. Astfel, au fost întocmite două procese verbale de punere în posesie, , fiind emise ulterior titlurile pentru suprafaţa de 9,8000 ha  şi pentru suprafaţa de 10,8200 ha.

Sursele judiciare au explicat că procesele verbale în cazul lui Otto Fabich  prezintă modificări, demonstrând modul intenţionat haotic prin care funcţionarii  au modificat şi schimbat amplasamentele parcelelor .
În ceea ce priveşte modalitate în care au fost emise titlurile de proprietate ale lui Otto Fabich, pentru a-şi putea atribui terenul într-o zonă cu valoare economică la instigarea numitului lui Maricuţa, funcţionarii ar fi efectuat punerea în posesie pe amplasamentele deţinute de alte persoane, pentru care acestea deţineau adeverinţe, încălcând astfel art. 2 din Legea 1/2000  care stipula faptul că reconstituirea dreptului de proprietate să se facă pe vechiul amplasament dacă acestea sunt libere.

Drepturile dobândite cu respectarea prevederilor fondului funciar nr. 18/1991 pentru care au fost eliberate adeverinţe de proprietate, proces-verbal de punere în posesie sau titlu de proprietate rămân valabile fără nicio altă confirmare.

Păgubiţii s-au dus în instanţă

Una dintre aceste persoane este Octavian Cotoc, iar moştenitorii acestuia au fost nevoiţi să apeleze la instanţele de judecată pentru a-şi dobândi drepturile încălcate.În expertizele efectuate în dosarul civil s-a demonstrat faptul că parcela la care erau îndreptăţiţi a fost atribuită lui Otto Fabich. O altă persoană care avea dreptul la reconstituirea proprietăţii pe amplasamentul acordat lui Otto Fabich a fost Ana Fleschin- care a fost nevoită să-şi ceară dreptul în instanţă.

Sursele judiciare au explicat că Maricuţa   a fost cel care a negociat renunţarea la procese, promiţând-le în schimb că le va emite titlurile de proprietate. Sub pretextul că pe unele din terenuri va trece continuarea bulevardului Mihai Viteazu din Sibiu motiv pentru care zona va fi de interes public Maricuţa le-ar fi propus alte amplasamente. În urma negocierilor s-a ajuns la un consens.  Pentru a intra în proprietatea terenurilor negociate cu Maricuţa au fost încheiate 3 acte notariale, cu deţinătorii aparenţi ai terenurilor de la cel moment, respectiv persoane interpuse.
 

Filiera interpuşilor

Titlul de proprietate nr. 2341/5 din 12 aprilie 2005 a fost vândut de Maria Claudia Lupu, în calitate de mandatar a lui Otto Fabich lui Lucian Radu Cândea. Parcela cu nr. 25/65/4 este trecută în proprietatea lui Sorin Haiduc, fiind schimbată cu Doina Felicia Dijmărescu pentru ca ulterior să treacă în proprietatea lui Ioan Iuga- fostul consilier personal al primarului.
Titlul de proprietate nr. 2332/5 din 25 martie 2005 a fost vândut Maria Claudia Lupu, în calitate de mandatar a lui Otto Fabich  lui Soprin Alexandrescu. O parte din parcele au fost vândute lui Bogdan Marius Lupu.

Sursele judiciare au explicat că prin modul de opeerare folosit, gruparea inrfacţională a dobândit un folos patrimonial, respectiv terenuri în suprafaţă de 20,6200 ha care la acest moment, având în vedere preţul cu care Ioan Iuga  valorifică terenurile în zonă este estimat la 26.806.000 de euro.

Cum i-a venit ideea

Ideea de a face afaceri ilegale cu pământurile din comună i-a venit primarului chiar în anul în care a fost ales prima oară în această funcţie. Atunci, Maricuţa a observat că nu erau eliberate titlurile de proprietate şi nici întocmite procesele-verbale de punere în posesie. Drept urmare, cu ajutorul celor trei subordonaţi, ar fi căutat persoanele care erau îndreptăţite la reconstituirea unor suprafeţe mari de teren. După ce le găseau, angajaţii primăriei le comunicau că pe raza comunei Şelimbăr nu mai există teren pe care să se mai poată face reconstituirea dreptului de proprietate şi că vor fi propuşi pentru despăgubiri.

Astfel, îi convingeau să renunţe la dreptul lor pentru sume derizorii. „Elena Scumpu şi Maria Melniciuc sunt suspectaţi că au modificat şi falsificat numeroase documente de punere în posesie pentru a putea face modificările în ceea ce priveşte amplasamentul şi suprafaţa atribuită fiecărei persoane, astfel ca prin interpuşi să devină proprietari ai unor terenuri aflate în zona comercială sau în zona de centură a oraşului Sibiu, pe care le-au valorificat ulterior la preţuri foarte mari. Iuga Ioan valorifica terenurile pentru sume mari de bani“, se arată în document.

Ameninţaţi că vor rămâne fără nimic

Procurorii mai arată că au fost şi cazuri în care primarul şi angajaţii lui ar fi refuzat să îi pună în posesie chiar şi pe cei care s-au prezentat în mod repetat la Primărie în acest scop. Astfel, spun anchetatorii, au fost persoane care, sătule de drumuri fără rezultat sau ameninţate cu acordarea de despăgubiri infime, au fost dispuse să cedeze dreptul lor primarului sau apropiaţilor săi contra unor sume mici de bani.

De exemplu, arată procurorii, o persoană care făcuse cerere de reconstituire a dreptului de proprietate a fost amânată până când, în 2004, primarul i-a propus să-i vândă personal terenul. Convinsă că face o adevărată afacere, victima a fost de acord. Însă la finalul tranzacţiei a constatat că a primit pe 3,7 hectare de pământ doar 10.000 de lei. „Cumpărătorul în acte a fost cumnata edilului, Claudia Şoldescu. Punerea în posesie s-a făcut însă pe un alt amplasament, într-o zonă cu potenţial economic, iar valoarea terenului a crescut la 4.914.000 de euro”, arată anchetatorii.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite