Şefa Secţiei de Psihiatrie de la Spitalul din Arad, arestată în dosarul privind studiile clinice făcute ilegal pe pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delia Podea a fost reţinută de procurori
Delia Podea a fost reţinută de procurori

Delia Marina Podea, şefa Secţiei Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile într-un dosar privind studii clinice pentru autorizarea punerii pe piaţă a unor medicamente ce afectează starea de sănătate a populaţiei.

UPDATE Medicul psihiatru Delia Podea a fost arestată, miercuri, de magistraţii Tribunalului Bucureşti, pentru 30 de zile, fiind acuzată de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi fals material în înscrisuri oficiale.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este defintivă, dar este executorie,

Procurorii Parchetului General şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice - Poliţia Română au făcut marţi 26 de percheziţii la cabinetele unor medici aflate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Arad, Cluj, Constanţa şi Dolj, precum şi la sediile şi punctele de lucru a 5 societăţi comerciale cu profil medical care reprezentau interesele sponsorilor.

50 de cadre medicale sunt vizate în acest dosar

Aproximativ 50 de cadre medicale sunt vizate de o amplă anchetă privind studii clinice pentru autorizarea punerii pe piaţă a unor medicamente ce afectează starea de sănătate a populaţiei. 

„Totul a ieşit la iveală în timpul monitorizării unor fapte de corupţie, privind pensionări ilegale pe caz de boală“, au explicat anchetatorii, care au mărturisit că ancheta vizează fapte de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Ancheta a dezvăluit că Podea ar fi determinat mai mulţi medici rezidenţi din Secţia de Psihiatrie să încalce legea în cadrul unor studii privind medicamente experimentale. „Studiile clinice erau efectuate fără consimţământul pacienţilor, iar în documente erau trecute date false, privind diagnosticul, starea de sănătate a pacienţilor, tratamentul urmat şi efectele acestuia“, explică anchetatorii.

Acordul pacienţilor, sau al celor care avea grijă de aceştia – unii dintre bolnavi nu aveau discernământ, era luat prin minciună, mai spun procurorii. „Uneori li se spunea că este vorba de un acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize, sau pur şi simplu se falsifica semnătura“, arată aceştia. Ancheta a mai scos la iveală faptul că medicul psihiatru ar fi inclus în studii chiar şi pacienţi care nu sufereau de afecţiunea pentru care era testat medicamentul experimental, asta cu complicitatea unor asistente sau medici, care consemnau în fals anumite simptome.

Experimentele inumane

Procurorii susţin că s-au făcut teste şi s-au prelevat probe biologice chiar dacă starea de sănătate a pacienţilor se agrava ca urmare a administrării medicamentaţiei din studiu. În astfel de situaţii, rezultatele testelor erau consemnate fictiv. „În situaţia în care pacienţii nu răspundeau la medicamentul testat pentru a fi menţinuţi în studiu, li se administrau medicamente conţinând substanţe neadmise în protocolul de studiu, iar pentru a ascunde acest fapt, probele biologice atribuite pacienţilor nu erau recoltate de la aceştia, ci de la cadrele medicale ale secţiei“, arată procurorii.

Totul ar fi fost posibil deoarece medicii ţineau două evidenţe: unele reale, care consemnau includerea în studiu, diagnosticul şi tratamentul experimental administrat şi altele contrafăcute care li se înmânau pacienţilor şi care prevedeau administrarea unui tratament clasic, fără a se menţiona includerea acestora în studii.

Pe aceeaşi temă:

Mărturii tulburătoare despre cobaii umani folosiţi în experimente medicale ilegale. „Medicii au depăşit orice limită“

Studii clinice făcute ilegal pe pacienţi. Percheziţii la 26 de cabinete medicale de la mai multe spitale din ţară

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite