Şapte români evacuaţi din Siria, la cerere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte cetăţeni români, dintre care doi minori şi un membru de familie au fost evacuaţi la cerere din Siria şi readuşi în ţara  noastră, via Liban.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că luni, 20 iunie 2016, şapte cetăţeni români (dintre care doi minori) şi un membru de familie au fost evacuaţi, la cerere, din Siria şi repatriaţi pe cale aeriană din Liban, cu sprijinul misiunilor diplomatice ale României la Damasc şi Beirut şi al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM)”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul de Externe.

Ambasada României la Damasc a eliberat documentele de călătorie necesare repatrierii grupului de cetăţeni români şi a oferit asistenţă consulară pe parcursul deplasării acestora de la Damasc la punctul de trecere a frontierei dintre Siria şi Liban. Acestora le-a fist asigurat şi întregul suport logistic.

MAE precizează că formalităţile de tranzitare a frontierei siriano-libaneză au fost făcute pe 19 iunie, reprezentanţii misiunii diplomatice române la Damasc, în cooperare cu cei din Liban, întocmind procedurile de intrare pe teritoriul acestui stat.

„Măsura face parte din demersurile constante de sprijin consular acordat de MAE, prin Ambasadele României la Beirut şi Damasc, cetăţenilor români aflaţi în situaţii deosebite, în statele cu risc major de securitate”, se mai arată în documentul citat.

717 cetăţeni români şi membri de familie, repatriaţi

Aceasta nu este prima misiune de acest fel încheiată de autorităţi. Încă din 2011, MAE a fost nevoit să intervină pentru repatrierea din Siria a unui număr de 717 cetăţeni şi membri de familie.

Ambasada României la Damasc acordă asistenţă şi protecţie consulară inclusiv cetăţenilor din Australia, Canada, Franţa şi Republica Moldova, aflaţi pe teritoriul Siriei.

„Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările ferme adresate cetăţenilor români aflaţi în zonele de conflict să contacteze misiunile României din teritoriu pentru a-şi înregistra prezenţa în regiune, astfel încât să poată beneficia de asistenţă şi protecţie consulară”, arată MAE.

Totodată, ministerul recomandă consultarea informaţiilor furnizate atât prin intermediul aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă” ce poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, cât şi al serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite