Românii au comis-o din nou: jaf de un milion de euro la Paris. Hoţii au fugit cu 20 de ceasuri de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinsprezece bărbaţi, români şi moldoveni, sunt suspectaţi că au comis un jaf la un magazin de bijuterii din Paris     FOTO Adevărul
Cinsprezece bărbaţi, români şi moldoveni, sunt suspectaţi că au comis un jaf la un magazin de bijuterii din Paris     FOTO Adevărul

Cincisprezece bărbaţi, români şi moldoveni, sunt suspectaţi că au comis un jaf la un magazin de bijuterii şi ceasuri de lux din Paris, valoarea daunei fiind de aproximativ un milion de euro, după cum relatează presa franceză. Potrivit sursei citate, fuga hoţilor după jaf ar fi fost surprinsă pe camerele de luat vederi.

Potrivit site-ului Francetvinfo.fr, jaful a avut loc vineri la un magazin de bijuterii şi ceasuri de lux situat pe Strada Paix din Paris.

Hoţii au reuşit să plece cu aproximativ 20 de ceasuri de lux, valoarea daunei fiind de circa un milion de euro.

Doi suspecţi, în vârstă de 17, respectiv 24 de ani, au fost reţinuţi în scurt timp, ei fiind originari din România şi Republica Moldova. Alţi trei suspecţi au fost reţinuţi sâmbătă, potrivit Mediafax

Modul de operare i-a surprins chiar până şi pe poliţiştii francezi. „Este vorba de un grup important, bine structurat şi având o strategie eficientă; este un mod de operare nou“, a declarat comisarul principal al Arondismentului 2 din Paris, sectorul unde a avut loc jaful.

„Jaful secolului“, executat tot de români

Nu este însă singurul jaf cu rezonanţă internaţională de care românii sunt bănuiţi de implicare. În noaptea de 15-16 octombrie 2012, şapte tablouri ale unor pictori celebri au fost sustrase de patru hoţi români din Muzeul Kunsthal din Olanda.

Ulterior, capodoperele a fost aduse  în România, ascunse în trei perne, şi se presupune că ar fi fost arse într-o sobă din localitatea tulceană Carcaliu.

Cazul furtului dintr-un muzeu de maximă siguranţă a căpătat rapid rezonanţe internaţionale, primind eticheta de „Jaful secolului“.

După percheziţii, audieri, interceptări şi arestări ale principalilor suspecţi din acest caz, pentru a stabili cu exactitate dacă tablourile în valoare de 18 milioane de euro au fost sau nu arse de hoţi şi de complicii lor, procurorii DIICOT au solicitat Muzeului Naţional de Istorie a României efectuarea unei expertize.

În 15 iulie, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru. Petre Condrat (asistentul lui Cătălin Botezatu, acuzat şi el e tăinuire) e cercetat în libertate, iar Adrian Procop este cercetat în lipsă. Primul termen de judecată în acest caz  a fost stabilit pe 13 august 2013, la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti.

Valoarea prejudiciului este estimată la 18 milioane de euro, însă criticii de artă spun că, vândute separat, tablourile ar fi valorat 200 de milioane de euro.

Cel mai mare furt din Paris, în 2008

La 28 iunie 2013, în sudul Franţei, 72 de piese (inele, coliere de diamante, pandantive şi alte bijuterii), între care „34 de excepţie“ au fost furat de un bărbat înarmat la expoziţia „Extraordinary diamonds“ a casei Leviev, companie specializată în diamante, care a avut loc la hotelul Carlton.
   
Cel mai mare furt de bijuterii comis în Franţa până acum a fost cel de la bijutierul Harry Winston, la Paris, în 2008, prejudiciul jafului fiind estimat la 85 de milioane de euro.



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite