România la şase luni de la incendiul din Colectiv. „Tragedia a schimbat lucruri în România, dar mai mult pe hârtie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La şase luni de la tragedia din clubul Colectiv, cea mai mare din ultimii 25 de ani, vinovaţii încă nu au fost traşi la răspundere, deşi sunt arătaţi cu degetul de societate, care încă aşteaptă răspunsuri legate de ce s-a întâmplat exact în seara zilei de 30 octombrie 2015. „Corupţia este la acelaşi nivel, politicienii s-au agăţat de acest eveniment tragic pentru a-şi face campanie”, atrag atenţia specialiştii.

Dosarul  a fost trimis joi în judecată către Judecătoria Sectorului 4. Rechizitoriul este unul complex, numără 171 de pagini, în care anchetatorii au descris, pas cu pas, ce s-a întâmplat în toamna anului trecut, în centrul Capitalei.

Cele peste 25 de fotografii anexate în dosar, surprinse fie de camerele video, fie de aparatele de fotografiat sunt, în mare parte, neclare. Asta pentru că temperaturile atinse în incinta clubului au ajuns şi la 900 de grade Celsius.

La şase luni de la tragedie, şapte victime mai sunt internate în spitalele din străinătate, după ce din cele peste 180 de persoane care au ajuns în unităţile sanitare din Capitală şi, ulterior, în cele din afara ţării, 64 de tineri au pierdut lupta pentru viaţă. Concret, trei răniţi se află în Belgia, trei în Germania şi un altul în Marea Britanie, starea lor fiind stabilă. Însă alţi zeci de tineri primesc în continuare asistenţă medicală în ţară, fiind incluşi într-un program de recuperare, care constă în kinetoterapie, şedinţe de logopedie şi intervenţii de chirurgie plastică regulate, desfăşurate în patru spitale mari: Floreasca, Spitalul de Arşi, Universitar şi Elias.

Candidatura lui Piedone, contestată în instanţă

Tocmai pentru că 64 de persoane au murit în urma tragediei şi alte câteva zeci se luptă de şase luni pentru a duce o viaţă cât mai normală, anchetatorii cer pedepse dure pentru cei vinovaţi, adică pentru patronii clubului, respectiv Alin Anastasescu, Cătălin Gancea şi Costin Micu, acuzaţi de ucidere din culpă în formă agravantă întrucât nu au luat măsurile obligatorii pentru securitatea clienţilor din clubul pe care îl administrau. Alte trei persoane vor răspunde în acest caz în faţa justiţiei.

Este vorba despre Ioana Niţă, Viorel Zaharia şi Marian Moise, cei care s-au ocupat de spectacolul de artificii. Însă în paralel cu acest dosar, a fost deschis un altul, în care sunt trimişi în judecată doi foşti angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Acesta din urmă şi-a dat demisia de onoare după tragicul eveniment din Colectiv, însă ulterior a revenit şi şi-a depus candidatura la Primărie. Gestul său a stârnit furia supravieţuitorilor Colectiv, dar şi pe cea a părinţilor tinerilor decedaţi. De altfel, aceştia au solicitat, în instanţă, să-i fie respinsă candidatura, ceea ce s-a şi întâmplat. Zecile de victime din incendiul din Colectiv nu au redus corupţia din România, atrag atenţia specialiştii.

„Tragedia a schimbat într-adevăr lucruri în România, dar mai mult pe hârtie. Corupţia este la acelaşi nivel, politicienii s-au agăţat de acest eveniment tragic pentru a-şi face campanie. S-a văzut care este adevărata onoare, ca în cazul lui Piedone care nu renunţă la candidatură”, arată aceştia.

La rândul lui, specialistul în comunicare politică Adrian Zăbavă, spune că „din perspectivă socială, în primele trei luni de la tragedie am avut senzaţia că lucrurile se schimbă, dar sunt atâtea probleme funcţionale, încât acele schimbări, chiar şi de legislaţie, nu se prea văd. Din punctul meu de vedere, e clar că există o frică a celor care erau predispuşi la corupţie de a mai recurge la anumite fapte. Însă, este foarte posibil să vedem politicieni condamnaţi sau anchetaţi care să fie aleşi de populaţie”, a explicat Zăbavă.

Unitatea de arşi de la Floreasca nu e funcţională

Pe de altă parte, anchetele făcute de Ministerul Sănătăţii şi de inspectorii Corpului de Control al premierului au scos la iveală nereguli privind aplicarea planului roşu de intervenţie în noaptea tragediei, dar mai ales în privinţa celui alb, care nu a fost respectat de spitalele care au preluat răniţii din incendiul Colectiv.  

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite