Platforma online care îţi arată unde sunt cele mai şubrede clădiri din Capitală. Care sunt construcţiile grav afectate
0Incidentul din Centrul Vechi din Capitală unde, vineri dimineaţă, bucăţi mari dintr-un balcon au căzut peste două maşini care au fost grav avariate, readuce în discuţie starea acestor clădiri din zona istorică. Construcţia de unde s-a desprins tencuiala este în clasa I de risc seismic şi este una dintre cele 38 de astfel de construcţii care se află, oficial, într-o stare jalnică şi pun in pericol vieţile locatarilor sau ale trecătorilor.
Conform site-ului seismic-alert.ro situaţia ar fi chiar mai gravă. Site-ul se vrea un proiect dedicat conştientizării riscului seismic în Bucureşti.
Platforma online este gestionată de Asociaţia Centrul Român pentru Inovaţie în Dezvoltare Locală şi culege informaţii de la cetăţeni şi voluntari cu privire la clădirile aflate în risc seismic din Bucureşti.
Conform seismic-alert.ro, în prezent, 6.188 de persoane sunt sub risc pentru că locuiesc în clădiri cu risc seismic gradul I.
Situaţia este cunoscută de ceva vreme şi de edili. " În zona Centrului Istoric, structura imobilelor încadrate în diferite clase de risc seismic-proprietate privată a statului sau proprietate mixtă-se prezintă astfel: risc seismic gradul I pericol public-38 de imobile, în care sunt 87 de apartamente ocupate în prezent de 200 de cetăţeni; risc seismic gradul I-11 imobile; risc seismic gradul II-6 imobile. În ceea ce priveşte clădirile cu bulină de pe Calea Victoriei: imobile încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public-12 clădiri; clasa I risc seismic-o clădire; clasa a doua-trei clădiri; clasa a treia-două clădiri ", declara în urmă cu aproape doi ani primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
Chiar joi, Primăria Capitalei anunţa că a demarat lucrările de punere în siguranţă, consolidare şi reabilitare la nouă clădiri din centrul Capitalei, potrivit unui comunicat emis de instituţie. Imobilele se află pe strada Bărăţiei nr 50, Calea Moşilor 215 E, str. Mătăsari nr 44 – 260, str.Lipscani nr 75, str. Blănari nr. 2, nr. 6, nr. 8 şi nr. 10 şi str. Franceză nr. 30.
În prezent, se lucrează pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de intervenţie şi, după punerea în siguranţă a acestor clădiri, urmează realizarea expertizelor şi a proiectelor de consolidare, a mai transmis Primăria Capitalei.