O cruce înaltă de șapte metri a fost montată pe turla mare a Catedralei Mântuirii Neamului. Cântărește șapte tone
0Crucea de pe turla mare a Catedralei Mântuirii Neamului, care cântăreşte şapte tone, a fost montată marți, 8 aprilie, cu ajutorul unei macarale, după o perioadă de pregătiri care au durat aproximativ două săptămâni.

Aceasta este denumită şi Turla Pantocrator, pentru că, în toate bisericile, la interior, în cupola turlei principale, este pictat Iisus Hristos Pantocrator (Atotţiitorul).
Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul, împreună cu părintele Ciprian Grădinaru, eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, au oficiat o slujbă de sfinţire a crucii.
Crucea este înaltă de șapte metri și cântărește șapte tone, episcopul vicar susținând că cifra șapte „are semnificația desăvârșirii, a plinătății”.
„În fața ochilor noștri se înalță, pe cerul Capitalei noastre, pe cerul Bucureștiului, ca un semn de speranță, de lumină pentru viața noastră creștină de zi cu zi. Și cifrele care sunt legate de această cruce, care va fi ridicată îndată, au semnificație deosebită: este înaltă de șapte metri și cântărește șapte tone, iar cifra șapte, în spiritualitatea creștină, are semnificația desăvârșirii, a plinătății. Și dorim ca această cruce să fie nu doar pavăza acestei catedrale, acoperământ tare și nebiruit, ci să fie pentru fiecare român în parte, din țară și din străinătate, un semn de biruință și un semn al nădejdei că Hristos este, în orice încercare a vieții noastre, alături de noi. Și așa cum crucea Lui, pe care a purtat-o de bunăvoie pentru noi și pentru a noastră mântuire, a adus bucurie la toată lumea și această cruce care va împodobi cerul Capitalei noastre de pe cea mai înaltă turlă a Catedralei să lumineze și să sfințească viața noastră de zi cu zi”, a afirmat PS Varlaam Ploieșteanul, potrivit Agerpres.
În perioada 2010-2025, în Catedrala Mântuirii Neamului au intrat 270 de milioane de euro, cu „peste 10% din costuri” acoperite din fonduri proprii, a transmis Biroul de Presă al Patriarhiei Române, care precizează că suma estimată se referă la „întregul ansamblu” al Catedralei, „care cuprinde clădirile anexă și celelalte construcții”,
Numele de Catedrala Mântuirii Neamului a fost sugerat după ce românii au trecut prin experiența Războiului pentru independență (1877), iar apoi, după experiența Primului Război Mondial și după Unirea cea mare din 1918, acest nume fiind, de fapt, o manifestare de recunoștință sau de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru izbăvirea neamului românesc de asuprire și înstrăinare.„ Mântuirea în expresia Catedrala Mântuirii Neamului nu se referă la mântuirea ontologică a omului în Hristos, pentru că această mântuire nu depinde de locul unde este amplasată o biserică ortodoxă, este explicația redată în cuvântul Părintelui Patriarh Daniel”, potrivit informațiilor furnizate pe site-ul Catedralei Naționale.