NATO pune în mișcare exerciții militare cu sute de avioane și zeci de mii de militari

0
Publicat:

Alianța pregătește „Air Defender 23“, cel mai mare exercițiu aerian din istoria NATO, la care participă 220 de avioane de luptă și peste 10.000 de militari.

FOTO US Air National Guard photo by Tech. Sgt. Sarah M. McClanahan
FOTO US Air National Guard photo by Tech. Sgt. Sarah M. McClanahan

Într-un context politico-militar extrem de complex, NATO aduce exercițiile militare la un alt calibru. Astfel, pe fondul unei Rusii tot mai agresive, responsabilii Alianței au decis ca militarii să se concentreze pe dezvoltarea capacității de desfășurare a unor operațiuni de luptă la scară largă pentru apărarea teritoriului NATO.

În prezent, sunt în desfășurare pregătirile pentru „Air Defender 23“, cea mai mare demonstrație a forței aeriene Aliate din Europa din istoria de 74 de ani a NATO. La exercițiul care este condus de armata germană, Bundeswehr, vor participa peste 20 de țări, aproximativ 220 de avioane (23 de tipuri) și mai mult de10.000 de militari. Este vorba de piloți și personal de întreținere din Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Estonia, Finlanda, Franța, Ungaria, Italia, Japonia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Polonia, România, Suedia, Slovenia, Spania, Turcia, SUA, Regatul Unit și Grecia. Exercițiul multinațional este programat să demareze în iunie în toată Europa, a comunicat Comandamentul Aerian al NATO.

image

„Obiectivele noastre pentru acest cel mai mare exercițiu de desfășurare aeriană de la înființarea NATO sunt cuprinzătoare“, a declarat generalul Ingo Gerhartz, șeful forțelor aeriene germane, Luftwaffe. „Vrem să demonstrăm eficacitatea și rapiditatea aviației ca forță de prim răspuns și să prezentăm puterea aeriană a NATO“, a precizat generalul german despre exercițiile care vor avea loc între 12 și 24 iunie.

Posibile întârzieri ale unor curse de linie

Conform scenariului, avioanele vor opera din numeroase baze din Germania, inclusiv Spangdahlem, dar și din locații din Țările de Jos și Republica Cehă. Manevrele vor include și așa-numitele misiuni „out-and-back“ în Țările Baltice și în România, arată stripes.com. Totul, ca răspuns al unor acțiuni dezvoltate de o țară agresoare, potrivit Comandamentului Aerian Aliat al NATO, cu cartierul general la Baza Aeriană Ramstein. Conform unor surse militare, Bundeswehr planifică zborurile „Air Defender 23“ astfel încât traficul aerian civil să fie cât mai puțin influențat. Totuși, este posibil ca unele curse de linie să aibă întârzieri.

FOTO Bundeswehr
FOTO Bundeswehr

Deși Rusia nu a fost menționată în scenariul NATO, conform experților militari, „Air Defender 23“ este privit ca o oportunitate de a prezenta gama extinsă de avioane de luptă, drone și avioane de transport pe care o are la dispoziție Alianța în caz de nevoie. Cel mai probabil, mai spun experții, exercițiul este conceput pentru a transmite Moscovei un semnal de avertizare mai ales că Rusia nu a reușit să câștige superioritatea aeriană asupra Ucrainei pe tot parcursul războiului.

„Anakonda 23“ și „Ursul 23“

Până la „Air Defender 23“, militarii români vor participa și la un alt exercițiu aliat, „Anakonda 23“. Mai exact, elicoptere IAR 330 SOCAT, aparținând Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, vor participa în Polonia, la Biala Podlaska, în perioada 4-16 mai, la respectivele manevre multinaționale, arată Forțele Aeriene Române.

În total, la exercițiul planificat de Varșovia vor participa în jur de 13.000 de militari din Polonia, România, SUA, Letonia, Slovenia, Turcia, Franța și Estonia, iar obiectivul principal al misiunii ar fi ridicarea nivelului de pregătire prin instruire într-un mediu multinațional și îmbunătățirea interoperabilității dintre armatele unor țări membre NATO. În plus, acest exercițiu presupune consolidarea tacticilor, tehnicilor și procedurilor NATO, precum și participarea activă la procesul de pregătire și executarea misiunilor aeriene în comun cu partenerii aliați.

Pe lângă aviatori, conform defenseromania.ro, MApN a mai trimis în Polonia pentru a participa la exercițiu și peste 400 de militari din Forțele Terestre, cu aproximativ 60 de mijloace tehnice, din cadrul Batalionului 151 Infanterie ,,Războieni“ și Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“. Infanteriștii români și sloveni au fost deja implicați în exercițiul ,,Ursul 23“, de testare a capacităţii Diviziei 18 Mecanizate poloneze de a organiza şi desfăşura acțiuni tactice în afara poligonului de antrenament.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite