Ministrul Sănătăţii: „De la 1 iulie, România trece la cel mai mic preţ european al medicamentelor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 iulie, în România se vor comercializa cele mai ieftine medicamente din Uniunea Europeană, la preţuri cu 20% mai mici în medie, a anunţat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, într-o conferinţă susţinută la Palatul Victoria. „Mai sunt stocuri în farmacii, dar în câteva luni reducerile vor fi substanţiale”, a explicat ministrul.

„A fost un parcurs dificil deoarece trebuia să ne asigurăm că nu rămânem fără medicamente şi să asigurăm pacientului confortul terapeutic şi micşorarea majorităţii preţurilor. De la 1 iulie România trece la cel mai mic preţ european aşa cum e normal, ţinând cont şi de reglementările ministrul şi aşa cum confirmă şi contextul socio-economic. Preţurile de aici nu pot fi similare cu cele ale care au PIB-uri mai mari. Au fost discuţii cu UE, FMI, cu asociaţiile de producători şi distribuitori, cu lanţurile de farmacii ca să asigurăm distribuţie continuă şi să nu avem probleme la aprovizionare. Este finalizată toată procedura, nu s-au înregistrat deficienţe majore.

Cu toate surplusurile economisite din acest proiect, banii vor ajunge tot la pacienţi, tot pe acest domeniu.

Suspiciunile şi discuţiile cu asociaţiile de producători au fost rezolvate. În fiecare an există delistări, sute de astfel de recomandări. Şi anul acesta se va păstra media ultimilor ani. Mare parte din notificările privind medicamentele generice sunt soluţionate. 100% nu va fi niciodată soluţionat un astfel de diferend, dar ne-am asigurat că există alternativă terapeutică. Ne asigurăm să nu prevadă o coplată mai mare. Nici pentru pacienţi nu va fi efort suplimentar şi pentru stat la fel va fi o economie. Mai sunt stocuri în farmacii, dar în câteva luni reducerile vor fi substanţiale”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii nu a dorit să comenteze declaraţiile premierului Victor Ponta cu privire la condiţiile în care a fost operată doamna ambasador a Olandei.

Ponta spune s-a operat în Turcia ca să nu blocheze activitatea spitalelor româneşti

Duminică seară, Victor Ponta a declarat într-o intervenţie la postul de televiziune Antena 3 că dacă s-ar fi operat în România şi nu în Turcia ar fi avut parte de tratament preferenţial. Primul ministru a mai spus în intervenţia telefonică şi faptul că „pentru operaţia doamnei ambasador a Olandei s-a blocat un etaj al spitalului”, adăugând că pentru el s-ar fi blocat două etaje din unitatea sanitară. 

„Ştiau cine sunt, dar şi la noi dacă se operează un prim-ministru din altă ţară nu este acelaşi lucru. Nu am avut camere de luat vederi la intrarea în spital şi nici un tratament special pe care, inevitabil, l-aş fi avut în ţară. Mi-a spus Nicu Bănicioiu că pentru doamna ambasador a Olandei s-a blocat un etaj la Spitalul Universitar. Bănuiesc că pentru mine se blocau două etaje la Spitalul Militar, ori nu am vrut să se întâmple acest lucru”, a explicat premierul Victor Ponta. 

Pe de altă parte, surse medicale au explicat pentru „Adevărul” că în condiţiile în care pacientul este un oficial, există o limitare. „Aceşti pacienşi au pază, au protecţie, stau în rezerve separate, dar în niciun caz nu se blochează activitatea de pe un întreg etaj”, au spus aceiaşi oficiali. 

Medic: „Cristina van Bonzel a stat în rezervă de două paturi”

Cu toate acestea, oficiali din spitalul Universitar au explicat, pentru „Adevărul”, că soţia ambasadorului Olandei nu a beneficiat de tratament preferenţial pe durata internării sale în spital. Cristina van Bonzel a stat internată într-un salon cu două paturi, care este la capătul coridorului pe secţia de Ortopedie. Soţia demnitarului a trecut printr-o intervenţie numită osteotomie scarf.

„Sunt nişte oameni foarte modeşti, nici nu ai cum să blochezi activitatea de pe un întreg etaj. Pe un ambasador îl tratezi ca pe oricare alt pacient. Aveau posibilitatea să ceară unul din saloanele de VIP, care sunt la un etaj superior din spital, adică sunt izolate de secţie, dar au preferat să nu o facă”, a declarat medicul ortoped. 

Singurii pentru care există protocoale speciale sunt cei care lucrează în guvern, completează doctorul. „Vin cei de la SPP, verifică, ei sunt cei care dau acceptul pentru internare, preferă de regulă saloanele din mijloc. În momentul în care ei nu au nicio obiecţie, se face procedura, iar saloanele sunt constant păzite”, a mai spus medicul. 

Pe aceeaşi temă:

Soţia ambasadorului Olandei, fotografie cu doctori purtând mesajul „Medicii vor România în Schengen”

Profesorul Cătălin Cârstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), cel care a operat-o pe soţia ambasadorului Olandei, a postat pe pagina sa de Facebook, o fotografie cu Cristina van Bonzel şi cu mai mulţi medici de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, care poartă tricouri cu mesajul „Medicii vor România în Schengen".

Străinii se operează la noi, în timp ce Ponta alege un spital din Turcia. Soţia ambasadorului Olandei a ales să facă o operaţie ortopedică la Bucureşti

Soţia ambasadorului Olandei la Bucureşti, Cristina Van Bonzel Gomez, a suferit, marţi, o intervenţie chirurgicală ortopedică la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a anunţat pe contul de Facebook ambasadorul Matthijs van Bonzel. Anunţul făcut de diplomatul olandez a apărut chiar în ziua în care premierul Victor Ponta a fost şi el supus unei operaţii ortopedice, dar a ales s-o facă într-o clinică din Turcia.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite