Video Momentul în care ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a fost „atacat” de activiștii Greenpeace la o dezbatere publică
0În timp ce era prezent sâmbătă, 22 martie, la o dezbatere publică în București pe tema Green Deal, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a avut un conflict deschis cu reprezentanții Greenpeace.

UPDATE 12:30 Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a precizat ce s-a întâmplat la dezbaterea despre Green Deal, organizată în cadrul proiectului Starea Studenților.
„În timpul dezbaterii, un activist Greenpeace a venit pe scenă cu un banner, acuzându-mă că nu respect societatea civilă. Asta pentru că mi-am permis să spun că 2-3 ONG-uri, care blochează sistematic prin procese în serie dezvoltarea infrastructurii energetice a țării noastre, pot fi sancționate conform prevederilor legale. Art. 15 din Codul Civil: «Abuzul de drept. Niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe.». Abuzul de drept presupune exercitarea drepturilor civile (inclusiv dreptul de a ne adresa instanței de judecată) CU REA CREDINȚĂ. Cine se teme de adevăr și de judecata instanței? Sau «corectitudinea» pentru unii e ca doar ei sa aibă dreptul să dea în judecată, fără să răspundă cu nimic dacă se dovedește că au încălcat legea? Am spus-o clar: tranziția energetică trebuie făcută. Nu e vorba DACĂ o facem sau nu, ci CUM o facem și ÎN CE RITM, ca să nu ne facem rău singuri. ”, a precizat Burduja, pe Facebook.
Acesta a adăugat că politicile publice trebuie să fie adaptate contextului economic și social în care trăim. „Aici nu e vorba despre o ideologie oarba, ci despre viața oamenilor și cum putem lăsa în urmă o țară mai bună, într-o lume mai bună. Sunt pentru tranziția energetică inteligentă și echilibrată, nu pentru o terapie șoc care ne subminează independența energetică și ne face să subvenționăm cu bani românești și europeni echipamente de pe alte piețe”, a mai spus ministrul.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Mai mulți activiști Greenpeace au pătruns în sală, în momentul în care Sebastian Burduja susținea un discurs. Aceștia ar fi scos din rucsacuri recipiente cu vopsea și trei petarde fumigene, încercând să le îndrepte spre scenă. Acțiunea a fost, însă întreruptă de jandarmi, care i-au evacuat pe protestatari.
Conflictul a fost confirmat de Adrian Vintilă, consilierul ministrului Burduja.
„Măsura, oameni buni, măsura! Dezbaterea publică pe tema Green Deal a demonstrat că o tranziție energetică echilibrată este posibilă și necesară. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a susținut o viziune realistă: modernizarea sistemului energetic fără măsuri radicale care ar putea afecta economia și populația. Din păcate, în loc să contribuie la un dialog constructiv, Greenpeace a ales să recurgă la atacuri. Oricât de importante ar fi obiectivele climatice, soluțiile trebuie să fie responsabile și aplicabile în realitatea României. Nu scriu acest mesaj ca un laudatio la adresa ministrului, chiar dacă sunt consilierul său, ci din convingerea că România are nevoie de politici energetice bine gândite, bazate pe realitate, nu pe extremism”, a scris Adrian Vintilă, pe Facebook.
„Cozile de topor ale lui Putin în România”
De asemenea, economistul Andrei Caramitru a atacat pe Facebook ONG-urile de mediu pe care le-a numit „cozile de topor ale lui Putin în România”, acuzându-le că „atacă fizic și pe față ministri din guvernul României”.
„Ministrul Energiei era pe scenǎ la un eveniment și «activistii» Greenpeace au încercat să îl atace fizic - având bombe fumigiene și vopsea la ei. A fost nevoie de intervenția jandarmilor. Asta e activitate civilizată occidentală constructivă? Sau activitate kaghebistă violentă? Care e diferența cu Potra și cu mercenarii ? Vorbim de violență directă contra unui oficial important al statului român. Să fie clar - «activiștii»ăștia au ca singur obiectiv blocarea oricărei producții de energie în România - ca să importăm totul de la Putin”, a scris Caramitru, pe Facebook.
Cum a izbucnit conflictul dintre ministru și Greenpeace
Conflictul dintre Sebastian Burduja și Greenpeace a izbucnit după ce ministrul Energiei a scris, pe Facebook, că „proiectele energetice strategice ale României sunt atacate sistematic în instanță de ONG-uri de mediu”, întrebându-se dacă „chiar toate investiţiile româneşti sunt nocive pentru mediu”. Acesta a solicitat public tuturor directorilor companiilor naţionale din energie să ceară în instanţă daune-interese în cuantum maxim împotriva ONG-urilor care introduc acţiuni cu rea-credinţă. Reacţia ministrului a venit după ce un tribunal american a decis că Greenpeace trebuie să plătească 660 de milioane de dolari pentru blocarea ilegală a unui proiect energetic strategic.
Ulterior, organizația Greenpeace a derut demisia ministrului Energiei, Sebastian Burduja, susținând că acesta a făcut declarații care instigă la acțiuni judiciare împotriva societății civile. Potrivit activiștilor de mediu, este inacceptabil ca un oficial de rang înalt să solicite companiilor de stat să atace în instanță ONG-urile care contestă proiecte cu impact asupra mediului.