Ministrul Educaţiei: Înscrierea la ora de Religie se va face pe termen nelimitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Cîmpeanu, în platou la Adevărul Live    FOTO: Eduard Enea/Adevărul
Sorin Cîmpeanu, în platou la Adevărul Live    FOTO: Eduard Enea/Adevărul

Cererea de înscriere la Religie va avea valabilitate nedeterminată, până în momentul anulării opţiunii făcute, iar reforma sistemului gimnazial şi liceal ar trebui făcută în paralel. Cel puţin aşa susţine ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Valabilitatea cererii de înscriere la ora de Religie va fi pe o perioadă nedeterminată, nu pentru o perioadă fixă de un an şcolar sau un ciclu de învăţământ.

Aceasta este varianta pe care o iau în calcul mai-marii de la Ministerul Educaţiei pentru metodologia de înscriere la ora de Religie pe care o vor elabora după ce parlamentarii vor pune în acord Legea Educaţiei cu decizia Curţii Constituţionale.

„O astfel de cerere nu poate avea valabilitate restrânsă, ea îşi încetează valabilitatea când elevul exprimă anularea opţiunii făcute, când schimbă şcoala sau încheie ciclul de învăţământ. Nu e confortabil să faci schimbări în interiorul anului şcolar“, este de părere ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, prezent ieri, la Adevărul Live.

Cât priveşte conţinutul manualelor de Religie, Cîmpeanu a spus că acestea ar trebui revizuite. „Religia intră în incidenţa revizuirii curriculei. Problemele au fost reclamate la nivelul auxiliarelor, sunt şi lucruri neconforme care trebuie revizuite. Se încadrează într-un alt element important, problema acestor auxiliare. Unul dintre aspectele importante este avizarea de către Ministerul Educaţiei. Mi-am asumat responsabilitatea profesionalizării avizului pe care îl oferă ministerul. El nu trebuie să fie formal“, a completat Cîmpeanu.

Retragerea abecedarelor din şcoli

De asemenea, în ceea ce priveşte noile manuale şcolare, Cîmpeanu spune că săptămâna viitoare va da drumul licitaţiei pentru manualele de clasa a III-a. Ministrul a recunoscut că nu a apucat să schimbe modalitatea de organizare a licitaţiilor astfel încât să nu mai existe întârzieri, cum s-a întâmplat în cazul licitaţiei pentru noile Abecedare, dar că acest lucru se va realiza.

În ceea ce priveşte cele 11.000 de Abecedare pe care va trebui să le retragă din şcoli în urma pierderii în instanţă a procesului cu una dintre editurile contestatare, Cîmpeanu a precizat că aşteaptă motivarea instanţei pentru această sentinţă pentru a vedea dacă retrag manualele în acest an şcolar sau nu. „Vom vedea în comunicarea oficială ce decizie se impune mai ales în acest an şcolar, care se încheie în 15 iunie. Dacă va veni după această dată, nu vor mai fi probleme. Contractele au fost semnate pe o perioadă de patru ani. Deci în următorii trei ani, elevii vor putea alege doar între 5 variante de manual, faţă de şase“, a explicat ministrul.

Cîmpeanu ia în considerare ca pe viitor selecţia să fie între două-trei manuale câştigătoare ale licitaţiei, în loc de şase variante sau mai multe, fiindcă un număr mare de variante poate să genereze apariţia unor manuale slabe din punct de vedere competitiv. „Nu e normal când vorbim de manuale şcolare să aibă prioritate preţul. Propun o preselecţie la nivel de calitate după care intră în competiţie ca până acum atât calitatea, cât şi preţul“, a spus
ministrul.

Curriculă nouă în cinci ani

Acesta a vorbit şi despre reforma curriculei şcolare, şi a explicat că în ritmul în care merge acum, am ajunge să avem programe şi manuale noi la clasa a XII-a abia în anul 2024, când deja ar trebui să ne apucăm de o nouă reformă.

„Propun o implementare în paralel, la gimnaziu şi liceu. De exemplu, în 2017 la clasa a V-a şi clasa a IX-a, iar în 2020 va fi gata. Mă gândesc şi la ceva mai mult dacă se poate, dar obiectivul este ambiţios şi merită efortul, să avem în 2017 curricula realizată pentru clasele V-VIII şi a IX-a“, a mărturisit Cîmpeanu, care intenţionează ca la  finalizarea noii curricule, să modifice şi structura examenului de Bacalaureat.

„Susţin solicitarea de modificare a şcolilor doctorale“

Ministrul Educaţiei aşteaptă să vadă care este decizia parlamentarilor în ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă prin care premierul Victor Ponta şi-ar putea retrage doctoratul făcând cerere la Ministerul Educaţiei. Abia după ce se vor pronunţa legiuitorii, va reacţiona şi ministerul.

„Am decis că este mai bine să aşteptăm să se pronunţe Parlamentul asupra oportunităţii şi necesităţii acestei reglementări. Dacă Senatul va spune că trebuie să rămână, voi da şi eu ordinul de ministru. La Camera Deputaţilor au votat aproape în unanimitate împotriva acestei ordonanţe“, a amintit Cîmpeanu. Întrebat dacă există în plan schimbarea codului studiilor doctorale, ministrul a confirmat acest lucru.

„Susţin solicitarea de modificare a şcolilor doctorale, pe care noi, universitarii, am înaintat-o ministerului încă din anii trecuţi. Nu dorim micşorarea calităţii, ci o altă organizare. Este nevoie de definirea cadrului prin care aceste şcoli doctorale ar putea fi înfiinţate după evaluarea resursei umane. S-a cerut ca aceste şcoli doctorale să aibă autonomie, însă nu pot exista doi ordonatori de credite. Varianta actuală, după multiple dezbateri, este de minimum 20 de conducători de doctorat pentru înfiinţarea unei şcoli doctorale. Nu putem să coborâm ştacheta pentru că nu este în interesul nostru să existe şcoli doctorale oriunde“, a arătat ministrul.

La inspectoratele şcolare, şefii vor fi aleşi prin concurs

Ministerul Educaţiei va organiza un nou concurs de ocupare a posturilor de inspector şcolar general, după boicotul candidaţilor din luna martie. În plus, Regulamentul de funcţionare a inspectoratelor şcolare a fost înăsprit. Asta a mai anunţat ieri ministrul Cîmpeanu. El a subliniat că până în toamnă, Ministerul Educaţiei vrea şefi aleşi prin concurs la conducerea inspectoratelor judeţene şi că ocuparea şi menţinerea acestor fotolii vor fi mai dificile. De altfel, un Ordin al ministrului de modificare a Regulamentului de funcţionare a inspectoratelor şcolare clarifică situaţia posturilor care nu se ocupă în urma concursurilor, fie şi în urma unui boicot al candidaţilor.

„Posturile neocupate sau eliberate între perioadele de concurs se ocupă prin detaşare în interesul învăţământului, până la organizarea unui nou concurs, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar respectiv“, este menţiunea adăugată la regulamentul de funcţionare a inspectoratelor, care îi va permite lui Sorin Cîmpeanu să îi înlocuiască pe şefii care nu au promovat concursul de ocupare a posturilor.

Evaluări anuale

De asemenea, ministrul introduce conceptul de evaluare anuală a activităţii manageriale desfăşurate de inspectorii cu funcţii de conducere, care va fi realizată de minister, pe baza încadrării în post, a rezultatelor obţinute pe aria de specializare şi a ratei de promovare a examenelor naţionale.

Suprapolitizare în inspectorate

Toate aceste schimbări vin după ce în ultimii şapte ani, şefii inspectoratelor şcolare au fost numiţi prin delegaţie direct de miniştrii Educaţiei care s-au perindat la putere, fără a susţine concurs după cum prevede legea.În acest context, iniţiativa ministrului Sorin Cîmpeanu de a reintroduce în practică procesul de ocupare a posturilor de inspector şcolar general prin concurs nu a fost primită bine în teritoriu. Doar în jumătate din judeţe ţării inspectoratele au şefi noi, în urma concursului desfăşurat în martie. În celelalte, inspectorii ori nu s-au înscris, ori s-au înscris şi s-au retras sau au fost respinşi.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite