Micro 14, „Bronx“ de Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micro 14, „Bronx“ de Satu Mare
Micro 14, „Bronx“ de Satu Mare

Poliţiştii comunitari, jandarmii şi agenţii de poliţie fac faţă cu greu scandalurilor din cel mai rău-famat cartier al oraşului. Scandalurile zilnice, bătăile, muzica la maxim şi găştile constituie „meniul“ unei zile în cartier.

Construite în urma inundaţiilor din anul 1970 şi predate sinistraţilor care au rămas fără locuinţe, blocurile din cartierul Micro 14 au devenit un fel de cartier general al boschetarilor, romilor fără locuri de muncă, al scandalagiilor şi al maneliştilor. În timp, cartierul şi-a câştigat titlul de cel mai rău-famat cartier din oraş.

Imagini dezolante cu boschetari care cotrobăie prin containere după o felie de pâine, tineri fără un loc de muncă sau cu alte ocupaţii mai puţin ortodoxe care îşi pierd timpul jucând cărţi sau table pe treptele de la intrarea în blocuri, scandaluri şi bătăi, toate acestea constituie un fel de „meniu al zilei“ cu care noii locatari sunt obligaţi să se obişnuiască.

Manele, scandaluri şi mizerie

„Chefurile se ţin în lanţ, exclusiv cu manele şi chiar dacă nu e chef, câte un personaj scoate boxele pe fereastră şi dă drumul la manele, la maxim“, a declarat Ioan Varodi, locatar al unui bloc de pe aleea Jiului. „Ne-am mutat în cartier de vreo cinci ani. În tot timpul ăsta nu a trebuit să ne facem griji din cauza infracţiunilor, fiindcă, din câte am înţeles, infractorii nu operează în propriul lor cartier, în schimb avem parte de scandaluri cât cuprinde“, a declarat Nicu Costin, un tânăr de 32 de ani.

Acesta a explicat şi cum a ajuns Micro 14 un cartier rău-famat. „Mai trăiesc aici locuitorii vechi ai cartierului, sinistraţii mutaţi imediat după inundaţiile din 1970 şi ei constituie acum «pleava»“, a mai adăugat Costin.

Intervenţiile poliţiştilor comunitari la sesizările telefonice sunt fără efect. „Le dăm amenzi pe care nu le achită. Este, într-adevăr, cartierul care ne dă cele mai multe bătăi de cap. Numărul patrulelor e prea mic pentru a putea fi mobilizate în permanenţă“, a declarat Ioan Precup, directorul adjunct al Poliţiei Comunitare.

113 poliţişti comunitari, împreună cu patrule de jandarmi şi poliţişti asigură liniştea şi ordinea publică a celor peste 115.500 de sătmăreni.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite