Medicul Gabriel Diaconu anunță că își dă demisia din funcția de consilier onorific al lui Rafila: „Acest incendiu dement împotriva doctorilor mă obligă”
0Medicul psihiatru Gabriel Diaconu și-a anunțat demisia din funcţia de consilier onorific al ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila. În ultimele zile, acesta a avut mai multe declarații controversate pe tema scandalului de la Spitalul Pantelimon din Capitală.
„Poziția mea din ultimele zile, ca și lucrurile pe care le-am scris sau declarat, reprezintă opinia mea personală, de medic, de om care lucrează în domeniul sănătății de peste 20 de ani, de expert național și internațional. Dată fiind poziția mea de consilier onorific al ministrului Sănătății, presa a folosit această calitate benevolă drept argument c-aș vorbi, în vreun fel, în capacitate oficială. Presa știe că, oricând am vorbit în capacitate oficială, am avut grijă să menționez asta. Vreau să cred că încă trăiesc într-o țară în care nu există delict de opinie. Acest incendiu dement împotriva doctorilor mă obligă, însă, la următoarea decizie, pe care o anunț acum. Din demnitate profesională, și în semn de protest la demonizarea profesiei mele de medic, după o discuție cu domnul ministru în timpul acestei după-amieze, am convenit să-mi depun demisia din funcția mea onorifică. Voi face asta luni dimineață la prima oră”, a transmis Gabriel Diaconu, pe Facebook.
Medicul a mai adăugat că pleacă din această funcție cu „capul sus”, subliniind că este „mulțumit” de ce ce a realizat la ministerul Sănătății.
„Mi-am dedicat timp, în acești aproape trei ani, dezvoltării sănătății mintale, ca domeniu, în România. Sunt mulțumit de ce am făcut. Am avut sprijin necondiționat din partea ministrului Rafila, am avut împrejur o echipă de oameni remarcabili, atât la Minister cât și la agențiile partener. Mi-am reprezentat meseria cu mândrie. Am intrat cu capul sus într-o demnitate publică efemeră, plec cu capul sus”, a mai spus medicul Gabriel Diaconu.
Într-o postare pe Facebook, dr. Gabriel Diaconu afirmă că Secțiile ATI din spitale nu sunt „saloane de paliație”.
Totodată, el se întreabă și dacă decizia unui medic de a lăsa să moară un pacient aflat în stare foarte gravă nu poate fi considerată folositoare în anumite situații:
„Întrebarea e de ce? Cui prodest? Câtă vreme ai – ipotetic – toate paturile din ATI blocate, și ai cazuri cu șanse mai bune de supraviețuire în UPU care nu pot fi transferate, este un gest compasionat să curmi suferința unui bolnav cu șanse minime de supraviețuire ca să faci loc altuia care poate va trăi? Asta s-a întâmplat, dacă asta s-a întâmplat, acolo?”, a mai scris Diaconu.