Lupte grele pentru salubrizarea oraşului Otopeni. Miza disputei, un contract de 16 milioane de euro
0Piaţa gunoaielor este o afacere cu profituri sigure, iar asta încinge lupta dintre firmele de salubritate. Nu mai puţin de şase companii îşi dispută contractul de salubrizare a oraşului Otopeni, pe următorii zece ani. Câştigătorul se va alege cu un pot de 16 milioane de euro.
Deschiderea ofertelor în cadrul licitaţiei pentru contractul de salubrizare al oraşului Otopeni s-a făcut la 2 decembrie 2014. Primăria Otopeni urmează să anunţe cine şi-a adjudecat contractul, care se întinde pe zece ani şi are o valoare de 16 milioane de euro.
”Obiectul contractului îl reprezintă prestarea următoarelor activităţi: a) colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare provenind din activităţi comerciale din industrie şi instituţii, inclusiv fracţii colectate separat, fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori; b) colectarea şi transportul deşeurilor provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară şi/sau exterioară a acestora; c) măturatul, spălatul, stropirea şi întreţinerea căilor publice; d) curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau de îngheţ; e) colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public şi predarea acestora către unităţile de ecarisaj sau către instalaţiile de neutralizare”, se precizează în caietul de sarcini al licitaţiei.
Lupta pentru salubrizarea oraşului se poartă între Eco Aimeri SRL, Servicii Salubritate Bucureşti SA, Romprest SA, Rebu SA, DMV Prosal SRL şi Brai-Cătă SRL.
Abonate la contracte pe bani publici
Fiecare dintre cele şase firme care-şi dispută contractul de la Otopeni are în spate personaje influente sau companii cu greutate, iar afacerile lor au stârnit numeroase controverse.
Servicii Salubritate Bucureşti SA (SSB) a intrat pe piaţa de profil în august 2000, prin încheierea de contracte directe cu producătorii de deşeuri din Municipiul Bucureşti – sectoarele 6, 1 si 4. În acelaşi an, SSB a câştigat licitaţiile pentru salubrizarea oraşelor Buşteni şi Ploieşti.
În anii următori, SSB a continuat să se exindă în Prahova, dar şi în Constanţa.
SSB face parte din Iridex Group, proprietatea milionarului Corneliu Pascu – fost senator conservator, apropiat al lui Dan Voiculescu, ales pe liste comune cu PSD în legislaturile 2000-2004 şi 2004-2008.
În 2012, afacerile lui Corneliu Pascu au intrat în vizorul DNA, după ce presa a semnalat datoriilor enorme pe care senatorul le avea la bugetul de stat. Printre contractele SSB care au stârnit controverse se numără cel încheiat cu Senatul României, semnat pe finalul madatului de parlamentar al lui Pascu.
Romprest SA, care are cinci asociaţi persoane juridice, este controlată din umbră de controversatul om de afaceri Florian Walter, fost finanţator al lui Dinamo şi Universitatea Cluj, iar în prezent al Petrolului Ploieşti.
La fel ca şi SSB, Romprest este abonată a contractelor cu statul, având relaţii contractuale cu
SN CFR, Metrorex, Aeroportul Otopeni, Gara de Nord, Poşta Română, Registrul Auto Român etc.
REBU, moştenitorul fostului serviciu de salubrizare a Capitalei
Firma RER Ecologic Service – REBU SA a pornit la drum în 1997 cu tehnologia preluata de la fostul serviciu de salubrizare al Bucureştiului, RASUB. Serviciile oferite de REBU sunt salubrizare, deszăpezire, amenajare şi întreţinere spaţii verzi, locuri de agrement, curăţenie interioară şi exterioară clădiri, vidanjarea apei uzate.
REBU SA este, potrivit mass-media, controlată de persoane importante din PDL, în frunte cu deputatul PDL Cezar Preda. De altfel, Preda a fost director în RER, coordonând filialele din Buzău, Galaţi şi Tulcea.
O mare parte dintre afacerile REBU SA sunt în Capitală. În sectorul 1 al Capitalei, REBU a făcut curăţenie până în august 2007, când primăria de sector a făcut licitaţie pentru desemnarea altui operator. REBU salubrizează şi sectorul 4. Contractul a fost încheiat în 1997, fiind prelungit prin acte adiţionale.
În sectorul 5, din 1999 până în 2001 activitatea de salubrizare a fost făcută tot de REBU. În noiembrie 2001, Consiliul local a decis ca salubrizarea şi deszăpezirea pe raza acestui sector să fie efectuată de catre Administraţia Domeniului Public Sector 5. în 2011, Primăria sector 5 a organizat licitaţie pentru delegarea serviciului de salubrizare, câştigătoarea licitaţiei fiind firma ROMPREST.