Video Ucrainenii spun că o dronă rusească a „violat spațiul aerian românesc” noaptea trecută. Reacția MAE
0Un mesaj Ro-Alert a fost emis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru locuitorii din județele Tulcea și Constanța. Locuitorii au fost înștiințați că există riscul de cădere a unor obiecte din spaţiul aerian. MApN a transmis că două avioane F-16 „au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea”, iar ISU Tulcea a informat că oamenii nu au sunat la 112. De asemenea, Comandamentul Aerian al Ucrainei a transmis, la 02.59, pe Telegram că un grup de drone se afla în zona satului Sabangia din Tulcea. MAE și Mircea Geoană au reacționat.
UPDATE 13.13: Mircea Geoană a transmis duminică, 8 septembrie, pe Facebook că românii, dar în special cei care au primit mesajul Ro-Alert, trebuie să știe că „la nivelul Alianței, depunem toate eforturile pentru menținerea unui climat de securitate”.
„De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, fragmente de drone și rachete rusești au fost găsite pe teritoriul Aliat de mai multe ori. Deși nu sunt informații care să indice un atac intenționat al Rusiei împotriva aliaților, aceste acte sunt iresponsabile și potențial periculoase. Ca răspuns la războiul provocat de Rusia, NATO și-a sporit semnificativ prezența pe Flancul său Estic, inclusiv în România prin măsuri de vigilență sporite.
Am totală încredere în Armata României, în piloții noștri militari și în capabilitățile tehnice, inclusiv Radarul NATO care ne ajută să monitorizăm cu exactitate amenințările la adresa teritoriului național.
Autoritățile militare și civile vor continua analiza situației de fapt și vor adopta măsuri în consecință. Vreau ca românii, mai ales cei care au primit mesaj de alertă în miez de noapte, să știe că, la nivelul Alianței, depunem toate eforturile pentru menținerea unui climat de securitate”, se arată în postarea publicată de Mircea Geoană pe Facebook.
UPDATE 13.03: Ministerul Afacerilor Externe a reiterat protestul față de violarea spațiului aerian al țării, după ce o dronă a intrat pe teritoriul național și s-a îndreptat spre Ucraina.
Instituția a cerut oprirea atacurilor repetate împotriva civililor și infrastructurii civile ucrainene și escaladarea iresponsabilă de către Rusia situației de securitate, inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina.
În plus, MAE a cerut respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian al țării noastre și a reiterat condamnarea puternică a acestor atacuri ilegale.
Ministerul Afacerilor Externe a înștiințat şi se coordonează cu ceilalţi aliaţi şi cu structurile NATO asupra evoluţiilor de la frontiera dintre România şi Ucraina, inclusiv asupra acestui incident, conform Agerpres.
UPDATE 12.03: În noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 02.49, Comandamentul Aerian al Ucrainei a precizat pe canalul său de Telegram că „un grup de drone a violat teritoriul României”, pătrunzând pe la Vilkove. Ulterior, după 10 minute, la 02.59, sursa a anunțat că dronele se aflau în zona satului Sabangia din Tulcea, în nordul lacului Razim.
UPDATE 10.15: ISU Tulcea a transmis că nu au fost înregistrate apeluri la 112.
„În această seară a fost transmis un mesaj RO-Alert pe teritoriul județelor Tulcea și Constanța după ce structurile de apărare și securitate națională au interceptat un posibil atacat al Federației Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei, în proximitatea graniței cu România.
Mesajul transmite informații de avertizare și de informare a populației cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian și măsuri de adăpostire în cazul în care situația o impune.
Facem mențiunea că aceste mesaje au rolul de informare a populației din zona de graniță a României cu Ucraina despre faptul ca sunt posibile atacuri ale federației și ruse asupra teritoriului ucrainean și ca există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriului național.
Până la ora emiterii acestui comunicat nu au fost înregistrate apeluri la numărul unic de urgență 112 în dispeceratul ISU Tulcea”, conform sursei citate.
UPDATE 09.48: Ministerul Apărării Naționale a transmis duminică, 8 septembrie, că „a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național, într-o arie nelocuită, în proximitatea localității Periprava” și că sunt efectuate cercetări.
„Forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în dimineața zilei de 8 septembrie, în proximitatea frontierei cu România.
Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județele Tulcea și Constanța, fiind transmise, la ora 2.20 respectiv ora 2.38, mesaje RO-Alert.
Începând cu ora 2.25, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene.
În cursul acestor evenimente, a fost identificat și urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spațiul aerian național și care a părăsit teritoriul național spre Ucraina. Situația evoluției acestei drone a fost monitorizată și de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4.08.
Din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național, într-o arie nelocuită, în proximitatea localității Periprava. Forțele Ministerului Apărării Naționale execută, începând din această dimineață, cu mijloace aeriene și cu echipe la sol, cercetări în zonă.
MApN a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.
Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional”, se arată în comunicatul de presă.
Știrea inițială: Este pentru prima dată când locuitorii din județul Constanța au primit un astfel de mesaj. Alerta a fost primită de populația din Constanța la ora 02.35, iar oamenii au fost sfătuiți să-și păstreze calmul și să se adăpostească în beciuri sau adăposturi de protecție civilă.
Un astfel de mesaj a mai fost emis în luna august. Locuitorii din Tulcea și Galați au fost rugați să se adăpostească pentru că există posibilitatea ca, din spațiul aerian, să cadă obiecte.