Kovesi pentru Reuters: „Sunt extrem de bine pregătită pentru orice presiuni”
0Validată pentru funcţia de procuror-şef european şi cu o misiune importantă în faţă, Laura Codruţa Kovesi şi-a făcut timp şi de interviuri pentru presa internaţională. Într-o discuţie cu un reporter Reuters, fosta şefă a DNA avertizează că rezultatele instituţiei pe care va începe s-o conducă într-o lună nu vor veni imediat şi anunţă că este pregătită să reziste oricăror presiuni.
„Cred că vor fi aşteptări foarte mari din momentul în care instituţia va începe efectiv să lucreze pe diferite cazuri. Dar cred că oamenii trebuie să înţeleagă că rezultatele serioase vor veni în doi-trei ani, după ce verdictele judecătorilor vor începe să apară”, a declarat Kovesi pentru Reuters.
Kovesi aminteşte şi de experienţa căpătată în România în lupta cu politicieni şi oameni de afaceri care vor căuta să exercite presiuni asupra activităţii instituţiei.
„Vor fi cu siguranţă presiuni - când vor începe investigaţiile - asupra instituţiei şi a procurorilor. Să nu uităm că oamenii care folosesc fonduri europene sunt de obicei oameni de afacerii, iar unii se bucură de o mare putere. Dar sunt extrem de bine pregătită pentru asta, nu sunt nici măcar un pic îngrijorată de presiuni”, a mai spus Kovesi.
Fosta şefă a luptei anticorupţie din România a declarat că noua misiune este exact ce şi-a dor, iar principalele provocări rezidă în alte aspecte ale muncii ei, nu în potenţialele presiuni. „Acum, principala mea grijă este să mă asigur că instituţia are bugetul şi resursele necesare pentru a funcţiona”, a adăugat aceasta.
Cu ce se va ocupa Kovesi ca procuror-şef european
Laura Codruţa Kovesi îşi va lua în primire noua slujbă în mai puţin de o lună, dar fosta şefă DNA nu va trece direct la munca de investigaţie – după ce-şi va prelua funcţia, Kovesti va trebui, mai întâi, să pună efectiv instituţia pe picioare, aceasta devenind complet funcţională în noiembrie 2020. Fondarea instituţiei vine după mai bine de un deceniu de eforturi din partea oficialilor Uniunii Europene de a stabili un parchet care să apere interesele financiarea ale Uniunii. Principala atribuţie a instituţiei ce va fi coordonată de fosta şefă DNA va fi să vegheze asupra investigaţiilor penale a infracţiunilor împotriva bugetului UE, având atribuţii în lupta împotriva fraudei, a corupţiei şi a cazurilor de fraudă transfrontalieră cu TVA care depăşesc 10 milioane de euro.
Apartenenţa la Parchetul European a unui stat membru este complet voluntară, 22 de state UE alăturându-se deja. Cele 5 state care au refuzat până acum să participe (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se pot alătura în orice moment. Parchetul European va funcţiona pe două niveluri, unul central, unde Kövesi îşi va desfăşura activitatea, şi unul decentralizat, localizat în fiecare ţară, unde procurorii europeni delegaţi vor conduce investigaţiile pentru infracţiunile comise în jurisdicţia lor.