Judecătorii au motivat de ce au eliberat-o condiţionat pe asistenta de la Giuleşti: A executat fracţia prevăzută de lege şi a participat la activităţi educative
0
Judecătoria Ploieşti a motivat de ce a eliberat-o condiţionat pe asistenta Florentina Cîrstea, condamnată la doi ani şi două luni de închisoare cu executare în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti în care şase nou-născuţi au murit şi alţi cinci au fost răniţi.
Decizia de eliberare condiţionată a fost luată pe 28 ianuarie, şi nu a fost contestată de procurori. Asistenta a fost reprezentată de un avocet din oficiu.
“Potrivit procesului verbal atasat la dosarul cauzei persoana privative de libertate se afla in executarea unei pedepse de 2 (doi) ani şi 2 (două) luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 599/2013, pronunţată de Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti, executarea pedepsei incepand la data de 128.10.2011 si expira la data de 17.10.2018, iar până în prezent condamnata a executat 272 zile din pedeapsa de 2 (doi) ani şi 2 (două) luni închisoare şi i se consideră ca executate ca urmare a muncii prestate 45 zile, fiind indeplinita fractia obligatorie de 2/3 din pedeapsa”, arată Judecătoria Ploieşti.
Din cuprinsul procesului-verbal a reieţit că persoana condamnată execută pedeapsa în regim semideschis, nu are antecedente penale şi se află la prima analiza în faţa comisiei de eliberări condiţionate din penitenciarul Târgşor.
A primit patru recompense
“Potrivit caracterizării ataşate procesului-verbal, condamnata nu a fost sancţionata disciplinar, a fost recompensat de 4 ori, iar pe parcursul executarii pedepsei a participat la activitati educative şi lucrative”, arată magistraţii.
După ce a constata îndeplinită condiţia obligatorie a executării fracţiei prevăzute de lege, instanţa a analizat oportunitatea punerii în libertate a asistentei. “În acest sens, instanţa va avea în vedere interesul manifestat de condamnată pe parcursul executării pedepsei pentru activitaţile cu caracter educaţional, dar şi prin raportare la comportamentul adoptat şi nu în ultimul rând prin raportare la numărul de recompense obţinut pe parcursul executării pedepsei”, au motivat magistraţii.
“Din înscrisurile ataşate la dosarul cauzei reiese că persoana condamnată a participat la activităţi educative, a manifestat interes pentru desfasurarea de activitati lucrative, nu a dezvoltat comportamente dezadaptative, comportamentul adecvat al acestuia fiind susţinut şi de faptul că pedeapsa se execută în regim semideschis”, a conchis Judecătoria Ploieşti.
Condamnarea
Asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată definitiv,în aprilie 2015, la doi ani şi două luni de închisoare cu executare în dosarul incendiului în care şase nou-născuţi au murit şi alţi cinci au fost răniţi, iar Maternitatea Giuleşti a primit o amendă penală de 400.000 de lei.
În acelaşi dosar a fost condamnat şi fostul manager Bogdan Marinescu la şase luni de închisoare cu suspendare, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti dispunând că el să aibă un termen de încercare de doi ani şi şase luni. Fostul şef al Spitalului "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti primise, în primă instanţă, o amendă penală de 6.500 de lei.
Şeful Secţiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu.
Cu privire la şeful Serviciului tehnic, Vasile Dima, instanţa a constatat că a încetat procesul penal pornit împotriva sa. Iniţial, în primă instanţă, Dima a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare.
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe electricianul Gigel Oprea la un an de închisoare cu suspendare. Judecătoria Sectorului 6 a stabilit, în faza de fond a procesului, să îl condamne la doi ani de închisoare.
Judecătorii i-au obligat, în solidar pe inculpaţii Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu", Florentina Cîrstea, Gigel Oprea şi Bogdan Marinescu, iar Maternitatea Giuleşti în solidar cu părţile responsabile Ministerul Sănătăţii şi Municipiul Bucureşti – prin primarul general, la plata mai multor sume de bani.
Banii reprezintă despăgubiri pentru victimele şi rudele victimelor incendiului din vara anului 2010. În total, cei implicaţi trebuie să achite 4.231.500 de euro.
Instanţa a constatat că pentru Florentina Cîrstea, despăgubirile materiale vor fi achitate de firma de asigurări Astra SA, în limita a 10.000 de euro, iar pentru Maternitatea Giuleşti aceeaşi firmă trebuie să achite despăgubiri în limita a 500.000 de euro.
Cum s-a motivat sentinţa
Nou-născuţii de la Maternitatea Giuleşti nu au putut fi evacuaţi imediat după izbucnirea incendiului din cauza lipsei asistentei din salonul de terapie intensivă, aceasta fiind plecată după şerveţele igienice, ca să meargă la toaletă, arată JS 6, în motivarea condamnărilor din acest dosar.
Potrivit documentului citat, asistenta ar fi fost în măsură să constate imediat producerea incendiului.
"În ceea ce priveşte motivul pentru care inculpata a părăsit salonul Terapie Intensivă şi activităţile pe care le-a efectuat în salonul Cezariene, potrivit declaraţiilor martorei M. D. şi ale inculpatei Cîrstea, aceasta din urmă a venit în salonul Cezariene şi i-a solicitat martorei şerveţele igienice pentru a merge la toaletă. Totodată, din orele afişate pe înregistrări, instanţa reţine că inculpata Cîrstea Florentina Daniela a rămas în acest salon timp de 4 minute, durată ce este considerabil mai mare decât cea necesară pentru lua şerveţele igienice. Mai mult, chiar inculpata a declarat: 'În salonul de cezariene se afla M D…şi i-am spus că urmează să vină finul meu, în jurul orelor 19.15, să ne ducă la domiciliile noastre", se arată în motivarea instanţei care a decis condamnarea asistentei Florentina Cîrstea la doi ani şi două luni de închisoare cu executare.