Ioan Mang a plagiat. A copiat trei lucrări ştiinţifice ale unor cercetători străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Mang susţine că altcineva i-a pus semnătura pe acele lucrări şi că va ataca în instanţă decizia Consiliului National de Etică  FOTO: Mediafax
Ioan Mang susţine că altcineva i-a pus semnătura pe acele lucrări şi că va ataca în instanţă decizia Consiliului National de Etică  FOTO: Mediafax

Pentru câteva zile ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta, Ioan Mang a primit miercuri seară titlul de "plagiator" din partea Consiliului Naţional de Etică. La baza deciziei au stat trei lucrări ştiinţifice care poartă semnătura lui Mang şi conţin pasaje copiate integral din lucrările unor cercetători străini.

Decizia Consiliului Naţional de Etică (CNE) - aceeaşi instituţie subordonată Ministerului Educaţiei care a decis, pe 19 iulie 2012,  premierul Victor Ponta nu a plagiat - a fost luată după analizarea mai multor articole semnate de Ioan Mang pentru care s-au primit sesizări cu privire la posibile cazuri de plagiat, potrivit Mediafax.ro, care citează surse din CNE.

Raportul instituţiei, care prevede şi sancţiuni pentru Mang, va ajunge spre avizare la Comisia Juridică a Ministerului Educaţiei şi abia apoi va fi făcut public, ceea ce înseamnă decizia stă acum în pixul ministrului Ecaterina Andronescu, colegă de partid cu Ioan Mang, fost senator de Bihor, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor.

Ioan Mang a fost acuzat, în mai 2012, după ce a fost propus la şefia Ministerului Educaţiei, că ar fi copiat mai multe articole ştiinţifice ale unor autori străini.

Acuzaţiile au venit atunci atât din partea reprezentanţilor PDL, cât şi a preşedintelui Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare EDU CER, Ştefan Vlaston, care a trimis şi o sesizare către Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), instituţie pe lângă care funcţionează CNE.

”Este vorba de două articole ştiinţifice din domeniul comunicaţiilor şi codurilor corectoare de erori, sub semnătura domnului profesor Ioan Mang, a doamnei profesor Erica Mang (soţia ministrului - n.r.), şi a domnului profesor Constantin Popescu, profesori la Universitatea din Oradea", se arăta în sesizarea lui Vlaston.

Ce riscă Ioan Mang

Potrivit Legii Educaţiei Naţionale, sancţiunile pe care CNE le poate stabili în cazul unui plagiat sunt:

a) avertisment scris;
b) retragerea şi/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea regulilor de bună conduită;
c) retragerea calităţii de conducător de doctorat sau a atestatului de abilitare;
d) retragerea titlului de doctor;
e) retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea;
f) destituirea din funcţia de conducere din instituţia de învăţământ superior;
g) desfacerea disciplinară a contractului de muncă;
h) interzicerea, pentru o perioadă determinată, a accesului la finanţarea din fonduri publice destinată cercetarii-dezvoltării.

Ceea ce înseamnă că, dacă ministrul Ecaterina Andronescu îşi va da avizul pe verdictul de plagiat emis de CNE, Ioan Mang ar putea chiar piardă locul la catedra Calculatoare de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia InformaţieiUniversitatea Oradea, unde predă din 2003, potrivit CV-ului său.

Andronescu a declarat, de altfel, în 20 iulie, ziua în care Victor Ponta a primit verdict de plagiat de la Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti (UB), CNE este ”singurul for competent se pronunţe în acest caz”, arătând astfel nu va ţine cont decât de decizia acestei instituţii.

”Asta spune legea şi nimeni nu e mai presus de lege. Iar legea e făcută de Daniel Funeriu, nu de mine”, a spus atunci Ecaterina Andronescu. 

Istoria acuzaţiilor de plagiat în cazul lui Ioan Mang

Încă din primele zile după investirea sa în funcţia de ministru al Educaţiei, de premierul Victor Ponta, din 7 mai, Ioan Mang a fost acuzat că ar fi plagiat şapte lucrări publicate sub numele său. ”Unii cred că îţi fac un bine dacă te pun autor pe nişte lucrări", a explicat acesta.

Într-o conferinţă de presă din 9 mai, fostul premier PDL Emil Boc a făcut public un articol publicat de Mang în 2003, la Craiova şi care ar fi fost ”în integralitate o copie a unui alt articol ştiinţific al unor autori japonezi”.

Cele două articole prezentate de Boc sunt ”Cryptanalise Aspects on the Block Ciphers of RC5 and RC6” - semnat de Ioan Mang, Erica Mang şi Constantin Popescu, şi ”Correlation Attack to the Block Cipher RC5 and the Simplified Variants of RC6” - semnat de Takeshi Shimoyama, Kiyofumi Takeuchi, Juri Hayakawa

În aceeaşi zi, Mang era acuzat ar fi plagit încă o lucrare, semnată de Eli Biham. Cele două articole care păreau identice suntSQUARE ATTACK AGAINST REDUCED VARIANTS OF RIJNDAEL - IOAN MANGşi Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael - Eli Biham

Două zile mai târziu, apar acuzaţii despre un nou articol semnat de Ioan Mang şi Erica MangPUBLIC-KEY CRYPTOSYSTEM BASED ON THE DIOPHANTINE EQUATIONS”, care ar fi fost o copie fidelă a lucrării ”A new public-key cipher system based upon the Diophantine equations”, semnată de C.H. Lin, Dept. of Comput. Sci. & Inf. Technol., Tunghai Univ., Taichung, C.C. Chang; Lee, R.C.T.  

Ulterior, trei cercetători şi profesori de talie internaţională (Chu Hsin Ling, Takeshi Shimoyama şi Eli Biham) au declarat că lucrările lor au fost plagiate în articole semnate de Ioan Mang.

Mang a negat acuzaţiile

Demnitarul a negat, de la bun început, toate acuzaţiile care i s-au adus, susţinând, pe de o parte, că este ”o acţiune politică”, pe de altă parte, că, în cazul a trei lucrări vizate de anchetă, a fost trecut între semnatari fără voia sa. ”Unii cred că îţi fac un bine dacă te pun autor pe nişte lucrări”, a explicat atunci Mang.

După escaladarea scandalului privind posibilul plagiat, premierul Ponta a afirmat că Mang va fi înlocuit la conducerea Ministerului Educaţiei, dacă acuzaţiile de plagiat sunt confirmate, dar că speră să nu fie cazul. 

Nu a mai fost nevoie, pentru că, pe 15 mai, Ioan Mang a decis singur să-şi depună demisia din funcţia de ministru al Educaţiei, deşi încă nu fusese emis un verdict de către experţii CNE. Conducerea ministerului a fost asigurată interimar de Liviu Pop, în prezent ministru delegat pentru Dialog Social.

”Dacă voi fi găsit vinovat de plagiat, voi pleca din învăţământ”, a mai spus Mang atunci.

Cine este Ioan Mang

Ioan Mang a fost ales, în 2008, senator PSD de Bihor şi a ocupat funcţiile de membru al Comisiei pentru învăţământ şi al Comisiei pentru egalitatea de şanse din Senat. Mang deţine şi funcţia de şef al departamentului de educaţie din PSD.

În iulie 2012, după ce a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Mang a renunţat la funcţia din Parlament.

În ceea ce priveşte activitatea sa în domeniul învăţământului superior, acesta este, din 2003, profesor universitar la Catedra Calculatoare, Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Universitatea din Oradea, având o diplomă de licenţă de inginer, specialitatea Calculatoare şi una de doctor inginer, aceeaşi specialitate.

Soţia sa, Erica Mang, este profesor şi prodecan la aceeaşi instituţie - Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Universitatea Oradea.

Potrivit CV-ului său, postat pe pagina oficială a Senatului, Mang şi-a pus semnătura pe 8 cărţi de specialitate (IT) şi peste 80 de articole, publicate în reviste de specialitate (IT).

Din 2007, acesta este Membru al Asociaţiei pentru Ingineria Calculatoarelor şi Tehnologia Informaţiei din România. 

Potrivit declaraţiei sale de interese din iulie 2012, Ioan Mang deţine firma SC DEC SRL, în domeniul IT şi este acţionar la SC Tricotaje SA Ineu, judeţul Arad. Soţia şi fiica sunt asociate la firma SC Tipografia GrafX SRL Oradea, fiul este asociat unic la SC KeyTicket Solutions SRL, Oradea, iar fiica, asociat unic la SC DecIT SRL, Voluntari, judeţul Ilfov.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite