Inspecţia Judiciară: Victor Ponta a afectat independenţa justiţiei când a spus că Iohannis va fi declarat incompatibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile premierului Victor Ponta cu privire la faptul că preşedintele ales Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil pentru că asta este o practică a Curţii Supreme au dus la afectarea independenţei justiţiei. Asta a stabilit Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce a analizat afirmaţiile prim-ministrului.

Practic, membrii CSM susţin că declaraţiile premierului din octombrie au fost de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar fiind depăşite limitele libertăţii discursului politic.

Plenul Consiliului Superior a Magistraturii urmează să ia în discuţie, în şedinţa de joi, raportul Inspecţiei Judiciare şi să stabilească dacă acesta va fi sau nu asumat.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat la sfârşitul lunii octombrie că liderul PNL, Klaus Iohannis, va fi declarat incompatibil de către judecătorii Curţii Supreme, pentru că aceasta este practica unitară a acestei instanţe, în toate cazurile anterioare de incompatibilitate pronunţându-se similar. 

”Cu siguranţă şi domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, că aşa au fost toate deciziile până acum. Rezultatul este ştiut de toată lumea, domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, pentru că până acum asta e practica unitară a Curţii, în toate cazurile anterioare au spus la fel”, a susţinut Ponta.

Ce ne arată realitatea

"Sentinţa" candidatului la Preşedinţie din partea PSD sunt însă contrazise de realitate. Magistraţii instanţei supreme au dat mai multe sentinţe prin care au respins recursurile formulate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în mai multe dosare sau au admis recursurile şi le-a dat câştig de cauză celor declaraţi incompatibili de inspectorii ANI. 

Mai mult chiar, au fost cazuri în care au câştigat astfel de procese chiar apropiaţi ai premierului.

Ponta a uitat cazul Ecaterina Andronescu

Însuşi Victor Ponta a nominalizat-o în 2012 pe colega sa de partid Ecaterina Andronescu pentru funcţia de ministru al Educaţiei, în condiţiile în care ANI o declarase incompatibilă în 2011. Mai exact, inspectorii de integritate au stabilit că Ecaterina Andronescu a fost în incompatibilitate, întrucât a exercitat, simultan, funcţiile de senator şi cea de rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti. ANI preciza atunci că Andronescu era rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti din 2004 şi senator din 19 decembrie 2008, fiind şi vicepreşedinte al Partidului Social Democrat.

Ecaterina Andronescu a contestat atunci raportul ANI privind incompatibilitatea, iar pe 3 aprilie 2012, Curtea de Apel Bucureşti i-a respins cererea de anulare a raportului ANI. Trei luni mai târziu, fostul ministru al Educaţiei a contestat sentinţa Curţii de Apel la Curtea Supremă, iar judecătorii de aici au admis recursul Ecaterinei Andronescu şi au anulat raportul ANI.

ANI a pierdut tot la ICCJ procesul cu Alistar

Un alt caz celebru despre care presa a relatat pe larg este cel al lui Victor Alistar. Ca şi în cazul Ecaterinei Andronescu, Alistar a fost propus în echipa guvernamentală a lui Victor Ponta. În acel moment, Victor Alistar era declarat de ANI incompatibil şi, în cazul unei sentinţe definitive, avea interdicţie să ocupe o funcţie publică până în 2015, dar în luna mai 2012, acesta a câştigat procesul cu ANI la Curtea Supremă. 

Agenţia Naţională de Integritate a constatat iniţial că Victor Alistar s-a aflat, în perioada 23 ianuarie 2007 - 1 martie 2009, în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut în acelaşi timp funcţiile de purtător de cuvânt în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, director executiv în cadrul Asociaţiei Române pentru Transparenţă şi avocat definitiv.

Deputat şi rector, salvat de sentinţa definitivă

Tot magistraţii de la Curtea Supremă sunt cei care în luna ianuarie 2014 au respins recursul ANI şi în cazul doctorului Florian Popa, fost rector al Universităţii „Carol Davila“. În acest caz, instanţa a menţinut sentinţa Curţii de Apel Bucureşti prin care a fost anulat raportul ANI, potrivit căruia Popa ar fi fost incompatibil întrucât a deţinut funcţia de rector şi calitatea de deputat în acelaşi timp.
 

În vara acestui an, judecătorii Curţii Supreme i-au dat câştig de cauză şi fostului parlamentar PSD Aurel Nechita, despre care ANI a considerat că s-a aflat în incompatibilitate, fiind în acelaşi timp şef de secţie în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru copii „Sf. Ioan“ din Galaţi, dar şi decan al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi.

Procesul lui Iohannis cu ANI se judecă tot la Supremă

Klaus Iohannis are următorul termen în procesul său contra ANI pe 18 noiembrie, adică la două zile după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din acest an. Instanţa supremă este cea care va decide definitiv dacă primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat municipiul în adunările generale ale acţionarilor societăţilor Apă Canal şi Pieţe.

În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate şi a dispus anularea deciziei. 

Hotărârea a fost contestată de ANI la instanţa supremă. „Nu am cum să pierd. În primă instanţă am câştigat, şi încă foarte bine, acest proces. Nu există nicio chestiune suplimentară faţă de ce s-a discutat pe fond şi nu există pentru mine niciun motiv să cred că aş putea să pierd acest proces“, a declarat liderul PNL.

Citeşte şi:

Klaus Iohannis, la Pro TV: „Ponta e manevrat din umbră. Crin Antonescu ştie mai multe, dar nu mai suntem apropiaţi“

Preşedintele PNL şi candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, a vorbit la Pro TV, despre relaţia cu fostul preşedinte al formaţiunii, Crin Antonescu, şi a comentat candidatura principalului său rival, premierul Victor Ponta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite