În clasa I la 39 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mirel Mihai s-a înscris la şcoală, în cadrul programului educaţional „A doua şansă“, pentru că vrea să-şi ia permis de conducere. Bărbatul din comuna teleormăneană Brânceni a venit în prima zi la Şcoala nr. 7 din Alexandria înarmat cu un caiet dictando şi cu un pix, gata să desluşească tainele abecedarului.

Au trebuit să treacă trei decenii pentru ca Mirel Mihai să-şi dea seama că fără şcoală nu poţi să faci nimic în viaţă, nici măcar să-ţi iei permis de conducere. Bărbatul povesteşte că la 8 ani părinţii l-au înscris la şcoala din sat, dar cartea nu prea i-a plăcut.

Mai citeşte şi:
VIDEO Autiştii adulţi nu există pentru statul român

„M-au dus părinţii la şcoală, acolo la Brânceni, şi am fost în clasa I. Nu mi-a plăcut deloc, nu prea dădeam pe la şcoală. Ai mei se ocupau cu cazane, plecau prin ţară şi mai repede mă trăgea aţa să învăţ să fac cazane decât să socotesc", povesteşte el.

După clasa a II-a, pe vremea când avea 9 ani, Mirel a abandonat şcoala şi şi-a urmat cursul vieţii după modelul părinţilor. „ Am făcut şi eu ce am văzut la ai mei. Nici ai mei n-au avut carte şi s-au descurcat cu cazanele".

Mirel este căsătorit acum şi are patru copii, dar numai unul singur merge la şcoala din sat. „Am o fetiţă care este clasa a II-a la şcoala din Brânceni. Celorlalţi nu le-a plăcut cartea. Am încercat să-l dau la şcoală şi pe băiatul meu cel mare, dar nu l-au mai primit în clasa I, că era prea mare, aşa că a lăsat baltă cartea", spune Mirel. Bărbatul se gândeşte să-i aducă la „A doua şansă" şi pe copiii săi.

Vrea să facă şase clase

Permisul de conducere este ţinta pe care vrea să o atingă Mirel Mihai şi pentru asta este dispus să vină la cursuri în următorii şase ani.
„Am maşină, un papuc mai vechi, şi merg prin ţară cu cazane, că din asta mai scot şi eu un ban, pe lângă ajutorul social de la primărie de 170 de lei pe care îl iau lunar. Pentru că eu nu am carte, nu am permis, aşa că mi-am luat şofer. Vreau şi eu permis de conducere şi, dacă trebuie să vin la şcoală pentru asta, o să vin!".

Meseriile oferite prin „A doua şansă", netentante

Până în momentul în care va pune mâna pe permisul de conducere, Mirel Mihai va trebui să vină în fiecare weekend la Şcoala nr. 7 din Alexandria, la cursurile „ A doua şansă". Dacă se va ţine de şcoală, poate absolvi clasele I-IV în doi ani, adică la 42 de ani. Va începe apoi ciclul superior de gimnaziu, clasele V-X, pe care îl va absolvi peste alţi patru ani. Abia atunci, la 44 de ani, Mirel Mihai va putea avea zece clase şi carnet de conducere.

Programul „A doua şansă" îi oferă lui Mirel Mihai şi celorlalţi 79 de adulţi înscrişi la Şcoala nr. 7 şi posibilitatea de a se instrui într-o nouă meserie, de bucătar sau mecanic, în funcţie de alegerea fiecărui cursant. Însă, pentru Mirel, cele două meserii nu sunt deloc tentante. Bărbatul spune că nu crede că va profesa vreodată în aceste domenii. „Nu mă interesează asta. Eu am venit să învăţ să scriu şi să citesc ca să pot să-mi iau permis. Tot cu cazanele mă voi ocupa, dar o să am şi eu carnet", spune, mândru, „bobocul".

Cazul lui Mirel Mihai nu este singular în rândul beneficiarilor programului. Întrebaţi în prima zi de curs de învăţătoarea Tatiana Iatan, care e motivul pentru care s-au întors pe băncile şcolii, cei 80 de adulţi au răspuns în cor: „ Ca să ne luăm permis de conducere!".

"Am făcut şi eu ce am văzut la ai mei. Nici ei n-au avut carte şi s-au descurcat cu cazanele."
Mirel Mihai
elev

80 de înscrişi în „A doua şansă"

Cei 20 de învăţăcei, în prima zi de şcoală  Foto: E. Bouleanu



Programul „A doua şansă" se derulează în acest an în Teleorman, doar la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 7 din Alexandria. La ciclul primar I-IV s-au înscris 20 de adulţi, iar la clasele V-X, alţi 60 de oameni din tot judeţul. Cursurile se ţin sâmbăta şi duminica.

„Cei din clasele I-IV învaţă după modelul dublu-simultan şi vor avea în fiecare weekend cursuri între orele 8.00 şi 16.00. Cei de la V-X vor învăţa de la 8.00 la 13.00, cu profesori de la şcoala noastră", ne-a spus Tatiana Iatan, coordonatoarea proiectului.

Programa după care dascălii le predau elevilor-adulţi este diferită de cea obişnuită. „Există o programă mai concentrată. Ei fac spre exemplu fizica, biologia şi chimia în aceeaşi oră, ora de Ştiinţe", explică învăţătoarea. Ciclul I-IV durează doi ani, iar cel gimnazial superior, patru ani.

„Majoritatea sunt receptivi şi atenţi. Singura problemă o avem cu prezenţa, pentru că unii lucrează şi mai lipsesc de la cursuri", a adăugat ea.

Cei 20 de învăţăcei, în prima zi de şcoală  Foto: E. Bouleanu
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite