FOTO VIDEO Cum se pregătesc piloţii de luptă canadieni de la Baza Mihail Kogălniceanu să dea piept cu aviaţia militară a lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avion  de luptă CF-18 Hornet de ma Baqa Mihail Kogalniceanu  FOTO Royal Canadian Air Force
Avion  de luptă CF-18 Hornet de ma Baqa Mihail Kogalniceanu  FOTO Royal Canadian Air Force

După ce au preluat de la britanici misiunea de a face poliţie aeriană în zona României, piloţii de vânătoare canadieni găzduiţi de Baza Mihail Kogălniceanu  se antrenează intens pentru a da piept cu avioanele militare ruseşti care şi-au făcut obiceiul să dea târcoale spaţiului aerian NATO din Marea Neagră. Canadieni au venit la Constanţa cu 5 avioane de luptă CF-18 Hornet.

Detaşamentul canadian, care asigură misiuni de poliţie aeriană întărită (Enhanced Air Policing) împreună cu supersonicele MIG 21 LanceR şi militarii Forţelor Aeriene române, este format din 135 de militari (piloţi şi personal tehnic) şi cinci aeronave CF-18 Hornet .

"Cele cinci aeronave CF-18 Hornet şi personalul aeronautic sunt detaşate de la Escadrila 425 Aviaţie din Bagotville, Quebec, personalul de sprijin fiind asigurat de două structuri de aviaţie din aceeaşi garnizoană canadiană, RCAF 2 Wing, respectiv RCAF 3 Wing", conform unei informări a Forţelor Aerine Române (ROAF).

rcaf

Pentru misiunea de poliţie aeriană  în România, canadienii i-au înlocuit pe piloţii britanici din Royal Air Force (RAF), dotaţi cu avioane de luptă Eurofighter Typhoon, care au interceptat, în total, 20 de avioane ruseşti care zburau în apropierea spaţiului aerian al României.

rcaf2

Conform datelor furnizate de RAF, aceste misiuni de interceptare s-au aglomerat în ultima săptămână de misiune. Una dintre aceste operaţiuni a fost urmată şi de un protest public al autorităţilor ruseşti. 

Chiar şi înainte de a preda ştafeta canadienilor, piloţii britanici din Baza Mihail Kogălniceanu au fost nevoiţi să ridice în aer avioanele Typhoon ale Forţele Aeriene Regale. Au fost escortate un AN-26 şi, mai apoi, un Be-12 ruseşti. Cel mai probabil cele două avioane fac parte din Regimentul 917 cu sediul central la Kacha, Crimeea.

Ulterior, Rusia a acuzat forţele aeriene britanice, Royal Air Force (RAF), că au interceptat în mod periculos aparate militare ruseşti deasupra Mării Negre, în scopul de a provoca Moscova, după ce două astfel de acţiuni au avut loc săptămâna trecută, transmite Reuters.

 “(...) Ce fel de ameninţare pentru Marea Britanie sau chiar aliaţii săi prezintă, în mod ipotetic, un avion de patrulare rusesc în timp ce întreprinde zboruri în apropierea propriei liniei costiere a Rusiei, la peste 2.000 km de insulele britanice”, scrie ambasada rusă la Londra, într-un comunicat emis sâmbătă.

“În loc să întărească securitatea cuiva, autorităţile britanice folosesc o astfel de prezenţă militară (în zona Mării Negre) pentru acţiuni provocatoare. Nu doar prin a face declaraţii verbale, oricât de regretabile sunt ele, ci şi în termeni militari reali, ceea ce este pur şi simplu periculos”, susţine comunicatul

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite