Fostul primar Gheorghe Nichita a depus la dosar caracterizări de la personalităţi din Iaşi care să arate că este responsabil. Tiberiu Urdăreanu recunoaşte acuzaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Nichita a susţinut, luni, în faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti că diverse personalităţi ieşene l-au caracterizat drept un "om responsabil" şi a cerut ridicarea controlului judiciar deoarece diverşi angajatori au unele reţineri în privinţa lui.


La termenul de luni, avocatul lui Gheorghe Nichita a arătat că a cerut de la DNA copierea mai multor interceptări, dar a primit doar cinci dintre cele nouă CD-uri solicitate. Deşi procurorul de şedinţă s-a opus, judecătorul a decis să trimită o adresă la DNA, care trebuie să comunice, până la următorul termen, din 5 septembrie, dacă mai există înregistrări relevante în acestă cauză, pentru a le înainta la dosar.

Tiberiu Urdăreanu, Mihai Tănăsescu şi Iulius Mardarasevici, inculpaţi în dosar, au reafirmat că nu vor să dea declaraţii şi că recunosc faptele, aşa cum au fost prezentate de procurori.

În continuare, avocatul fostului primar Gheorghe Nichita a arătat că vrea reaudierea celor 15 martori din dosar, dintre care doi cu identitate protejată. Alţi martori propuşi de fostul edil sunt Marcel Popa şi Cezar Caluschi.

Din oficiu, judecătorul Valentin Bădiţă a dispus emiterea unei adrese către Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC) care să determine veridicitatea înregistrărilor. Magistratul doreşte să afle cât ar costa această verificare şi dacă vocea de pe întregistrarile DNA este a celor care apar în stenograme.

În ceea ce priveşte controlul judiciar, procurorul a cerut menţinerea acestuia, având în vedere că Nichita ar fi cerut şi primit 10 la sută dintr-un contract de 69 milioane de lei, contract câştigat de firmele UTI şi IBC.

Ce spune fostul primar

În ultimul cuvânt, Nichita a arătat că nu mai poate influenţa procesul penal, acesta fiind şi motivul pentru care cere să i se ridice controlul judiciar. “Mandatul meu de primar a încetat odată cu depunerea jurământului de către noul primar. Nu am nicio funcţie sau influenţă politică ori administrativă. Sunt conştient de obligaţiile de inculpat, chiar şi fără să fiu sub control judiciar. Îmi caut un loc de muncă. Cei cu care intru în dialog au reţineri. Vreau să îmi câştig existenţa şi să-mi întreţin familia. Sunt foarte multe personalităţi ale oraşului care mă caracterizează ca fiind un om responsabil”, a declarat fostul edil în faţa judecătorului.

Tiberiu Urdăreanu a arătat că a recunoscut acuzaţiile, că a răspuns prezent la toate termenele şi că şi-a dat demisia din poziţiile de conducere din companie.  “Nu mai am drept de semnătură, nu-i pot influenţa nicidecum”, a arătat Urdăreanu.

Instanţa a rămas în pronunţare asupra cererilor de ridicare a controlului judiciar.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Gheorghe Nichita a fost eliberat din arest preventiv, în februarie 2016, şi plasat în arest la domiciliu, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis să îi înlocuiască măsura preventivă, în dosarul în care fostul primar al Iaşiului este acuzat de luare de mită.

Nichita a fost arestat în octombrie 2015, fiind acuzat că a primit mită de la preşedintele grupului UTI, Tiberiu Urdăreanu.

Potrivit DNA, în august 2013, în contextul implementării proiectului 'Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi', care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare, finanţat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar, a pretins şi primit mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI - Information Business Consulting (IBC) şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum şi pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiţii.

Anchetatorii susţin că Nichita ar fi primit o parte din cele zece procente solicitate din valoarea contractului, beneficiind inclusiv de reduceri la cazarea într-un hotel de lux din Bucureşti, în perioada 2013 - 2015. De asemenea, în 2014, Nichita ar fi primit servicii de cazare în China.

Totodată, Nichita ar mai fi obţinut beneficii în valoare de 20.000 de lei privind achiziţionarea unor echipamente electronice, în perioada ianuarie - februarie 2014.

În acelaşi dosar, mai sunt cercetaţi Tiberiu Urdăreanu, fost preşedinte al grupului de firme UTI, Mihail Tănăsescu, vicepreşedinte al aceluiaşi grup, precum şi omul de afaceri ieşean Gabriel Mardarasevici, proprietarul firmei IBC.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite