Fostul director IAR Ghimbav, martor în dosarul „Gala Bute” - Elena Udrea: „Era o presiune pe directori pentru a sponsoriza Gala”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea, la DNA Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Elena Udrea, la DNA Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Neculai Banea a declarat, miercuri, în faţa instanţei supreme, care judecă dosarul Gala Bute, că în 2011, pe când era director al IAR Ghimbav, a fost convocat la Ministerul Economiei, unde mai mulţi oficiali au făcut presiuni asupra lui şi a altor directori pentru a sponsoriza Gala.

 Neculai Banea, secretar de stat în Ministerul Economiei, a fost audiat, miercuri, de instanţa supremă, ca martor în dosarul Gala Bute. El a precizat că, în 2011, pe când era director la IAR Ghimbav, a primit un telefon pentru a se prezenta la Ministerul Economiei.

“Imediat după Paşte, în 2011, am primit un telefon. A doua zi, la ora 10, eram convocat la sediul ministerului fără a mi se spune care este obiectul discuţiilor. Sala era plină de directori. Erau prezenţi directorul de cabinet al ministrului Ion Ariton şi alţi doi oficiali. Ni s-a spus că se doreşte a se face o promovare a imaginii României cu ocazia organizării Galei Bute. Mi s-a spus că este o sarcina primită de minister din partea Guvernului", a relatat Banea.

El a precizat că la şedinţă "era o presiune pe directori pentru a sponsoriza Gala".

"Trebuia să se strângă o sumă de bani. Doamnele de acolo aveau în faţă hârtii cu sumele prevăzute pentru publicitate şi sponsorizări pentru fiecare societate de stat. Fiecare societate a fost întrebată cu cât poate sponsoriza evenimentul. În cazul meu era de 40 de mii suma totală. Am zis că putem da maximum 10 mii de lei. Iniţial ni s-a spus că trebuie să strângem din sponsorizări două milioane de euro.  Nu ştiu ce sumă s-a strâns în final din sponsorizări. (...) Nu am mai dat niciodată o aşa sumă mare de bani. Percepţia mea a fost că la şedinţă era o presiune pe directori pentru a sponsoriza Gala. Trebuia atins un anumit plafon”, a spus Neculai Banea.

El a mai arătat că, la respectiva şedinţă, directorilor li s-a spus că ministrul Economiei trebuie să comunice la cabinetul premierului, într-o oră, suma colectată de la companiile de stat şi că nu s-au discutat alte subiecte, ministrul Ion Ariton nefiind prezent în sală.

Declaraţia lui Viorel Sima: Erau nişte suspiciuni

La termenul de miercuri de la instanţa supremă a fost audiat şi Viorel Sima, secretarul general al Federaţiei Române de Box (FRB). El a arătat că, în iulie 2011, federaţia nu putea organiza un meci profesionist.

"Atunci AIBA (Federaţia internaţională de box amator, n.r.) nu agrea ca FRB să se implice în organizarea unui meci de box profesionist. Sancţiunea putea merge până la dezafiliere”, a arătat Sima.

El a precizat că de la procurorii DNA a aflat că FRB a primit sponsorizări de la companii de stat şi a dat ca exemplu anul 2013, când federaţia a primit sponsorizări de circa un miliard de lei vechi.

Sima a mai spus că a făcut un audit când a preluat funcţia de secretar general al Federaţiei de Box.

“S-au găsit nereguli în cheltuielile cu Gala Bute. Pe căi neoficiale asta am aflat atunci. Erau nişte suspiciuni. Nu-mi amintesc exact cum au stat lucrurile, dar nu m-a pus cineva în mod direct să învinovăţesc pe cineva la DNA”, a continuat Sima, când i s-a atras atenţia de către instanţă că la DNA a declarat altceva.

El a mai precizat că Hidroelectrica a solicitat federaţiei să arate cum au fost folosite sumele oferite ca sponsorizare şi a cerut să fie restituiţi banii.” A fost şi un proces în instanţă”, a spus secretarul FRB.

Declaraţia lui Leonard Doroftei

La rândul sau, fostul boxer Leonard Doroftei a arătat în faţa judecătorilor că în 2011, FRB putea elibera doar o licenţă pentru desfăşurarea unui meci de box profesionist şi nu avea dreptul să organizeze direct un meci profesionist.

”Putea organiza direct meciuri de box pentru amatori. FRF nu putea să fie organizator al unei gale în care să boxeze Bute. Nu ştiu în ce calitate a organizat Obreja gala Campion pentru România”, a arătat Doroftei.

El a mai precizat că, pe când era preşedintele FRB, pe parcursul unui an sponsorizările variau între două şi 10 mii de euro.

“Cât am fost preşedinte al FRB au existat companii care au cerut înapoi banii pentru sponsorizare. Nu ştiu care a fost destinaţia sumelor primite ca sponsorizare. De la procuror am aflat că FRB a primit sponsorizări de 400 de mii de euro de la companiile de stat”, a mai arătat Doroftei.

Un alt martor, Vladislav Ceban, a spus că a retras, la cererea tatălui său, de 10 sau 15 ori, sume de câte 10 mii de lei de la o bancă, bani care ajungeau la firma de pază Nei Guard, societate care a asigurat paza evenimentului prilejuit de Gala Bute.

“Nu am ştiut ce făceau cu banii. La Nei Guard am dus plicuri sigilate şi pachete la rugămintea tatălui meu. De vreo 10 ori am fost. Nu ştiu ce era în ele. Plicurile erau galbene, de format A4. Le dădeam lui Tudosie Adrian. (...) Tatăl meu nu mi-a zis de afacerile lui şi că s-ar fi întâlnit cu Obreja. Nu-mi explic de ce am declarat că tatăl meu s-a întâlnit cu Rudel Obreja. Tatăl meu nu ştiu unde este acum. În Chişinău, dar nu-i ştiu adresa. Nu ştiu nici adresa mamei”, a arătat Ceban.

 Următorul termen a fost stabilit pentru 31 octombrie, când vor fi audiaţi alţi martori.

Acuzaţiile DNA

Dosarul "Gala Bute" a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015. Procurorii îi acuză de fapte de corupţie pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia şi pe omul de afaceri Dragoş Botoroagă.

Printre faptele pentru care aceştia au fost trimişi în judecată sunt: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Gala de box profesionist "Campion pentru România" a fost organizată de firma lui Rudel Obreja, Europlus Computers SRL, când acesta era preşedintele Federaţiei Române de Box. În 9 iulie 2011, la Romexpo, Lucian Bute a boxat cu francezul Jean-Paul Mendy şi şi-a păstrat atunci centura de campion mondial IBF.

Rudel Obreja, în calitate de preşedinte al Federaţiei Române de Box, a dat dreptul de exclusivitate în organizarea galei de box "Campion pentru România" firmei sale. În baza acestui contract de exclusivitate, firma Europlus Computers SRL a obţinut de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului un contract având ca obiect "Promovarea brandului turistic al României".

Firma lui Obreja, Europlus Computers, avea atunci patru angajaţi - un contabil, un subinginer electronist, un inginer electromecanic şi un consilier juridic, toţi cu contract pentru timp parţial de muncă, respectiv pentru două şi patru ore.

Valoarea contractului a fost de 1,93 milioane de euro, dar Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a plătit Europlus Computers doar 1,54 milioane de euro, pe motiv că societatea nu şi-a îndeplinit toate obligaţiile contractuale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite