Extrădarea Elenei Udrea, amânată până la 14 aprilie. Fostul ministru rămâne în arest până atunci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru Elena Udrea, condamnată definitiv la şase ani de închisoare şi care a fost prinsă în Bulgaria, a fost audiată, sâmbătă, la instanţa care a judecat cererea de extrădare. Instanţa a decis ca aceasta să rămână în arest până la data de 14 aprilie, când la Curtea de Apel din Sofia se va judeca recursul cu privire la starea de arest

Elena Udrea rămâne în detenţie în Bulgaria până se decide executarea mandatului european. Pe 14 aprilie, la ora 10.00, la Curtea din Sofia se va judeca apelul la decizia de astăzi. În paralel, ca procedură separată, în termen de 7 zile se demarează şi procedura luării deciziei executării mandatului european de arestare.

Elena Udrea a ajuns, în jurul orei 15.00, la tribunalul din Bulgaria.

Udrea a fost reţinută în Bulgaria, în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile româneşti. Ea a fost iniţial reţinută pentru 24 de ore, măsura fiind prelungită cu 72 de ore. 

Elena Udrea a fost condamnată de magistraţii Curţii Supreme la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, în care a fost acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu. După condamnare, aceasta a fugit din ţară. 

Ulterior, decizia a fost suspendată ca urmare a unei sentinţe a CCR, iar fostul demnitar s-a întors în România. Acum, decizia instanţei este definitivă, iar Elena Udrea are de executat 6 ani de închisoare.

Dosarul „Gala Bute”

Pe 21 aprilie 2015, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis să o trimită în judecată pe Elena Udrea sub acuzaţiile de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Elena Udrea, în perioada în care era ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate acesteia (Ştefan Lungu, consilier personal al ministrului, Ana Maria Topoliceanu, director CNI, Gheorghe Nastasia, secretar general al ministerului şi Tudor Liberiu Breazu, asistent personal) ar fi primit, cu ştiinţa Elenei Udrea, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de minister.

Sumele obţinute ar fi intrat fie nemijlocit în posesia Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta. Udrea şi-ar fi exercitat atribuţiile în mod nelegal şi i-ar fi determinat şi pe alţi funcţionari din cadrul ministerului să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute, prejudiciind bugetul ministerului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite