Expert american în pirotehnie, despre tragedia de la Colectiv: În SUA, şi barmanii care pun artificii pe torturi şi sticle de şampanie sunt instruiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Pyro Pete” Cappadocia, unul dintre cei mai cunoscuţi experţi americani în efecte pirotehnice pentru concerte şi spectacole, a vorbit despre tragedia din Clubul Colectiv, unde şi-au pierdut viaţa 31 de persoane. Acesta a remarcat similitudinile cu incendiul produs în 2003 în clubul clubul american The Station, care a ucis 100 de persoane.

„Pyro Pete” a declarat, într-un interviu acordat Pollstar.com, că în SUA până şi chelnerii care pun artificii pe torturi sau sticle de şampanie sunt instruiţi de specialişti.

„Există un dispozitiv în SUA numit Dream Star. [...] Se pune pe torturi aniversare. Le folosim în Las Vegas la sticlele de băutură. Sunt puse pe sticlele de şampanie comandate de VIP-uri. E o mică clemă de plastic prin care Dream Star-ul se ataşează de sticlă. Eu am instruit 12 barmani din oraş cum să le folosească. Avem înţelegerea asta cu pompierii, iar dacă un bar vrea să le ofere, cineva cu o licenţă pirotehnică trebuie să meargă şi să instruiască managerul şi chelnerii care au să facă asta. Doar acel manager şi acei chelneri au voie să o facă. E o întreagă procedură: trebuie să înveţe aspectele ce ţin de siguranţă, trebuie să aibă o întreagă procesiune atunci când aduc dispozitivul. Trebuie să aibă pe cineva în apropiere cu un extinctor şi sunt doar anumite zone în care poţi să faci asta. Poţi să faci orice, atâta timp cât o faci corect”, a explicat specialistul în pirotehnie.

Expertul spune că buretele impropriu este cel care a cauzat tragedia.

„E aceeaşi problemă ca şi la incidentul din Rhode Island [incendiul din 2003 de la clubul The Station, în urma căruia au murit 100 de persoane - n.r.], au folosit un burete pentru antifonare care nu era ignifug. Au folosit buretele care ar căptuşi interiorul unei cutii în care se transportă instrumentele. Arată şi se comportă ca cel necesar pentru antifonare, dar este mult mai ieftin”, spune Pyro Pete.

Incendiu în Clubul Colectiv. Efectele pirotehnice nu sunt sigure în spaţiile închise

El susţine că folosirea efectelor pirotehnice în locuri închise este sigură, atâta timp cât toată lumea ştie ce are de făcut. Specialistul a anticipat şi alte reguli pe care s-a dovedit că clubul Colectiv nu le-a respectat.

„Vor fi petiţii să interzică efectele pirotehnice în locuri închise, pentru că nu sunt sigure. Nu, nu, nu! Sunt foarte sigure. Ei au încălcat 10 legi ca acest accident să se producă. [...] În Rhode Island au încălcat 20 de legi diferite pentru ca acea tragedie să se petreacă. Şi nu doar legi pirotehnice. În România, efectele pirotehnice au fost catalizatorul, dar o ţigară sau o băutură flambată ar fi putut la fel de bine să dea foc stâlpului. Sunt sigur că se va afla că clubul era supraaglomerat şi că ieşirile de urgenţă erau neadecvate”, mai crede Cappadocia.

Un comunicat oficial al Parchetului General arată că incendiul din clubul Colectiv s-a produs ca urmare a faptului că a fost permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a localului, precum şi a desfăşurării unui foc de artificii în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi.

"Din datele şi probele administrate ulterior a rezultat că incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club", se arată în comunicatul PICCJ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite