E oficial: Corina Creţu, desemnată comisar european pentru Politică Regională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Creţu, desemnată comisar european pentru Politică Regională FOTO Mediafax
Corina Creţu, desemnată comisar european pentru Politică Regională FOTO Mediafax

Comisia Europeană a prezentat oficial componenţa Executivului european propus de Jean Claude Juncker, în care Corina Creţu este comisar european pentru Politică Regională.

Jean-Claude Juncker a anunţat, vineri, lista membrilor viitorului Executiv european, după ce a purtat discuţii cu candidaţii propuşi de statele membre UE. Pe listă se află şi nouă femei, la fel ca în actuala Comisie, număr cerut de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care a precizat, recent, că nu va aproba o Comisie în care femeile nu sunt reprezentante corespunzător.

„În noul executiv european sunt nouă femei. Când am început negocierile aveam doar trei, dar am stat toată vara pe telefoane cu liderii naţionali. Portofolii  cheie au fost atribuite unor femei, precum Politica Regională“, a spus Junker în cadrul conferinţei de presă în care şi-a prezentat echipa. „Comisia mea se va ocupa de problemele şi proiectele mari. Nu ne vom ocupa de chestiuni minore“, a precizat Juncker, care a subliniat că olandezul Frans Timmermans, prim vicepreşedinte, va fi mâna sa dreaptă. „Am ales să numesc vicepreşedinţi pe proiecte. Aceşti vicepreşedinţi, fie au o experienţă extraordinară pe teme europene, fie au fost prim-miniştrii“, a continuat noul şef al CE.

Corina Creţu: Mă onorează desemnarea Preşedintelui Comisiei Europene

La scurt timp de la anunţul lui Juncker, europarlamentarul PSD Corina Creţu a declarat că o onorează faptul că a fost desemnată comisar european pentru Politică Regională

”Mă onorează desemnarea Preşedintelui Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, în funcţia de Comisar European, ca şi susţinerea Guvernului României. Dezvoltarea Regională este cea mai importantă politică de investiţii din Europa şi mă bucur foarte mult că România a primit un portofoliu atât de important, demonstrând, încă o dată, încrederea de care se bucură ţara noastră la Bruxelles. Sunt pregătită să îmi asum responsabilitatea acestui portofoliu”, a scris Corina Creţu pe pagina sa de Facebook.

Politica Regională are alocat un buget de peste 350 de miliarde de euro

Portofoliul primit de România în noua Comisie Europeană, este la fel de important ca cel deţinut în Comisia Barroso II, unde Dacian Cioloş a gestionat agricultura şi dezvoltarea rurală.

Politica regională, portofoliu pe care va conduce Corina Creţu, are alocaţi 351,8 miliarde de euro, care urmează să fie investiţi în dezvoltarea regională a statelor membre în perioada 2014-2020, adică peste o treime din Cadrul Financiar Multianual al UE.
 
România are alocaţi din fondurile structurale şi de coeziune 21,8 miliarde de euro în perioafa 2014-2020, cea mai mare parte din aceşti bani fiind gestionaţi de portofoliul pentru care a fost desemnată Corina Creţu.

Viitoarea Comisie Europeană va avea şapte vicepreşedinţi: Frans Timmermans (prim-vicepreşedinte, responsabil pentru relaţii interinstituţionale şi statul de drept), Kristalina Gheorghieva (buget şi resurse umane), Andrus Ansip (piaţa unică digitală), Alenka Bratusek (piaţă unică a energiei), Valdas Dombrovskis (euro şi dialog social), Jyrki Kaitanen (ocuparea forţei de muncă, creştere economică, investiţii şi competitivitate) şi Federica Mogherini (care este şi Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe).

Iată şi lista celorlalţi comisari europeni şi a portofoliilor ce le-au fost încredintate:

Pierre Moscovici — afaceri economice şi financiare, impozitare şi uniune vamală

Jonathan Hill — servicii financiare, stabilitate financiară şi pieţe de capital

Gunther Oettinger — economie digitală

Corina Creţu — politică regională

El?bieta Bieńkowska — piaţă internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri

Cecilia Malmstrom — comerţ

Vera Jourova — justiţie, protecţia consumatorilor şi egalitate de gen

Margarethe Vestager — concurenţă

Tibor Navracsics — educaţie, cultură, tineret şi cetăţenie

Chrystos Stylianides — ajutor umanitar şi gestionarea crizelor

Dimitris Avramopoulos — migraţie şi afaceri interne

Phil Hogan — agricultură şi dezvoltare rurală

Miguel Arias Canete — energie şi schimbări climatice

Carlos Moedas — cercetare, ştiinţă şi inovare

Marianne Thyssen — ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi mobilitate

Maros Sefcovic — transporturi

Johannes Hahn — politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere

Karmenu Vella — mediu, afaceri maritime şi pescuit

Vyentis Andriukaitis — sănătate şi siguranţă alimentară

Neven Mimica — cooperare internaţională şi dezvoltare


 

Foto dreapta: componenţa Comisie Europene. Click pentru a mări imaginea

image

Printre priorită, Juncker a nominalizat  lansarea Uniunii Energiei. „Oamenii ştiu să aducă împreună toate elementele necesare. Persoanele alese sunt perfect calificate. Aş dori să nu facem aceeaşi greşeală şi să credem că aici fiecare face ce vrea şi de capul lui. Trebuie să lucrăm împreună. Vicepreşedinţii vor fi coordonatori, moderatori, şefi de echipă. Să nu încercăm să simplificăm lucrurile prea mult. Nu vom avea comisari extraordinari şi alţii de mâna a doua. Vom avea vicepreşedinţii şi comisarii care vor lucra mână în mână“, a precizat  Jean-Claude Juncker.

Din cei 28 de comisari, 15 aparţin dreptei şi centrului-dreapta, opt sunt din partea socialiştilor şi cinci sunt din partea liberalilor.

Şase membri ai Comisiei Jose Manuel Barroso II se regăsesc şi în noul executiv european: Kristalina Gheorghieva (Bulgaria), Neven Mimica (Croaţia), Gunther Oettinger (Germania), Johannes Hahn (Austria), Maros Sefcovic (Slovacia) şi Cecilia Malmstrom (Suedia)

„Echipa Juncker va fi puternică. Dar diferită de ceea ce aşteaptă unii. Portofoliile sunt atribuite unor persoane, nu unor ţări“, a subliniat luni într-un mesaj pe Twitter şeful de cabinet al lui Juncker, Martin Selmayr.

Următorul pas va fi aprobarea noului executiv european de către Parlamentul European. Audierile viitorilor comisari europeni în comisiile de specialitate ale PE vor avea loc între 29 septembrie şi 3 octombrie.

Doi dintre candidaţii la un post în Comisia lui Jean-Claude Juncker ar putea avea probleme la audieri în PE, spaniolul Miguel Arias Cañete din cauza unor declaraţii cu caracter sexist, iar slovena Alenka Bratušek fiindcă a cântat "Evviva il comunismo e la libertà", potrivit Euractiv.com.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite