Postul de comisar european, pradă electorală pentru Ponta şi Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

VICLENIE Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au transformat negocierile pentru portofoliul de comisar european alocat României într-o dispută din care să câştige electoral la Bucureşti

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va publica astăzi componenţa Comisiei Europene din următorii cinci ani. România va fi reprezentată de europarlamentarul PSD, Corina Creţu, însă portofoliul rămâne în continuare o enigmă. Jurnalistul Emil Hurezeanu, a prezentat, pe surse, într-o emisiune la postul Digi24, o organigramă a Comisiei Europene în care Corina Creţu ocupa funcţia de comisar pentru Politici Regionale, funcţie de primă mână în arhitectura comunitară. Acesta este cel de-al treilea portofoliu vehiculat pentru Corina Creţu, după ce, iniţial, s-a zvonit că va prelua funcţia de comisar pentru Dezvoltare Regională - unul dintre cele mai importante din Comisie -, apoi, tot pe surse, i-a fost atribuit portofoliul pentru Ajutor Umanitar, un mandat insignificant la nivel european.

Starea de incertitudine care a persitat în mediul politic şi s-a extins în tot spaţiul public a fost întreţinută, deoptrivă, vădit, de preşedintele Traian Băsescu şi de premierul Victor Ponta. Primul, în calitate de reprezentant al României la Bruxelles; al doilea, responsabil pentru nominalizarea viitorului comisar român.

Şicanele dintre Băsescu şi Ponta au avut următoarea traiectorie. La început, atât Băsescu, cât şi Ponta au declarat că îl susţine pe Dacian Cioloş pentru încă un mandat în fruntea Agriculturii, lucru aproape imposibil, dat fiind faptul că Juncker le-a transmis tuturor statelor europene că actualii comisari nu-şi pot păstra portofoliul.

Ulterior, Victor Ponta a simţit că poate profita de faptul că Juncker a cerut nominalizarea a cel puţin 9 femei în viitoarea Comisie şi a propus-o pe Corina Creţu pentru orice portofoliu, numai să fie Corina Creţu, membru PSD, spre deosebire de Dacian Cioloş, un tehnocrat apropiat de Traian Băsescu.

„Oamenii de la Bruxelles au umor“

Când a apărut informaţia neoficială că România va avea portofoliul Dezvoltării Regionale, Ponta s-a lăudat că el a fost cel care a negociat cu Jean-Claude Juncker, nu Băsescu, „pe care nu-l mai ia nimeni în serios la Bruxelles“. A doua zi, când Corina Creţu a fost “retrogradată” de la Dezvoltare la Ajutor Umanitar, Ponta a motivat că „Băsescu a sabotat nominalizarea României“. După o lungă şi surprinzătoare perioadă de tăcere, şeful statului a anunţat, la Cotoceni, cu zâmbetul pe buze, că povestea cu Ajutorul Umanitar a fost o glumă. O glumă comunitară. „Eu ştiu că (n.r. - pe Ponta)  l-a descumpănit acea listă care a apărut cu numele Corina Creţu pe un portofoliu neconvingător. Ca să nu se sperie Victor Viorel, vreau să-i spun că a fost o glumă lansată de la Bruxelles. Oamenii de la Bruxelles au simţul umorului şi atunci au lansat acest lucru chiar la două zile după ce Victor Viorel povestea ce negocieri complicate a avut el pentru obţinerea unui portofoliu. Vă rog, sunteţi ziarişti, întrebaţi-l cu cine a negociat“, a declarat preşedintele.

Dacă şeful statului a susţinut-o sau nu pe Corina Creţu în Consiliul European nu ştim deocamdată. Singurul lucru pe care l-a anunţat preşedintele, laconic, a fost că România a obţinut un portofoliu important în Comsiai Europeană. „Eu vă pot spune că România va avea un portofoliu cu care n-o să ne fie ruşine, dar Victor Viorel s-a speriat de o glumă şi s-a temut că i-am stricat negocierile complicate. Caraghios“, a comentat şeful statului.

„Toţi fraierii“

De partea cealaltă, nici premierul nu a ratat ocazia să-i răspundă lui Traian Băsescu, într-un limbaj de cartier. „Am înţeles că a fost o glumă, cea cu Ajutorul umanitar. Înseamnă că toţi fraierii care au dat în România acea glumă nu au înţeles că era o glumă“, a spus Ponta. Întrebat dacă s-a simţit păcălit, el a negat. „Eu, nu. Turcescu poate, că el zicea că luăm Ajutor umanitar. Înseamnă că domnul Băsescu l-a păcălit pe Turcescu, înseamnă că e o problemă a lor“, a spus Ponta.

Aşa arată poza unei negocieri româneşti. În timp ce marile state ale Europei au desemnat candidaţi cu CV-uri impresionante - foşti premieri, miniştri, ambasadori, reprezentanţii României au făcut tot posibilul să-şi impună omul în comisie, pentru a putea profita electoral în ţară, acum, când alegerile prezidenţiale bat la uşă. Traian Băsescu a mizat pe cartea Cioloş, iar Victor Ponta s-a încăpăţânat să susţină un om fără expertiză, dar cu carnet de partid.

„Asta ştim, asta vrem, asta facem

Analistul de politică externă Cristian Unteanu a taxat, pe bloggurile adevarul.ro, maniera în care România a ales să se prezinte la Bruxelles. „Din momentul trimiterii propunerii naţionale, după confirmarea candidatului de către Preşedintele CE, fiecare ţară şi-a concentrat toate energiile pentru valorificarea tuturor canalelor pentru a obţine o poziţie cât mai importantă şi mai relevantă, în acord cu ambiţiile şi orgoliul naţional. Dinspre România, din nou, a venit scandal. Unul care nu încetează. Dimpotrivă, se amplifică în aşteptarea audierii în Parlamentul European unde, dacă am am auzit bine, se pregătesc adevarate dosare în care să se demonstreze de ce votul în favoarea acestei propuneri româneşti de acum ar fi o gravă greşeală. Suntem singurii care fac aşa“, susţine Unteanu, care continuă, indignat: „Nu există, cred, nici soluţie şi nici scăpare. Oricine ar fi venit de acasă, ar fi fost acoperit instantaneu de noroi. Asta ştim, asta vrem, asta facem. Păcat. Miza, cred eu, ar fi trebuit să fie cealaltă. Cea de care am vorbit până acum. Nu e. Rămâne oarba şi sterila bătălie pe scaune, fotolii şi strapontine. Transferată ca atare la Bruxelles“, a încheiat Cristian Unteanu.

Un portofoliu important

Politica Regională, portofoliul ce va fi dirijat de Corina Creţu, va permite investirea unei sume de 351,8 miliarde euro în dezvoltarea regiunilor şi oraşelor europene. Este cel de-al doilea portofoliu european în ordinea alocărilor bugetare din programul financiar multianual.

Zgonea s-a speriat

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, s-a repezit să o felicite pe Corina Creţu, imediat după ce a apărut zvonul că a prins fotoliul de comisar pentru  Politici Regionale. „Felicitări Corinei Creţu! Ea va ocupa funcţia de comisar pentru Politici regionale în Comisia Europeană. E unul dintre cele mai importante portofolii, reprezentând reuşita şi recunoaşterea României la nivel european!”, a scris marţi seară, pe Facebook, Valeriu Zgonea. După câteva ore, Zgonea a şters postarea şi nu a oferit nicio explicaţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite